Koszorúzás

2024.01.15. 19:33

A II. világháború áldozataira emlékeztek a doni katasztrófa évfordulóján

Marján László

Nádudvar város vezetése is lerótta kegyeletét. Balról: dr. Ácsnád dr. Berke Gabriella jegyző, Maczik Erika polgármester és Réz Szilárd alpolgármester

Forrás: Marján László

Az 1943. január 12-én történt doni áttörés és a II. világháború áldozataira koszorúzással egybekötött néma főhajtással emlékezett Nádudvar város vezetősége, a közintézmények és civil szervezetek képviselői hétfőn reggel a Kossuth téri II. világháborús emlékműnél.

A 2. magyar hadsereg tragédiájának emléknapja január 12. Nyolcvanegy éve, mínusz harmincfokos hidegben indult a doni áttörés, a második világháború magyar szempontból egyik legtragikusabb eseménye. A katonák hősiesen harcoltak ugyan, az első támadást vissza is verték, de nem bírták feltartóztatni a sokszoros túlerőben lévő Vörös Hadsereget.  

A 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg vagy kerültek fogságba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában