Debreceni tél

2024.01.04. 17:00

Töretlen népszerűségnek örvend a debreceni korcsolyapálya – fotókkal, videóval

Az új év első napjaiban néztük meg, milyen a hangulat a Nagytemplom előtt.

Bekecs Sándor

Az utolsó percig kihasználják a lehetőséget a korizni vágyók

Forrás: Molnár Péter

Az elmúlt évek hagyományait követve idén is hatalmas korcsolyapályával várták a Debreceni Adventre látogatókat a Nagytemplom előtt az adventi időszak kezdetétől. Az elmúlt hetekben – amikor az időjárás nem húzta keresztbe a számításokat – szinte minden nap megtelt a jégpálya korcsolyázni vágyókkal, a szervezők pedig az adventi időszak alatt szombatonként tematikus jégdiscoval fogadták a „pengetalppal suhanókat”.

A móka a karácsonyt és a szilvesztert követően sem ért véget, a Nagytemplom előtti jégpálya továbbra is fogadja a sportolni vágyókat, tervezetten január 7-ig, azonban a polgármesteri hivatal csütörtökön délután azt közölte, hogy  meghosszabbítják a pálya működését.

A téli szünidőt kihasználva az év első napjaiban is sokan felkeresték, folyamatosan köröztek kicsik és nagyok a különleges alakú jeges területen, így a napokban mi is kinéztünk, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk az idei főtéri korcsolyaszezonról.

Egyedülálló hangulat Debrecen szívében

Az év első napjaira jellemző, átlagos, szürke és csendes szerda délután léptünk át a BMW Group Gyár Debrecen logójával is díszített korcsolyapálya bejáratán. 

Az elkerített területen mintha advent óta megállt volna az idő: a pályán egymást előzve köröztek a korcsolyázók, a kölcsönzőnél folyamatos volt a forgalom, s a pihenőrészen is csak nehezen találtunk volna ülőhelyet. Mintha csak egy adventi hétvége lenne. Már ezek a képek is jól tükrözik: töretlen népszerűségnek örvend a Nagytemplom előtti szórakozási lehetőség.

– Idén még csak a jégcsarnokban voltunk, illetve korábban a Nagyerdei Stadionnál lévőnél. Bár az előbbi funkcióját tekintve jobb, a Nagytemplom előtti sem marad el tőle, ráadásul sokkal másabb, barátságosabb a hangulat itt a város közepén – fogalmazott Viktória, majd hozzátette, szomorúan tapasztalták tavaly, hogy a stadion melletti pályát nem nyitották meg, így kicsit zsúfoltabbá vált a Kossuth téri. Gergely és kisfia, Benedek visszatérő vendégeknek mondhatják magukat, hiszen az adventi időszakban több kört is megtettek a pályán. – Korcsolyáztam már korábban is, de akkor az még annyira nem volt jó, sokat estem. Egy időre fel is adtam, mert össze-vissza ütöttem magam – mondta a fiatal fiú.

Csapatépítő programnak is kiváló

A sokadik körét épp a palánk mellett kipihenő Viktor a Debreceni Egyetem hallgatója; kérdésünkre elmondta, utoljára 9 éves korában, tíz évvel ezelőtt húzott korcsolyát, ezért is igyekszik a biztos támaszt kínáló palánk mellett haladni. – A karácsonyi vásáron kint voltunk, de a korcsolyapálya használatához szükséges bátorság csak most ért utol minket. Debrecen egy nagyon jó város, tele van élettel, lehetőséggel és nem olyan zsúfolt, mint például Budapest – osztotta meg véleményét.

– Gyerekkoromban havonta több alkalommal is jártunk korcsolyázni a téli időszakban. Ez sajnos az elmúlt néhány évben kimaradt, most próbálok visszarázódni. Az első 15 perc eddig balesetmentesen telt – árulta el Dorka, aki Mándokról költözött a cívisvárosba egyetemi tanulmányai miatt. Elmondta, korábban a sárospataki, nyíregyházi és sátoraljaújhelyi pályákat használta, de nagyon elégedett a debrecenivel is. – A legszebb és legjobb város, a családom fele itt lakik, így nem volt kérdés, hogy ide költözzek – tette hozzá.

 A kedvező időjárást kihasználva, a futballcipőt korcsolyára cserélve tartottak vidám csapatépítőt a BeStrong fiatal labdarúgói. – Így együtt először vagyunk itt, de külön-külön voltunk már egy párszor. Most egy kicsit vizes és zsúfolt a pálya, de így is nagyon jó élmény – jegyezték még a fiatalok.

A debreceni polgármesteri hivatal csütörtökön késő délután közölte: meghosszabbítják a jégpálya nyitvatartását:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában