Búcsú

2024.01.09. 11:21

Budapesten búcsúznak a Debreceni Egyetem emeritus professzorától, Bodó Imrétől

A hortobágyi szürkemarha megmentőjének január 11-én, csütörtökön katolikus szentmise keretében lesz a temetése.

Haon.hu

Különleges, gazdag életútjából film is készült

Forrás: Magyar Kurír

Hosszú betegség után december 18-án, életének 92. évében elhunyt Bodó Imre állattenyésztő, a Debreceni Egyetem professzora, a szürkemarha megmentője.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete Facebook-oldalán tudatta, a professzortól január 11-én 14 órakor búcsúznak katolikus szentmise keretében a Budapest-Kelenföldi Szent Gellért Plébánia nagy templomában. Kiemelték, az urnatemető korlátozott lehetőségei miatt mindenki legfeljebb egy szál virággal fejezze ki tiszteletét.

Bodó Imre 1951-ben érettségizett a budapesti piarista gimnáziumban. A gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 1956-ban – írja a Magyar Kurír. Tíz éven át (1962–1972) főállattenyésztőként dolgozott a Hortobágyon. Ő mentette meg a szürkemarhát az „átkeresztezéstől”, azaz a „szovjet” kosztromai fajtával tervezett „feljavítástól”. Feleségével, Újhelyi Erzsébettel hét gyermeket neveltek fel.

Különleges, gazdag életútjából film is készült, az „Egy borjúfark sem hibázott…” portréfilm ezt mutatja be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában