2024.02.03. 16:00
Minden eddiginél nagyobbat szólt idén a derecskei disznótor – fotókkal, videóval
Egészen különleges fogások is készültek a hagyományőrző rendezvényen.
Sült, rotyogott a sok finomság az üstökben, bográcsokban
Forrás: Kiss Annamarie
Szombaton immár 15. alkalommal adott otthont Derecske a Városi Disznótor és Hajdú-Bihari Téli Vásár nevet viselő hagyományőrző fesztiválnak.
Az eddigi legnagyobb ilyen programot tudhatja hamarosan maga mögött Derecske; a Zöld Város Program keretében megújult Makkay János teret már kora reggel népes embertömeg töltötte meg.
Az esemény megnyitóján Rácz Anikó polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy a határon túlról is érkeztek csapatok, nem csak Székelykeresztúrról és Nagyszalontáról, de még Kalotaszegről is. A megyei települések közül egyebek mellett Tépe, Esztár, Konyár, Földes képviseltették magukat, csapataikon túl megjelentek még civil egyesületek is, akik szintén gazdagították a téli vásárt.
Összességében harminc olyan csapat vett részt a rendezvényen, akik együttesen őrzik hagyományokat.
Vitányi István, a választókerület országgyűlési képviselője a tradíciók ápolásának fontosságára is felhívta a figyelmet, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke pedig a történelmi kitekintésen túl hagyományaink összetartó erejéről és a településeink között létrejövő kapcsolatok fontosságáról beszélt. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere a települések közötti kapcsolatok szükségességéről, valamint kulturális örökségünk együttes megőrzéséről beszélt. A megnyitó után természetesen még inkább felgyorsultak az események, a figyelem ismét a szabadtéri programokra és a standokra szegeződött.
Szép emlékek, hagyományok, régi ismeretségek
A város főtere már jóval 8 óra előtt megtelt élettel. A férfiak bontottak, a nők sürögtek, forogtak, seperc alatt hamisítatlan disznótori hangulat kerekedett. Bár a legtöbb helyen a 9 órás megnyitóra frissen készült a hagymás vér, másutt az első adagnak már a helye is meghűlt. – Az első adag egy tíz perc alatt elfogyott. Azóta persze folyamatosan készítjük újra és újra – osztotta meg velünk tapasztalatait a Rákóczi Szövetség egyik lelkes tagja. A hagymás vér mellett persze valamennyi klasszikus disznótoros étel fel-felbukkant, gyakorlatilag minden standnál rotyogott vagy sistergett valami finomság.
A vásári forgatagban járva rengeteg ismerős arccal találkozhat az ember, természetesen itt sem volt ez másképp. Volt munkatársak, valamikori csapattársak, de még szegről-végről rokonok is egymásra találnak ilyenkor, az emlékezetes történetek felidézését, a nosztalgiázást pedig a finom ételek és a tradicionális italok segítették.
Disznótort tartottak Derecskén
Fotók: Kiss AnnamarieCsaládi programokkal is készültek
Az embertömeget látva elmondhatjuk, hogy valóban rengeteg érdeklődőt vonzott az esemény, kicsik és nagyok, valamint fiatalok és idősek egyaránt találhattak maguknak elfoglaltságot a széles programkínálatban. A jó hangulathoz a könnyed téli időjárás is hozzájárult. A gyermekek számára többek között kézműves játszóházzal és bábjátékkal készültek, valamint olyan napközbeni attrakciókkal, amelyektől nem csak a legkisebbeknek maradt tátva a szája.
A kilátogatók találkozhattak gólyalábasokkal, télűző maskarásokkal, de még csergetőkkel is. Bár ezek voltak a legnépszerűbb programelemek, a lovasbemutató és a pónilovagoltatás is hasonló sikereket aratott a gyerekek körében.
Kovács Lázár sztárséf is értékelt
A vásárban elkészült ételeket egy 5 fős zsűri értékelte, amelyben Fehér Gábor, Szatmári Zoltán, és Kiss György mesterszakácsok, valamint Kaszás Géza Derecskéről elszármazott színművész voltak Kovács Lázár sztárséf segítségére. Ahogy a verseny élesedett, úgy valamennyi kondér mellett egészen felforrósodott a kedv, hiszen eddigre a vásárt már bejárta a zsűribizottság, amely az elkészült ételeket mustrálta. – Remek a hangulat, de azért az íz az úr – fogalmazott Kovács Lázár.
A fesztivál több éve visszatérő vendége az idei főzőversenyek kapcsán összegezte, disznótoros ételekkel 25 csapat, míg a csülök csatában 7 brigád méri össze gasztronómiai tudását.
Igazán különleges ételek is szerepelnek a felhozatalban. Az egyik csapat például nem bélbe, hanem sertéshálóba töltötte hurkát. Régen ennek komolyabb hagyománya volt, napjainkban azonban már kevesen készítik ily módon
– vélekedett a sztárséf.
Elmondta, a hagyományos ételek mellett a belsőségeket is rendkívül változatos és kreatív formákban használták fel a csapatok. Egyebek mellett találkozott például böllérmájjal, amely szintén jól mutatja, hogy a versenyzők szem előtt tartják a hagyományok ápolását és továbbörökítését is.
Több éve visszatérő vendégek vagyunk, látjuk a változást, a fejlődést. Évről-évre egyre hangulatosabb a rendezvény, idén ráadásul az idő is kedvez számunkra
– fogalmazott a zsűribizottság első embere.