Üdv a világban!

2024.01.30. 14:33

A legcukibb ragadozó mutatkozott be Debrecenben: íme a néhány hetes észak-kínai leopárd – fotókkal, videóval

Ahogy mondani szokták: anya és baba is jól van.

Szakál Adrienn

Íme a debreceni állatkert néhány hetes észak-kínai leopárdja

Forrás: Czinege Melinda

Még tavaly novemberben jött a világra, de a nagyvilágnak csak január 30-án, kedden mutatkozott be a Zoo Debrecen elbűvölő észak-kínai leopárdja. A ragadozócsöppség első utódként látott napvilágot nemrég büszke szülei, Coolio és Jilin legnagyobb örömére.

Az egyik legfenyegetettebb és állatkertekben is igen ritkán tartott leopárdalfaj legfiatalabb debreceni egyedének első orvosi vizsgálatába a Haon is betekintést nyert az állatkertben. Az átfogó rutinvizsgálaton súlyt mértek, a leopárdkölyök védőoltást és chipet kapott, majd a kamera kedvéért futott egy tiszteletkört. Kiderült, hogy az állatkert új sztárja már most 3,1 kilogramm, a neme nőstény, a nevéről pedig később a látogatóközönség bevonásával döntenek majd.

Szakmai bravúr Debrecenben

Papp László polgármester a Debreceni Állatkert történetének meghatározó orvosi vizsgálata után arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény fajmentő programjának sikerét tavaly a vörös panda példázta, és a Debreceni Állatkert életében ez már az ötödik észak-kínai leopárd. 

E rendkívül veszélyeztetett állatfaj tekintetében is kimagasló szakmai munkát végeznek az intézmény munkatársai. Az állatkert nagy mértékben járul hozzá ahhoz, hogy amikor ez az alfaj eléri a megfelelő egyedszámot, több európai állatkerttel együttműködve a természetes közegébe is visszatelepíthető legyen

 – fejtette ki.

CM20240130_Észak-Kínai leopárd kölyök_Zoo_Állatkert_Debrecen_HAON (19)
A leopárdkölyök bemutatásán Papp László polgármester is részt vett
Forrás: Czinege Melinda

Az észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) a trópusi társainál nagyobb testmérettel és dúsabb szőrzettel rendelkezik, jellemzően nagyobb vadakkal, főként vaddisznóval és szarvassal táplálkozik, de a madarakat és rágcsálókat sem veti meg. A téli párzási időszakot és az anyai utódgondozást leszámítva magányosan él és erősen territoriális. 

A leopárd az egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacskafaj, azonban az élőhely aprózódása és az orvvadászat a kihalás szélére sodorta ezt a csodás fajt, ezért valamennyi alfaja szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján – olvasható az állatkert ismertetőjében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában