Környezetvédelem

2024.01.18. 15:24

Horgolt giliszták is segítenek a tanulásban – itt a debreceni Természettár új dobása – fotókkal

Új témát dolgoztak fel hétköznapi megközelítésben.

Kosztin Éva

A Természettár legújabb kiállításának megnyitója a Méliusz Központi Könyvtárban

Forrás: Kiss Annamarie

A Természettár amatőr természetbúvárok számára készít ismeretterjesztő programokat. Legújabb interaktív kiállításuk, mely csütörtökön nyílt meg a debreceni Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtárban, az elkülönített hulladékgyűjtés jelentőségét mutatja be a körforgásos gazdaságra való áttérésben.

Köszönöm, hogy vannak olyan partnereink, akik szent őrülettel hódolnak a természetvédelem ügyének, ami nem egy távoli ügy, hanem saját közösségünké

 – kezdte köszöntőjét Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter könyvtár igazgatója. Arról beszélt, hogy éppen ezért optimista, hiszen ha mi alakítjuk a saját környezetünket, ha vállaljuk érte a felelősséget, akkor semmi távoli nem fenyegethet minket. – Mit tudok tenni én a közösségemért? Ez az egyetlen kérdés – hangsúlyozta az igazgató.

Zöld életstílus

Balázs Ákos alpolgármester arra mutatott rá, hogy Debrecen egy igazi zöld város, még ha nem is bővelkedik természeti adottságokban – Hegyünk ugyan nincs, vizet igyekszünk hozni a Civaqua programmal, de ott van Nagyerdő és rengeteg egyéb természeti érték – sorolta. 

Hozzátette, Debrecen azért is zöld város, mert sokaknak szívügye a természetvédelem, akik éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogyan lehetne szemléletet formálni, átadni a tudást: ilyen a Természettár is Váradi Zoltán vezetésével.

Az alpolgármester úgy látja, hogy ez a kiállítás többről szól, mint a hulladékgyűjtés jelentősége a körforgásos gazdálkodásban. – Az életünk minden pillanata visszaköszön itt. Megmutatja, hogyan érdemes étkezni, öltözködni, az időt tartalmasan eltölteni. Életstílust ad – fogalmazta meg Balázs Ákos. Hozzáfűzte, hogy tökéletesen illeszkedik a tárlat az önkormányzat természetvédelmi programjához, a Future of Debrecenhez, amelynek célja, hogy könnyedén épüljön be a zöld szemlélet a mindennapokba. – Ennek a zöld életstílusnak a kialakításában segít a kiállítás – összegezte Balázs Ákos.

A Természettár vezetője, Váradi Zoltán elmondta, eddig nem alkottak még a témában. – A körforgásos gazdasági modell kifejezést egyre többet hallhatjuk. Egyrészt ez a fenntarthatóság hajójának egyik mentőöve, másrészt a mindennapi életünk része. Amikor ezt a tárlatot elkezdtük összerakni, akkor a kert, a zöld hulladék és az élelmiszer került a fókuszba, de közben elkerülhetetlen lett, hogy más oldalakra is kitekintsünk, így bekapcsolódott a divat, az idő és a táplálkozás – magyarázta a szakember.

Ez itt a kert

Váradi Zoltán beavatta a résztvevőket, hogy a kert ötletrész egyik ihletője a Vénkerti Közösségi Kert volt, melynek művelői a gyakorlatban bizonyították, hogy a körforgásos gazdálkodás kiválóan működik nemcsak egyéniben, hanem csapatban is.

A szakember elárulta, minden kiállításon van kedvence; most a komposztáló az, ahol a lebontó folyamatokat végző élőlényekkel horgolt formában találkozhatunk. – Ha vannak cuki mókusok és macikák, akkor miért ne lehetne gilisztát vagy ezerlábút is horgolni? Megkértem tehát Gombos Zsuzsát, hogy horgoljon egy férget vagy pajort, és tessék, megcsinálta! – tudtuk meg a részleteket a komposztáló fölött függő állatkákról.

A Természettár vezetője bemutatta a többi közreműködőt is. Az elsősorban az iskolás korosztályt megcélzó kiállítás 13 molinójának szakmai anyagát Kozák Lajos állította össze, az arculat Sándor Anikó, a kivitelezés Szigeti Balázs munkája.

A Körforgásos gazdálkodás elnevezésű tárlat február 1-ig látogatható Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtár 1. emeleti kerengőjén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában