Múltidéző

2024.02.15. 20:00

Számos áttörés született Debrecen egyik legrégebbi gyógyszertárában – fotókkal

A 110 éves Szent Anna gyógyszertár alapítójának kémiai kutatásainak eredményeit külföldön is elismerték.

Hajnal László

A patikát 1914. január 14-én alapította Nádor néven egy méltatlanul elfeledett gyógyszerész

Forrás: Molnár Péter

Száztíz éves idén a Szent Anna utcai gyógyszertár, amely az 1802-ben alapított Nap Patika mellett Debrecen egyik legrégebben működő gyógyszertára. A patikát 1914. január 14-én alapította Nádor néven egy méltatlanul elfeledett gyógyszerész, az erdélyi származású dr. Hermányi Sztankay Aba. A gyógyszertár ekkor még a Szent Anna és a Nap utcák sarkán helyezkedett el, és csak később költözött át a szomszédos épületbe, jelenlegi helyére.

A gyógyszertár alapítója nemcsak szakmailag, hanem művészileg is magas színvonalú officinát igyekezett kialakítani. A táraedényekre és gyógyszeres tégelyekre egyéni megrendelésre aranyszínű mintákat és virágmotívumokat égettek egy bécsi gyárban, ezek közül több még ma is megtalálható a patika polcain egy több mint fél évszázados patikamérleg társaságában. Az edényekben nemcsak alapanyagokat, hanem kész gyógyszereket is tároltak, akkoriban ugyanis még lényegesen kevesebb gyári készítmény volt forgalomban.

haon, debrecen, szent anna, gyógyszertár
Egy 1915-ös fotó az officináról
Forrás: Ungváriné-archív

Sztankay Aba a Szent Anna utcai gyógyszertárban kémiai kutatásokat végzett, ezzel párhuzamosan több nemzetközi folyóiratban publikált. Új vegyületeket állított elő, mint például a hasfogó hatású keratinált csersavas fehérjét, amelyet Hont vármegye után Honthinnak nevezett el. A készítményt több magyar gyógyszerkönyvbe is felvették, valamint több európai országban is használták. Eredményes kutatásokat végzett több gyógyszer – például a fenolftalein alapú hashajtó, az Eulaxans és a teobromin – stabilabbá tételére

– vázolta fel a Haonnak dr. Ungváriné dr. Pozsár Mária, a patika jelenlegi tulajdonosa.

A szakgyógyszerésztől megtudtuk, Sztankay Aba a gyógyszertár laboratóriumában egy gyomorsav csökkentést elősegítő szilícium vegyületet is készített, amelyet Hajduinnak nevezett el. A gyógyszerészeti tudományokhoz kapcsolódóan előadásokat tartott mind magyar, mind külföldi egyetemeken, emellett magántanár volt a Debreceni Tisza István Tudományegyetemen is. Kutatásai az orvostudomány figyelmét is felkeltették, így került kapcsolatba Kenézy Gyulával.

dr. Ungváriné dr. Pozsár Mária, a patika jelenlegi tulajdonosa
dr. Ungváriné dr. Pozsár Mária, a patika jelenlegi tulajdonosa
Forrás: Molnár Péter

Az államosítástól a privatizációig

A gyógyszertárat Sztankay Aba halála után Németh László, majd 1950-ig lánya, Virágh Gyuláné Németh Ilona vezette. Az 1950-os államosítás után Mihalovits Jenő gyógyszerészt, a Kígyó patika tulajdonosát átvezényelték a Szent Anna utcai patikába, mely akkoriban Béke utcai gyógyszertárként volt ismert. Halála után, 1964-ot követően a patika a Hajdú-Bihar Megyei Gyógyszertári Központ 16/2.sz. gyógyszertáraként szerepelt, Kósa Lajosné Csalánosi Irén vezetésével.

A gyógyszertárak privatizációja után 1996-ban a gyógyszertár a Szent Anna nevet kapta, 1998-tól személyi jogos vezetője dr. Ungváriné dr. Pozsár Mária szakgyógyszerész. A 110 éves gyógyszertár felszereléseit, bútorzatát az eredetihez hasonló patinás stílusban felújították, de klasszikus gyógyszertári stílusát megőrizve működik jelenleg is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában