XIV. QUINTESSENCE

2024.02.17. 20:11

A pálinka „Oscar-díj-átadóját” tartották Debrecenben – fotókkal

A Quintessence Jótékonysági Pálinkaverseny nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa legnagyobb, legszínvonalasabb pálinkás megmérettetésévé nőtte ki magát, melyet szombaton rendeztek meg harmadik alkalommal Debrecenben.

Gubányi Patrik

A versenyre 213 nevezőtől, 132 településről összesen 1839 nevezett pálinka és párlat érkezett Magyarországon kívül Románia, Szerbia és Szlovákia területéről

Forrás: Czinege Melinda

A cívisvárosban tartották a XIV. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny ünnepélyes díjkiosztó gáláját szombaton este a Kölcsey Központban. A versenyre 213 nevezőtől, 132 településről összesen 1839 nevezett pálinka és párlat érkezett Magyarországon kívül Románia, Szerbia és Szlovákia területéről. 

A megmérettetésen kettős győzelmet aratott a Sáppusztai Pálinkafőzde, mely a verseny abszolút nyertese lett, de a legjobb pálinkának járó címet is elhódították a 2023-as, 42 térfogatszázalékos sárgavilmoskörte-pálinkájukkal a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás rendezvényén.

–  Idén először jótékonysági akció is társult az eseményhez. Minden egyes nevezett tételből száz forinttal és adományokból támogatjuk egy leukémiás fiú kezelését. Kovács Kristóf három éve küzd a súlyos betegséggel. Nagyon sok kemoterápiás kezelésen van túl, így a család és az orvosok is úgy gondolták, sikerült legyőzni a kórt. Tavaly azonban a visszamaradt rosszindulatú sejtek újra elkezdtek termelődni a szervezetében, s emiatt újabb kezelések vártak a tanítványomra, akinek szüleivel jó viszonyt ápolok, sőt, az édesanyja a kollégánk – ismertette Takács László versenyigazgató, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke a Kölcsey Központban szombat délután tartott sajtótájékoztatón. Rámutatott, a transzplantáció január 22-én megtörtént, a gyógyulás folyamata elindult.

Kristóf gyógyulását elősegítve a Quintessence Pálinkaverseny szervezői összesen 185 ezer forintot adtak át a családnak, ezzel segítve a kezelések finanszírozását.

Kovács Zoltán, Kristóf édesapja portálunk kérdésére elmondta, hogy a kisfiú a gyógyulás útjára lépett. Külön meghatotta, hogy ennyien összefogtak értük, ezért nagyon hálás mind a szervezőknek, mind pedig a nevezőknek.

Az idei minőség túlszárnyalja az előző éveket

Az esti díjátadón elsőként Lakatos Tibor, az Európa Terv Kft. ügyvezetője, a verseny főtámogatója szólt a megjelentekhez.

–  A kereskedelemben kapható pálinkák közül harminc nagyaranyérmet osztunk ki, míg a magán- és bérfőzetőknél ötven győztes párlat emelkedett ki a mezőnyből.  Mintegy 213 nevezőtől, 132 településről érkeztek a versenytételek, melyeket harmincfős nemzetközi bíráló csapat értékelt január 25. és 27. között Ongán.

A múlt évhez képest összetettebb, komplexebb értékelőelvekkel és -struktúrával, százpontos Quintessence bírálórendszer segítségével történt a minősítés, ezzel jelentősen megkönnyítve a zsűri munkáját. A bírálómunka elemzése is sokrétűbb lett, így húsz területen mérték a zsűritagok tevékenységét. Az idén először meghirdetett csapatversenyre kilenc tétellel nevezhettek három-három fős csapatok szigorú szabályok és fajtaválasztékok mentén

–  részletezte Lakatos Tibor.

Ezt követően Takács László versenyigazgató az értékelésében aláhúzta, hogy a nevezett pálinkák és párlatok minősége sokat javult, számottevően csökkent a hibás tételek aránya, mely 25 százalék alatt maradt.

–  Az is rekord, hogy csupán a minták 20 százaléka került a döntőbíró csúcszsűri elé, ez jelzi az értékelők egységes szemléletét. A magán- és a bérfőzetők versenye soha nem volt ilyen erős, mint most, hisz egészen kivételes színvonalú tételekkel is találkozott a szakma. Fontos kiemelni azt a pozitív tendenciát, hogy a hagyományos gyümölcsökből készült pálinkák és párlatok száma ugrásszerűen megnőtt. Nagyságrendileg 260 szőlő, 240 szilva, 200 alma, 140 meggy, 110 kajszibarack, 90 törköly, 90 vegyes, 80 vilmoskörte, 60 körte vagy 60 cseresznye került az értékelők elé, benne számos új, nagy reményű fajtával –  tette hozzá Takács László.

Nagydíjak:

- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb kereskedelmi főzdéje”
Sáppusztai Pálinkafőzde
- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb pálinkája”
Sáppusztai Pálinkafőzde – Vilmoskörte (2023) 42 % V/V
- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb magán- és bérfőzetett párlata”
Szőke Bálint - Cacanska Lepotica szilva (2023) 42 % V/V
- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb bérfőzdéje”
Mámor Pálinkaház (Felsőzsolca)
- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb bérfőzetője és főzdemestere”
Guba Krisztián és Nyilasi Béla
- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb magánfőzője”
Dr. Kósa Lajos
- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb női magánfőzője”
Tóthné Varga Erzsébet
- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb csapata”
Pannónia Pálinkakultúra Egyesület (Pintér Gergely, Szász Gábor, Tóth
István)
- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja”
Kaizer Gábor
- „QUINTESSENCE – 2024 legjobb ongai pálinkája/párlata”
Vingendorf Lilla – szilva

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában