Flottacsere

2023.09.22. 16:01

Hello Debrecen! Tíz új Mercedes busz állt forgalomban Debrecenben – fotókkal, videóval

További 40 csuklósbusz még érkezik, mellyel jelentősen bővül a DKV flottája.

Bekecs Sándor

Megérkeztek az új buszok

Forrás: Czinege melinda

A DKV Zrt. 2024. évi végéig tartó flottacsere-programja 2022. január 3-án kezdődött 30 darab szóló alacsonybelépésű Mercedes-Benz Reform, és 4 darab alacsonypadlós, csuklós Mercedes-Benz Conecto típusú jármű forgalomba állításával.  

Az elmúlt két évben a fentieket további 6 darab csuklós Conecto, valamint 19 darab szóló Conecto típusú autóbusz követte, melyek mind teljesen alacsonypadlós kivitelűek. Ezen túlmenően, tavaly augusztusban bővült a flotta 12 darab Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusszal is. Idén április 12-én 10 darab új szóló Mercedes-Benz Conecto típusú autóbuszt állítottak forgalomba, 2023. június 30-i átadással pedig újabb 10 darab szóló autóbusszal modernizálta járműveit a közlekedési társaság. 

Szeptember 22-én további 10 darab Mercedes-Benz Conecto buszt adott át az Inter Tan-Ker (ITK) Zrt. a DKV részére. Ezzel befejeződött a debreceni tömegközlekedési vállalat szóló autóbuszainak cseréje.  

– Egy város életében a közösségi közlekedés kulcskérdés, az egyik legfontosabb stratégiai terület. Ahogy más területeket, úgy ezt is kiemelkedően kell kezelni. Egy ilyen folyamat eredményeként most a teljes szólóbusz-flotta lecserélődött – mondta a sajtótájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere. Mint kifejtette, a mai nappal az utolsó Mercedes szóló buszt is leszállították, így rövidesen elbúcsúzhatunk a régi Volvo típusú járatoktól.  

Debrecen, dkv, busz
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Nemcsak minőségi, de környezettudatos fejlesztés is

– Utaskomfort és környezettudatosság szempontjából is előrelépés, hiszen mintegy 20 százalékkal kevesebb a károsanyag-kibocsátása ezeknek a járműveknek, mint elődjeiknek. Arról nem is beszélve, hogy a szóló buszokat a tavalyi évben átadott elektromos buszok is kiegészítik a flottában – emelte ki Debrecen polgármestere. 

Hozzátette: a 69 szóló busz mellett már 10 csuklós is megérkezett, s további 40 darab várható a következő időszakban. Ezzel növekszik utóbbiak száma a DKV járműparkjában.  

Papp László elmondta, amellett, hogy bővül a debreceni közlekedési vállalat járműparkja, az utasszám is fokozatosan emelkedik, ami jól mutatja: nemcsak igény van a minőségi közösségi közlekedésre, de szívesen is használják ezeket a járműveket a debreceniek.

 A következő években is stratégiai ágazatként tekintünk a közösségi közlekedésre, hiszen komoly fejlesztési törekvéseink vannak. A villamosvonalak fejlesztésével szeretnénk eltolni, elmozdítani majd a járműflottát a jövőben az elektromos hajtású járművek irányába

– emelte ki. Hozzátette, amennyiben pályázati lehetőségek engedik, akkor a trolibuszok cseréje is megtörténhet, valamint további elektromos autóbuszokat is beszerezne a város.  

Tizennégy évet szolgáltak a Volvo buszok

Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, közel 14 évet voltak szolgálatban a Volvo autóbuszok, ez idő alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtött a vállalat. – 

Van két olyan autóbusz is, melyek több mint egymillió kilométert tettek meg az évek során, de átlagosan a régi buszok 800 ezer kilométert futottak. Megérettek a cserére

 – osztotta meg. Megjegyezte, a teljes flottacsere végére két év alá csökken a debreceni buszok átlagéletkora.  

Debrecen, DKV, busz
Tóth Szabolcs vezérigazgató 
Forrás: Czinege Melinda

– Egy fontos korszakot zártunk le most. Köszönöm a városnak, hogy társaságunk 2009-től bekapcsolódhatott a város közlekedésfejlesztésébe. Úgy érzem, hogy olyan irányt vettünk, amivel egy új technológiával tudunk dolgozni a városnak és a DKV-nak – fogalmazott Úti Csaba, az ITK Zrt. közlekedési üzletágvezető-helyettese, majd jelképesen átadta az autóbuszok kulcsát.

Debrecen, dkv, busz
Úti Csaba, az ITK Zrt közlekedési üzletágvezető-helyettese
Forrás: Czinege Melinda

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában