Tömegközlekedés

2024.01.04. 14:43

Teljesen megújul év végéig a DKV autóbuszflottája – fotókkal

2024 végére egy Magyarországon is egyedülálló, egységes flottával rendelkezhet majd a város.

Horváth Péter

Az új járművek és az átadás résztvevői

Forrás: Czinege Melinda

A 2022-ben megkezdett flottacsere program révén 2024 végére teljesen megújul a DKV autóbuszflottája – jelentette be Papp László polgármester és Tóth Szabolcs, a DKV vezérigazgatója csütörtökön a közlekedési társaság telephelyén tartott sajtótájékoztatón, amikor is 10 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú autóbuszt adott át az Inter-Tan-ker Zrt. a DKV Zrt.-nek.

A DKV flottafejlesztési programja szinte napra pontosan 2 évvel ezelőtt indult el. 2022-ben 12 elektromos autóbusszal bővült a városi járműpark, majd ezeket több csuklós alacsony-belépésű autóbusz is követte. A fejlesztés egyik valódi mérföldköve, a járműpark gerincét képező „szóló” autóbuszok beszerzése 2023 őszére fejeződött be – idézték fel a tájékoztatón, hozzátéve, hogy 2024 végére a teljes autóbuszflotta megújul majd és mindezt az utasok változatlan tarifákkal élvezhetik.

– Az elmúlt időszak közlekedési szempontból sem volt könnyű, gyakorlatilag 2020-tól kezdve egyik válság követte a másikat. Ennek ellenére sikerült nemcsak fenntartani és működtetni, hanem fejleszteni is a debreceni közlekedést. Egy komplett járműflotta cserét hajtunk végre – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere.

Élmény lehet az utazás

A közösségi közlekedés a város életének egyik legfontosabb szegmense. Fejlett közösségi közlekedés nélkül nagyvárosi létforma nem létezik

 – hangsúlyozta a városvezető. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordítottunk eddig is és fogunk ezután is a debreceni közösségi közlekedésre – jelentette ki.
Elhangzott: a legújabb csuklós autóbuszokkal valóban élmény lehet az utazás. A környezetbarátabb, EURO6-os dízelmotorral hajtott, négyajtós buszok felszereltsége több szempontból is szolgálja majd az utazóközönség kényelmét. A járművek klímával, ingyenes wi-fi interneteléréssel és külső-belső akusztikus utastájékoztató rendszerrel is felszereltek. A tágas belső téren a 114 álló és a 39 ülőhely mellett mozgáskorlátozott hellyel is rendelkeznek. A számos előnyük mellett a beruházás gazdasági szempontból is megalapozott, a gépjárművek modern mivoltukból fakadóan a meglévő Volvo busz állománynál jóval kedvezőbb feltételek mellett üzemeltethetőek.

– Az új autóbuszok több, mint 20 százalékkal fogyasztanak kevesebbet, mint elődeik és a szennyezőanyag-kibocsátásuk is alacsonyabb – mutatott rá a Papp László.

Az utasok az új flottát annak minden előnyével és kényelmével változatlan áron élvezhetik majd

 – hangsúlyozta a városvezető, a debreceni közgyűlés legutóbbi döntésére is ráirányítva a figyelmet, mely szerint 2024-ben a debreceni közösségi közlekedésben áremelés nem történt. Külön kiemelte, mindemellett jelentős fejlesztéseket fognak még végrehajtani az idei évben a debreceni közlekedésben.

Jól teljesít a flotta

Tóth Szabolcs, a közlekedési vállalat vezérigazgatója elmondta, bár a kihívások a DKV-t sem kerülték el az utóbbi években, a flottacsere óriási lehetőség, hiszen így korszerű, megbízható járművekkel állhatnak az utazóközönséget rendelkezésére.

Éves szinten közel 700 ezer járatot szolgálunk ki. Átlagosan 1920 járat indul el naponta, munkanapokon pedig ez a szám a 2 ezer 200-at is eléri. Éppen ezért fontos, hogy a járművek műszakilag is megbízhatóak legyenek és pontosan érkezzenek

 – szögezte le, majd hozzátette: a városi közlekedés jelenleg 131 autóbusszal üzemel, mindez 119 dízel és 12 elektromos meghajtású járműből tevődik össze.

– A teljes flotta lecserélése után egy egy-másfél éves flottával fogunk rendelkezni. Egy ilyen jellegű, egységes flotta ma egyedülálló Magyarországon – jelentette ki Tóth Szabolcs. Zárásként megjegyezte, az utasok visszajelzéseit és az utazási igényeket továbbra is követik. Utasszámláló berendezésekkel is felszerelt járataik segítségével törekednek a menetrendek kiigazítására ott, ahol szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában