Életmód

2024.02.13. 15:56

Idős korban sem késő tenni az egészségért! Hasznos tanácsokkal látták el a debreceni nyugdíjasokat

A természet a világ legcsodálatosabb sportstadionja – ez a Monspart Sarolta idézet fogadta a róla elnevezett Egészséges Életmódért Alapítvány és az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatának közös szervezésű regionális találkozó résztvevőit február 13-án a debreceni Nagyerdei Stadionban.

Kosztin Éva

Az idős gyaloglók előadásokat hallgathattak a mozgás egészségre gyakorolt hatásáról

Forrás: Molnár Péter

– Hány éves korától idős valaki? – tette fel a kérdést megnyitó beszédében Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, aki elmondta, letörten vette tudomásul, amikor a szervezők erre a kérdésre azt mondták neki, hogy 55 év felett. 

Minden nyáron több ezer kilométerre elmegyünk a barátokkal motoros túrára, de úgy tűnik, át kell minősítenünk az eseményt nyugdíjas motoros találkozóra

– jegyezte meg. Kifejtette, azért vállalta a rendezvény fővédnökségét, mert úgy látja, a nyugdíjasok társadalom által beosztott szerepe erőteljesen korlátozott. – A társadalom úgy tekint rájuk, mint akiknek két kérdés körül forog az életük: mennyi a nyugdíj összege és milyen az egészségügyi ellátás színvonala. Nem tartják őket erőforrásnak – fogalmazta meg Kósa Lajos. Rámutatott, hazánkban 2,7 millió a nyugdíjasok száma, ebből 2,5 millió fő 65 év fölötti. A Fidesz alelnöke úgy látja, kínálni kell nekik valamit azon kívül, hogy nézhetik a tévét, megtartani őket aktívnak. 

A mozgás ráadásul azért is jó, mert akkor közösségben vagy, lehet beszélgetni, együtt gondolkozni és nem egyedül nézed a Szulejmánt

– részletezte az aktív életmód jelentőségét. Példaként egy veszprémi vendéglátós szolgáltatásról beszélt, amelynek a nyugdíjas tagjai heti pár órás munkavégzéssel még pénzt is kerestek, és olyan közösséget alakítottak ki, amelyik a Veszprémi Egyetemen kurzust indított, maguk választották ki a témákat és a tanárokat is. – Mozogni kell, gondolkodni kell, aktívnak lenni, akkor a társadalom hangulata is megváltozik az idősekkel kapcsolatban – mondta, majd jó sétálást kívánt minden résztvevőnek a 13 órától rendezett szabadtéri gyalogló programra.

debrecne, kósa lajos, gyarloglás, egészség, gondosóra
Kósa Lajos volt a gyaloglók Debreceni Regionális Találkozójának Fővédnöke
Forrás: Molnár Péter

Megmozdult Debrecen

Széles Diána alpolgármester, a Mozdulj, Debrecen! alapítója a mozgalom indulására emlékezett vissza köszöntőjében. – Amikor elkészült Debrecen egészségterve, kimutatta, hogy a lakosok 70 százaléka nem mozog rendszeresen. Fél évig zajlottak az előkészületek, amíg összetoboroztuk a szakembereket és azt az önkéntes gárdát, akik szívüket-lelküket teszik a projektbe. Úgy láttuk, hogy adottak voltak az infrastrukturális feltételek, de nem használtuk ki őket. Akkor azt kérdeztük, hol vannak az emberek a kondiparkokból, mára viszont odáig fejlődtünk, hogy minden helyszínen telt házasak voltak az eseményeink – ismertette. 

Széles Diána arról számolt be, hogy az indulás óta eltelt két évben összesen 54 ezer embert mozdított meg a mozgalom városszerte, de hozzátette, nem a számok a fontosak, hanem a közösség.

 – Mindent a közösség érdekében teszünk, és mindenki, aki itt van, tehet a közösségért – hangsúlyozta az alpolgármester.

debrecen, kósa lajos, gyaloglás, egészség, gondosóra, Mozdulj, Debrecen!
Megmozdult a város a Mozdulj, Debrecen! hatására – erről számolt be Széles Diána
Forrás: Molnár Péter

A Gondosóra segítséget és biztonságot nyújt

A gyalogló találkozó résztvevői a Gondosóra programról is részletes tájékoztatást kaptak, a kezdeményezést Juhász Roland, szakmai vezető ismertette. Prezentációjában bemutatta, hogy a 65 év fölötti, magyar lakcímmel rendelkező, magyar állampolgárok számára kialakított szolgáltatás ingyenesen igénybe vehető. 

Célunk, hogy segítséget és biztonságot nyújtsunk. Ezzel az eszközzel a nap 24 órájában hívható a diszpécserközpont, amely nemcsak vészhívásokat kezel, hanem támogatást nyújt minden váratlan helyzetben, amikor elfogy a gyógyszer, nincsen, aki felaprítsa a tűzifát, vagy leromlik a kazán

– sorolta. Juhász Roland a számokat is ismertette, megtudtuk, hogy 2021 tavaszán 10 ezer készülékkel indultak, ma már 530.016 regisztrált felhasználójuk van – többek között a Korda házaspár is.

– Debrecenben megközelítőleg 43 ezer 65 év fölötti lakik, ebből 14 ezer a regisztráltak száma – tájékoztatott.

debrecen, kósa lajos, gyaloglás, egészség, gondosóra, Mozdulj, Debrecen!
Juhász Roland elmondta, ma már több mint félmillió idős használ Gondosórát 
Forrás: Molnár Péter

– A túlsúly, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a szívproblémák kialakulásának első számú okai – mondta Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója, a Mozdulj, Debrecen! alapítója, aki az egészségügyben végzett több évtizedes munkája alatt számtalan szívet látott nyitott állapotban a műtőasztalon. – Mind felelősek vagyunk az egészségünkért. Monsart Sarolta kérdezte egy korábbi rendezvény időskorú résztvevőit, hogy hol vannak a férjeitek? Megöltük őket, mondta Sarolta, arra célozva, hogy tömjük őket étellel. A nem ízlik, fiam?-jellegű kérdések elhízáshoz vezetnek, mert a nagyvárosban nem mozgunk eleget, hogy ezt mindet elégessük. Saroltához hasonlóan egyszerűen és nyíltan kell erről beszélni – mutatott rá Papp Csaba.

debrecen, kósa lajos, gyaloglás, egészség, gondosóra, Mozdulj, Debrecen!
Papp Csaba a szívproblémák kialakulásának első számú okai
Forrás: Molnár Péter

Programok a rendszeres mozgás népszerűsítése érdekében

A találkozó hátralevő részében Módy Tóbiás, a Sportorvosi Tanszék képviseletében tartott előadást a rendszeres mozgás egészségre gyakorolt hatásáról, Monspart Zsolt a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítványról tartott ismertetőt. A prezentálók között felszólalt még Gyurcsik Zsuzsanna vezető gyógytornász, Kovács Kriszta szenior tréner és Kőrösi Judit, a Nordic Walking Debrecen Sportegyesület alapító elnöke. A közös gyalogtúrát 13 órakor kezdték Kőrösi Judit vezetésével, amelyen a résztvevők mozgás közben Papp Csaba egészségügyi információit is hallgathatták fülhallgatón keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában