Így köszönték meg a segítséget

2024.02.11. 16:07

Disznótort adtak a „szállásért” cserébe a debreceni reformátusok – fotókkal

Együtt főztek a katolikusokkal szombaton a Szabadságtelepen.

BDR Média

Együtt disznótoroztak a reformátusok és a katolikusok Debrecenben

Forrás: Cívishír

A Debrecen-Szabadságtelepi Református Egyházközség február 10-én egész napos eseményen köszönte meg a szomszédos római katolikus közösségnek, hogy a templomuk felújításának ideje alatt a katolikus keresztény testvérek templomában tarthatták istentiszteleteiket. Ugyanakkor hálát adtak a Jóistennek, hogy egy tűz után a templomukat a múlt évben sikerült felújítani.

– Mindennek örömére rendezzük ezt az eseményt, mégpedig úgy, hogy nemcsak a saját gyülekezetünk tagjait, hanem a szomszédos katolikus testvéreket is meghívtuk. Ők a templomunk felújításának idejére, egy évig „szállást” adtak nekünk. Ez egy ökumenikus családi nap, és ez a legjobb módja annak, hogy együtt legyünk, közösen éljük meg az ökuménia érzést egy disznótoros vendéglátásban. Irányukba nyitottak vagyunk, és szeretettel fogadtuk őket – mondta az eseményről a Cívishírnek Csontos Sándor, egyházközségi főgondnok.

A sertést az egyik gyülekezeti tagunk, Deák László felajánlásából kaptuk. A mi gyülekezetünkből 100-120 hívet, a katolikusoktól közel ennyi vendéget várunk ebédre. Ennek az eseménynek biztosan lesz folytatása, hiszen kedves hittestvérünk felajánlásából egy rackajuhot is kaptunk, azt egy másik alkalommal szeretnénk feldolgozni és a római katolikus szomszédainkkal elfogyasztani

– tette hozzá Csontos Sándor.

Együtt disznótoroztak a reformátusok és a katolikusok Debrecenben
A szombati disznótor résztvevői
Forrás: Cívishír

Segítették a reformátusokat, ahol csak tudták

Ezt követően Nagy Gábor lelkipásztorral folytattuk a beszélgetést, akitől megkérdeztük, hogy mi előzte meg a szabadságtelepi városrész református és katolikus gyülekezetének kiváló kapcsolatát. Megtudtuk, hogy ő 2010-ben került a gyülekezet élére, és ugyanekkor a szomszédos Szent István Római Katolikus Plébániának is új plébánosa lett szintén egy fiatalember személyében. Együtt kezdték a szolgálatot a Szabadságtelepen, és nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki, szerették volna a gyülekezeteiket is közelebb hozni egymáshoz. Az egyetemes imaheteken meghívták egymást templomukba, és azóta ez a kapcsolat folyamatosan virágzik annak ellenére, hogy 2010-től a római katolikus plébánián már több pap is szolgált. Az ő templomuk felújításakor a reformátusok fogadták be őket. Ez a baráti gesztus akkor nem merült feledésbe, így ők is segítettek, amikor 2022. november 7-én egy elektromos tűz miatt leégett a templombelső egy része, majd a 2023. decemberében zárult felújításban teljesen megújult a kárt szenvedett épület. Bár akkor nem lehetett tudni, hogy mennyi idő kell a felújításhoz, de mindvégig hűségesen kitartottak a reformátusok mellett, és hellyel kínálták őket a vasárnapi és az ünnepi istentiszteleteken.

– Elektromos tűz keletkezett a templom padfűtésében, és ennek következtében kiégett az alsó szint padozatának több mint fele, hatalmas károk keletkeztek a bútorzatban, a falazatban. Ezt követően egy komplett belső felújítást végeztünk el. Az elektromos villamoshálózatot felújítottuk, új bútorzat készítettünk, a falakat átfestettük, elkészítettük a kazettás mennyezetet, új audiovizuális berendezéseket szereltünk fel a múlt évben – részletezte az elvégzett munkálatokat a lelkész.

A múltidézés után térjünk azonban vissza a jelenbe. Délelőtti ottjártunkkor már a húsokat darabolták a vendéglátók, sütötték a hagymás vért, főzték a belsőségeket és készülődtek a kolbász- és hurkatöltéshez.

Együtt disznótoroztak a reformátusok és a katolikusok Debrecenben
Mindenki kivette a részét az előkészületekből
Forrás: Cívishír

Ott szorgoskodott a sertés felajánlója, Deák László is.

Örömömre szolgál, hogy ezzel a jelképes kis adománnyal a katolikus és református testvérek közelebb tudnak kerülni egymáshoz. Továbbá a jövőbeli gyülekezeti tagjaink, akik az utcáról betérve, szívükben melegséget hordozva, ezen a kis rendezvényen tudnak találkozni velünk, és közeledni Istenhez

– válaszolta kérdésünkre, hogy miért ajánlott fel egy sertést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában