Szilveszteri fogadalom

2024.01.03. 17:30

Irány az edzőterem: a debreceniek is megindultak ledolgozni a karácsonyi beiglit

A szilveszteri fogadalmak lendülete megvan, de idővel a kevésbé kitartóak lemorzsolódnak

Hajnal László

Duró Péter a Haonnak nyilatkozva elmondta, az év kezdetén jellemzően valóban megnő a forgalom az edzőtermekben

Forrás: Molnár Péter

A karácsonyi menü, majd a szilveszteri pezsgő-pálinka kombináció sokaknál bűntudatot vált ki, és könnyen elhamarkodott fogadkozásba kezd: holnaptól minden más lesz. Ez nem feltétlen baj, hiszen épp az elhatározás és az új év kezdete adhat egy lökést, hogy végre valóban hozzákezdjünk a régóta vágyott, ám gyakran lustaságba süllyedő és a kevés idővel magyarázott, elhalasztott életmódváltáshoz.

Hogy lássuk, mennyire kitartóak az emberek a szilveszteri fogadalmukkal kapcsolatban, január 2-án ellátogattunk a debreceni Lion Fitness edzőterembe, ahol már kora délután azt tapasztaltuk, hogy folyamatosan gyülekeznek az emberek, hogy kiizzadják a karácsonyi beiglit.

Duró Péter a Haonnak nyilatkozva elmondta, az év kezdetén jellemzően valóban megnő a forgalom az edzőtermekben. A személyi edző és életmód-tanácsadó már január első munkanapjától fogadta a bejelentkező vendégeket. Ahogy kinyitott a terem, már munkába állt, bár elmondása alapján nem arról van szó, hogy rögtön újév után megrohamozzák a termeket az emberek. Mint fogalmazott, néhány nap kell ahhoz, hogy meginduljon a létszámnövekedés.

Duró Péter
Duró Péter személyi edző és életmód-tanácsadó
Forrás: Molnár Péter

Húsz kilót adott le egy év alatt, aki kitartott

Azok, akik személyi edzőhöz fordulnak, általában komolyabb céllal rendelkeznek, hiszen hajlandóak rászánni az anyagi költségeket is. Ha az edző jól igazítja a programot, és megfelelően motivál, akkor nagy sikereket tudnak elérni, és kitartóak az életmódváltás terén

 – mondta. Hozzátette, látható azonban, hogy akik edző segítsége nélkül kezdenek bele a kondizásba, a hónapok elteltével lemorzsolódnak.
Arra a kérdésünkre, hogy van-e személyes, pozitív tapasztalata olyannal, aki az ünnepek után kezdett edzeni, azt válaszolta, jelenleg is van egy vendége, aki 2022-ben a két ünnep között kereste fel, hogy időpontot kérjen. A tavalyi év elejétől kitartóan edzeni kezdett, folyamatosan jár a terembe, mára pedig húsz kilótól sikerült megszabadulnia.

Duró Péter szerint a világos, egyértelmű célok meghatározása roppant fontos. Ezután minél hamarabb hozzá kell látni a munkához, és egy megfelelő terv szerint, kitartóan kell haladni. Az út folyamán pedig folyamatosan mérni kell az eredményeket olyan módszerekkel és eszközökkel, amelyek nem megtéveszthetőek, és objektív adatokat nyújtanak. Így a mérleg, a mérőszalag és a fotók rendszeres készítése kulcsfontosságú. A szakember szerint szintén sokat segít a támogató közösség, ha van egy edző vagy egy társ, barát, segíthet előre lendíteni a célokban.

Van, aki kitart, van, aki el sem kezdi

Így kezdett hozzá nemrégiben egy elhatározást követően Zalán is, aki személyi edző segítségével kezdett a testépítésbe. Édesapja, Attila kísérte el a terembe január másodikán is, aki elmondása alapján fia miatt kezdett el újra kondizni. Régebben sokat járt edzeni, de a napi  rutinok mellett nem mindig volt rá ideje. Azonban nem bánja a visszatérést, mivel ülőmunkát végez, és a rendszeres testmozgás jót tesz neki.

Zalán is kemény elhatározással kezdett edzeni
Zalán is kemény elhatározással kezdett edzeni
Forrás: Molnár Péter

Nem mindenki tartotta magát az elhatározásokhoz: a debreceni Balogh Ágnes őszintén, derűs humorral vallott portálunknak arról, hogyan csökkent benne a lelkesedés. Mint mondta, szilveszterkor még érezte magában az erőt, hogy sportosan fejezze be az évet, és elmenjen futni. Az új év kezdetén is kitartott a lendület, ám csak a hűtőig, majd vissza. Az elfogyasztott szendvicsek után pedig úgy döntött, inkább leöblíti valami finom édességgel.

Nóri is Balázs maguk is személyi edzők
Nóri is Balázs maguk is személyi edzők
Forrás: Molnár Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában