Beszámoló

2024.01.19. 07:00

Kiderült, kiknek épült a balmazújvárosi munkásszálló

Lakossági kérdésekre is válaszolt Bana László ügyvezető.

Bekecs Sándor

Bana László cége építette többek között a Debrecen-Józsán lévő Stay Apartment szállót is

Forrás: Napló-archív

Online lakossági tájékoztatót tartott január 18-án Tiba István, a Hajdú-Bihar vármegyei 6. választókerület országgyűlési képviselője. A fórum fő témája a Balmazújvároson épült munkásszálló, mellyel kapcsolatban a beruházó Dryvit Profi Kft. ügyvezetője, Bana László válaszolt lakossági kérdésekre.  

Az eredetileg tervezett program szerint Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere is meghívást kapott a tájékoztatóra. Ezzel kapcsolatban Tiba István – a levélváltásokat a videóban bemutatva – elmondta, a városvezetőtől január 12-én kapott meghívást egy január 19-i lakossági fórumra, mivel azonban ez az időpont a honatya számára nem volt alkalmas, így javaslatot tett a polgármesternek a csütörtök esti, egy nappal korábbi online fórumon való részvételre.  

A cégvezető tájékoztatott, a balmazújvárosi munkásszálló 54 apartmanjában 200 vendég elhelyezésére van lehetőség. 

Örömmel jelentem be, hogy a BMW-vel kötött megállapodásunk értelmében a német cég közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező, vezető beosztásban lévő dolgozói fogják igénybe venni a szállást 

– emelte ki. Hozzátette, a gyárépítés alatt egy apartmanban egy fő munkavállalót helyeznek el. A termelés időszakában magyarországi fiatal munkavállalókat várnak majd, akik akár családjukkal is beköltözhetnek. Mint fogalmazott, apartmanjaikban a vállalat vezetőinek nyújtanak minőségi szolgáltatásokat.

A közbiztonsággal kapcsolatban felmerült aggályokra Tiba István rámutatott: legyen szó munkavállalási céllal érkező személyről, vagy épp a helyi hotel szállóvendégéről, minden esetben a rendőrség ügyel a közbiztonságra, s az adott személy felelős az általa elkövetett szabálysértésért vagy bűncselekményért. Bana László pedig hozzáfűzte, a józsai apartmanjaik biztonságáért 24 órás biztonsági szolgálat felel, s ez lesz az eljárás valamennyi szállásuk esetében is.

Elsősorban lakóingatlanokban gondolkodnak

A cégvezető elmondta, a növekvő munkalehetőségek hatására egyre többen költöznek majd a térségbe, s köztük sok magyar család dönthet úgy, hogy életvitelszerűen is helyben marad. Így elsősorban lakások, társasházak építésében gondolkodnak. – További balmazújvárosi munkásszálló kialakítása nincs tervben, de ha igény mutatkozik rá, s úgy látjuk, hogy megtérülő lehet számunkra, akkor nem zárkózunk el előle – fejtette ki. 

Hozzátette, a józsai munkásszállójuk elnyerte a BMW döntéshozók tetszését, így elnyerték a jogot, hogy az autógyártónak további szálláshelyeket alakítsanak ki a térségben.  

Szintén lakossági kérdésként merült fel, hogy a balmazújvárosi lakosok véleményét miért nem kérték ki előzetesen. – Balmazújváros vezetése már a beruházás elején tudott arról, hogy munkásszálló épül a településen, már akkor kezdeményezhetett volna lakossági fórumot a témában, de nem tette. Véleményem szerint a város lakosainak nagyobb hányada egyébként támogatja a beruházást – reagált a Tiba István.

Gondos kiválasztás útján döntöttek Balmazújváros mellett

Olyan helyszínt kerestünk, amely a BMW-hez közel lévő, élhető és biztonságos város. Felmerült Balmazújváros mellett Hajdúböszörmény és Hajdúszoboszló is. Balmazújvárosról a debreceni – még épülő – gyár körülbelül 10-12 perc alatt elérhető, míg Debrecen másik végéből akár 40 perc is lehet az út 

– mutatott rá Bana László. Hozzátette, Győrben sem teljes mértékben a vármegyeszékhely profitált a nagyberuházásokból, hiszen azok dolgozóinak egy része a környező településekre költöztek.  

– A választásban közrejátszott az is, hogy a beruházáshoz kapcsolódó pályázat miatt rövid időn belül kellett területet vásárolnunk, így találtunk erre a balmazújvárosi telekre. Fontos volt még, hogy frekventált terület legyen, közelében bevásárlási és szórakozási lehetőséggel, szolgáltatókkal – sorolta az ügyvezető. 

A beruházásaik során szívesen dolgoznak együtt helyi vagy környező települések cégeivel, a balmazújvárosi munkásszálló kialakításán is több helyi vállalkozás dolgozott.

– Ha valaki úgy érzi, hogy jobban megismerné a szolgáltatásunkat, illetve az apartmanokban lakó vendégmunkásokat, akkor erre – előzetesen egyeztetettek szerint – Józsán lehetőséget tudunk biztosítani. Úgy gondolom, azzal, hogy egy ilyen épületet hoztunk ide, további fejlesztéseket is indukálhatunk, hiszen az ide költöző munkavállalók igénybe fogják venni a szolgáltatásokat – jegyezte meg az ügyvezető. BS

A teljes videót itt nézheti vissza:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában