Körkép

2024.02.02. 20:00

Mit kapunk 500 ezer forintért a debreceni használtautó-piacon?

Autót vásárolni hozzá nem értőként bizony nem egyszerű. Bár sok szempontot figyelembe lehet venni, összességében a nepperek is úgy tartják, autót állapotra veszünk. A témában kereskedőt is megkérdeztünk.

Horváth Péter

Az olcsó autók kategóriájában abszolút nincs tuti vétel

Forrás: illusztráció / MW-archív

Bár vannak, akik profi szinten űzik a gépjármű-adásvételt, a többség számára azonban igencsak feladja a leckét. A koros járgányok és a rejtett hibák erdejében egy olyan olcsó autót kifogni, amely utána nem sodor bennünket több százezres váratlan kiadásokba, bizony művészet.

Többfelé érdemes szétnézni

Használt autó vásárlásánál számos lehetőségünk van, ha eladó járgányok után kutatunk. Felkereshetünk hirdető magánszemélyeket, ellátogathatunk használtautó-kereskedésekbe, de az interneten is tengernyi oldal közül választhatunk. Mindegyik módszernek megvan a maga előnye, ezért érdemes ezeket ötvözni. Előbbiek esetében hatalmas előny, hogy élőben, személyesen láthatjuk az eladásra kínált járműveket, és néha az sem másodlagos szempont, hogy akár ott, helyben adásvételi szerződéssel egyből nyélbe is üthetjük az üzletet. Mindenekelőtt azonban érdemes az internetes piacokon is körülnéznünk, hiszen egyszerűbb, kényelmesebb és hatékonyabb lehetőségeket nyújt, mintha egy fél napot rászánva bejárnánk a város kereskedéseit, vagy időpontokat egyeztetnénk az autótulajdonosokkal.

A legtöbb internetes oldalon a szűrők segítéségével az autó valamennyi paraméterére rászűrhetünk. Ily módon olyan gépjárművek tárulnak majd elénk, amelyek valóban érdekesek lehetnek számunkra.

Ha időnk engedi, nézzünk alaposan utána a kiszemelt modelleknek. Kérdezzük meg a szerelőnket vagy egy autókban jártas ismerőst, mire érdemes odafigyelnünk a modellt és az évjáratot illetőn. Mindenképpen érdemes figyelembe venni a tanácsaikat, hiszen a rejtett hibák mellett vannak olyan tipikus szériabetegségek is, amelyek rendre előjönnek.

Használtautó-vásárlás 500 ezer forint alatt?

– Lehetséges, de nem árt az óvatosság – tanácsolja Brevák János, a debreceni Galaxy-Trans autókereskedés ügyvezetője. Több mint két évtizedes tapasztalattal a háta mögött látott bizony már ezt-azt, de néha még neki is lehet meglepetéseket okozni. A szakértő elmondta, ha maximum 500 ezer forintból szeretnénk autót vásárolni, akkor jellemzően 20 év körüli modellek azok, amik szóba jöhetnek. Ilyenkor már rengeteget számít, mennyire voltak gondosak az autó korábbi gazdái, hol és hogyan használták azt.

Jól hangzik, hogy már két-három, vagy akár négyszázezer forintért is autóhoz juthatunk, de nagyon meg kell válogatni, hogy végül mi mellett tesszük le a voksunk. Ebben az árkategóriában hatványozottan igaz, hogy az autó áránál lényegesen többet is rákölthetünk néhány hónap leforgása alatt

– hangsúlyozta a kereskedő. Kifejtette, bár minden az állapottól függ, de ha csak az alap szervizekről beszélünk, amiből adott esetben többet is el kell végezni, egy olajcsere, egy vezérlés, vagy a fékek cseréje után máris több százezer forintról beszélünk.

használt autó
Vásárlás előtt érdemes a szervizköltségeket is szem előtt tartani
Forrás: illusztráció / Napló-archív

– Természetesen ezek mellett sok olyan autó is van, amelyek éveket futnak minimális szervizelési költségekkel. Minden a használattól és attól függ, mennyire tartják karban, hogyan vigyáztak rá. Ezért is nehéz konkrét modelleket javasolni ebben a kategóriában, mert nem minden a modelltől és az évjárattól függ – hangsúlyozta Brevák János. Elmondta azt is,

voltak a kezei között olyan autók, amelyek korukat meghazudtoló állapotban voltak, de az esetek többségében sajnos nem ilyen gépjárművekkel találkozunk napjainkban.

Változatos felhozatal

Cikkünk írásakor ebben az árkategóriában a hirdetéseket és az eladó gépjárműveket böngészve a Fiatok, a Škodák és a Volkswagenek tucatjain túl rengeteg Suzuki Swifttel, Opel Astra G-vel, Renault Clióval, Peugeot 206-tal találkoztunk. Ezek kapcsán a szakértő elmondta,

ezeknek az autóknak az egyszerűségük a legnagyobb előnyük, ebből kifolyólag egy mai autóhoz viszonyítva lényegesen olcsóbban fenntarthatóak.

Arra is rámutatott, a kor velejárója a rozsdásodás is, amely szintén komoly problémák és költségek forrása lehet ,ha nincsen féken tartva, valamint városi használatra inkább benzines, hosszabb utakra pedig dízelüzemű autók vásárlását szokták javasolni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában