Kultúra

2024.01.05. 15:09

Lakossági adományokkal gazdagodott a létavértesi Irinyi János Kiállítóterem

Szamovárral, hímzésekkel és a paraszti élet használati tárgyaival bővült a gyűjtemény.

Turóczi Barnabás

Forrás: Irinyi János Kiállítóterem

A 2000. augusztus végén megnyílt állandó kiállításon a robbanásmentesen gyúló gyufa feltalálójához, a tudós Irinyi Jánoshoz kapcsolódó relikviák, dokumentumok, tárgyak mellett az egykori Nagylétáról és Vértesről származó bútorok, mindennapi használati eszközök, tárgyak láthatók.

Legutóbb a polgári szobarészlethez Malincsák János nyugdíjas egy szép szamovárkészletet adományozott, mely módosabb létavértesieknél is ritka eszköz volt. Oláh Jánosné, akinek csuhéból készült babáit már sokan megismerhették, értékes házi szövésű textíliákat, hímzéseket, kerámiákat, hajdani használati tárgyakat ajánlott fel a helytörténeti anyag gazdagításához. A paraszti élet bemutatását szolgáló sarokban néhai Bora István és felesége, volt Kossuth utcai lakosok hagyatékából ölező szalag és cövekek, dohányfűző tűk gyarapítják a gyűjteményt.

Ez utóbbi, már-már feledésbe merülő munkaeszközöknek azért is van létjogosultsága ezen a helyen, mert a dohánytermesztést Mandel Lakos báró földjén a tudós Irinyi édesapja, korának neves és elismert gazdatisztje, idősebb Irinyi János honosította meg, s neki köszönhetően a 19-20. században nagyon sok létai és vértesi családnak jelentett biztos jövedelmet. Ennek emlékét őrzik több portán a szárító hodályok, a mára berozsdásodott fél- és kétélű dohányfűző tűk, valamint a Károlyi utca végén ma is álló dohánybeváltó – fermentáló, a népnyelvben „Fábrika” masszív épülete.

– Valamennyi felajánlást tisztelettel köszönöm a város nevében azzal a reménnyel, hogy a tárgyak kiállításával hozzájárulunk a múlt sokoldalú megismeréséhez, az előttünk járók tiszteletéhez – fogalmazott Vályiné Pápai Viola pedagógus, önkormányzati képviselő, az Irinyi János Kiállítóterem és a Települési Értéktár Bizottság vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában