Mementó

2024.01.27. 11:30

Horovitz Tamás: a holokauszt borzalmai súlyosan érintették a debreceni zsidóságot

A mai debreceni zsidó közösség létszáma kevesebb mint egytizede a II. világháború előttinek. Idén lesz 80 éve, hogy megtörtént az egyik legnagyobb népirtás: a holokausztra emlékezünk.

Dubóczky Krisztina

A 20. század legnagyobb borzalma, a II. világháború valódi horrorja a holokauszt volt, melyre január 27-én emlékezünk világszerte. A debreceni és környékbeli zsidók közül több mint hatezren estek áldozatául, az 1941-ben feljegyzett 11 500 zsidó közül 1949-re a hivatalos adatok szerint pedig mindössze 3000 maradt a városban.

A holokauszt emléknapja alkalmából Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke nyilatkozott lapunknak.

12 ezer zsidóból hatezer debreceni honfitársunk tért haza a táborokból

– A holokauszt borzalmai súlyosan érintették a debreceni zsidóságot, hisz a II. világháború előtt Debrecenben 12 ezer zsidó vallású polgár élt. A zsidóságot a német megszállás idején a Bajcsy-Zsilinszky utca környékén kialakított gettóba gyűjtötték össze. Ezt követően a téglagyárba vitték a zsidó polgárokat: férfiakat, nőket, gyerekeket egyaránt, és onnan vagonokban, emberekhez méltatlan körülmények között szállították koncentrációs és munkatáborokba – kezdett bele a helyi zsidóság történetének felidézésébe Horovitz Tamás.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke a csütörtökön Hajdúnánáson tartott megemlékezésen
Forrás: Napló-archív

– A koncentrációs táborokból nem sokan jöttek vissza. Szörnyű körülmények között és a gázkamrákban lelték halálukat. A zsidóság egy részét a Bécs melletti Strasshofba vitték, ahol munkatábor működött. Azok a zsidó testvéreink, akik túlélték a borzalmakat, főleg a strasshofi táborból tértek haza.

A holokauszt szörnyűsége után a Debrecenbe visszatérő zsidók újjászervezték a hitközséget, és nagy erőkkel igyekeztek megteremteni új életüket, egzisztenciájukat.

– A mintegy 12 ezer elhurcolt debreceni zsidó polgárból csak nagyjából hatezer honfitársunk tudott visszatérni, sokan közülük pedig nem bíztak többé abban, hogy a jövőben Magyarországon, Debrecenben békében, együttműködésben lesznek képesek élni a többiekkel, ezért elvándoroltak, főleg Izraelbe, Amerikába és Kanadába. A Debrecenben maradt zsidó hittestvérek aktív és rendszeres vallási életet éltek. Két közösség is működött a háború után, az ortodox és a status quo ante. Nem volt könnyű dolguk, hisz mindent újból meg kellett szervezni: vallási élet, kóser élelmiszer-ellátás, kóser konyha, temető fenntartása és rituális fürdő kialakítása – sorolta a hazatérő zsidók feladatait az elnök.

Stabil alapokon épült újjá a debreceni zsidó közösség

Elődeinknek köszönhetően nagyon stabil alapokra épült a debreceni zsidóság, elmondhatjuk, hogy napjainkra a vidék legnagyobb hitközségeként működünk. Aktív vallási életet folytatunk, biztosítunk minden feltételt a vallásos zsidó élet megéléséhez.

Közösségünk egy nagyon közkedvelt kóser éttermet tart fenn a városban, mely mindenki számára elérhető. Éttermünk kínálatában a tradicionális zsidó ételek találhatók meg

– emelte ki Horovitz Tamás.

Számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években a zsidó negyedben. A felújított ortodox zsinagógában a látogatók interaktív módon ismerhetik meg a helyi izraeliták történetét, a szokásokat és hagyományokat, de betekintést nyerhetnek a kóser étkezés rejtelmeinek és ízeinek világába is. Az épület rendezvénytermében koncertekkel és művészeti előadásokkal várják az érdeklődőket. A debreceni zsidó közösség rendelkezik azokkal a liturgiájukat kiszolgáló elemekkel, melyek minden, a zsidó vallásban lévő irányzat számára lehetővé tudják tenni a hit aktív gyakorlását.

Felvételünk a Debreceni Zsidó Hitközség és határon túli testvérhitközségeinek XX. nemzetközi konferenciáján készült 2019 szeptemberében, a Pásti utcai zsinagógában
Felvételünk a Debreceni Zsidó Hitközség és határon túli testvérhitközségeinek XX. nemzetközi konferenciáján készült 2019 szeptemberében, a Pásti utcai zsinagógában
Forrás: Napló-archív

– Vallási életünk mellett Debrecen kulturális életének is aktív szereplői lettünk, melynek helyszíne a Pásti utcai ortodox zsinagóga. Koncertjeink, rendezvényeink közkedveltek a városban. Örömünkre szolgál, hogy Debrecen önkormányzatával és a Debreceni Egyetemmel szoros, jól működő kapcsolatot ápolunk – mondta el Horovitz Tamás.

Aktív vallási turizmust tett lehetővé a Debrecen–Tel-Aviv repülőjárat

A hitközség tagjai lelkesen és rendületlenül őrzik hagyományaikat amellett, hogy a kor szellemének megfelelve nyitottan és fejlődésre készen néznek a jövőbe. A pandémia előtt nagyon aktív vallási turizmus indult el Debrecen és a régió felé. A Debrecen–Tel-Aviv járat jóvoltából sokan el tudtak látogatni a cívisvárosba.

Mint megírtuk, a WizzAir 2023. október 7-én jelentette be, hogy felfüggesztette járatait Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv között az izraeli légitámadások miatt, egyeztetve a helyi és nemzetközi hatóságokkal, Debrecenben továbbra sem elérhető a szolgáltatás.

– Fontosnak tartjuk vallási életünk mellett a vallásturizmus megszervezését mind Debrecenben, mind a régióban. Terveink között szerepel a közeljövőben a régi zsidóságot és a zsidóság múltját bemutató emlékközpont létesítése – fejtette ki a hitközség elnöke.

Programsorozattal emlékeznek a holokauszt 80. évfordulójára Debrecenben

– Idén veszi kezdetét a holokauszt 80. évfordulójára történő megemlékezés, melynek kapcsán számos programot kezdtünk el szervezni, melyeknek meghatározó eleme az oktatás, a kultúra és művészet. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat keretében nemcsak Debrecenben, hanem az országban több helyen hasonló eseményeket tartanak.

A Debreceni Zsidó Hitközség a megemlékezéshez kapcsolódva programsorozatot indít útjára. Ennek az egyik kiemelkedő eleme a Debreceni Zsidó Kulturális napok és a III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál, a másik pedig a XXV. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny lesz. Ezekkel mind az emlékezés fontosságára is fel akarjuk hívni az emberek figyelmét, de a fő célunk a zsidó kultúra bemutatása

– foglalta össze Horovitz Tamás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában