Munkabeszüntetés

2024.01.03. 16:23

Még januárban folytatódhat a buszvezetők sztrájkja Hajdú-Biharban is

Két feltételnek kell teljesülnie, hogy ismét megkezdjék a munkabeszüntetést a Volánbusz dolgozói.

Hajnal László

Hajdú-Bihart is érintette a decemberi sztrájk

Forrás: Napló-archív

Mint arról a Haon is több alkalommal beszámolt, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) 25 százalékos keresetfejlesztési igényt fogalmazott meg a Volánbusz felé 2023-ban, és – miután a tárgyalások eredménytelenül zárultak – tavaly december 10-re és 11-re kétnapos sztrájkot szerveztek, mely a munkáltató szerint jogszerűtlen volt, és aláásta a kölcsönös bizalmat.

Dobi István, a szakszervezet elnöke december elején arról tájékoztatta portálunkat, amennyiben nem sikerül megállapodni, januártól folytatódhat a munkabeszüntetés. A Volánbusz akkor az előzetes jelzéseknek megfelelően 2024 januárjára ígérte a béremelést.

Január végén jöhet az újabb sztrájk

A szakszervezet honlapján közzétett december végi bejegyzésben az olvasható, hogy a MÁV-Volán csoport vezérigazgatója a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) következő ülésen, január 16-án fogja közölni a 2024-es évre szóló és a leányvállalatoknál végrehajtható bérfejlesztési mértéket.

Erre reagálva a szakszervezet elnöke úgy fogalmazott, abban az esetben, ha ez a mérték a Volánbusznál dolgozók számára elfogadhatatlan, és annak növelését a tárgyalások során nem tudják elérni, akkor elkerülhetetlenné válik az újabb munkabeszüntetés megtartása január 28-án és 29-én.

A SZAKSZ jelezte: csak abban az esetben, ha a jelenlegi autóbuszvezetői állomány 60 százaléka egyetért a 25 százalékos bérköveteléssel, a szakszervezet kiadja a következő sztrájkfelhívást, és megkezdi a megszervezését. 
Január másodikai tájékoztatójuk alapján eddig a hatezer buszvezető egyharmada írta alá a bérfejlesztési igénnyel kapcsolatos aláírásgyűjtő íveket, vagyis országosan 2 ezer 349 buszsofőr ért egyet a kezdeményezéssel. Az adatokból kiolvasható, hogy Hajdú-Bihar vármegyében eddig 155-en írták alá az íveket, melyeket a munkáltató bejelentése előtti napig, január 15-éig lehet kézjeggyel ellátni.
Vagyis abban az esetben, ha a megjelölt határidőig meglesz a 60 százalékos támogatottság, és a béremelés nem éri el a 25 százalékot (a Volánbusz korábban teljesíthetetlennek nevezte a célt), feltehetőleg sztrájkolni fognak január 28-án és 29-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában