Idősköszöntés

2024.02.23. 14:23

Gyerekkorától dolgozott, bunkerbe menekült a háború elől – a hajdúsámsoni Esztike nénit 95. születésnapja alkalmából köszöntötték

A 95. életévét ünnepelte a hajdúsámsoni Görög Józsefné, Birinyi Eszter, aki 10 gyermekes családban nőtt fel egy tanyán.

Dandé Melinda

Balról jobbra: Antal Szabolcs polgármester, Dandé Lászlóné alpolgármester, unokája Magdika és dédunokája Viktor, lánya Magdika és Esztike néni

Forrás: Dandé Melinda

Esztike néni 1929. február 22-én született Nyíradonyban, szülei gazdálkodók, háztartásbeliek voltak. Édesapja 9 évet töltött kint a Szovjetunióban a háború alatt, ezért a gyerekeknek, de legfőképp Esztike néninek kellett nagyon sokat dolgoznia.

Volt, hogy gyalog jártam meg a debreceni piacot egy bádog tejjel. Ilyenkor én vettem ruhát, cipőt, csizmát anyámnak, apámnak, a testvéreimnek, hogy kevesebb gondjuk legyen. Az én időben emellett napszámból lehetett megélni 

– emlékezett vissza a szépkorú.

Az otthoni teendők miatt három elemit tudott elvégezni, tizenkét évesen már fát ültetett Nagycserén, amit a nyugdíjába is beleszámoltak. – Az iskolába akkoriban reggel 8 órától délig jártunk, hazamentünk ebédelni, és olyan délután 1 órára kellett visszaérnünk – nosztalgiázott.

Három bunkerük is volt

A háborút fiatal lányként nem jó emlékként élte meg. – Három bunkerunk is volt, és amikor megszólaltak a szirénák, odamenekültünk, tizenöt éves lehettem, amikor az oroszok kivonultak – osztotta meg velünk Esztike néni.

Hajdúsámsonba tizennégy évesen költöztek át a tanyájukról. Tizenhat évesen teljesen önállóan megtanulta a szabás - varrást és onnantól kezdve egészen idős koráig munkákat vállalt otthon. Férjét, Görög Józsefet már gyerekkorától ismerte, akivel 1952 szilveszterkor mondták ki a boldogító igent, házasságukból három gyermekük született.

Esztike néni 55 éves korától nyugdíjas, aki a mai napig aktívan műveli kis kertjét, olvassa a Bibliát, a Szabad Földet, egy szem gyógyszert kell szednie naponta. Magdika lányával mindennap találkoznak, akire számíthat bármiben. Hat unoka és kilenc dédunoka boldog nagymamája. Hogy mi a hosszú, boldog élet titka, azt is elárulta: a munka és a hit.

A nemes alkalomból az önkormányzat nevében személyesen köszöntötte az ünnepeltet Antal Szabolcs polgármester és Dandé Lászlóné alpolgármester, akik átadták a miniszterelnök köszöntő levelét és a hivatal ajándékait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában