Évforduló

2024.01.12. 12:21

A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek Debrecenben – fotókkal

A Honvédtemető mauzóleumában tisztelegtek a 2. magyar hadsereg honvédei előtt.

Bekecs Sándor

Koszorúzással emlékeztek a Debreceni Honvédtemető mauzóleumában

Forrás: Czinege Melinda

A magyar hadtörténelem egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el 1943. januárjában a Don-kanyarnál harcoló Magyar Királyi Honvédség 2. magyar hadserege. A II. világháború egyik meghatározó ütközetében a mintegy 207 ezer 500 fős magyar sereg kétharmada vesztette életét, sérült meg vagy került hadifogságba.  

A doni katasztrófa 81. évfordulója alkalmából, január 12-én tartottak megemlékezést a debreceni Honvédtemetőben. Puskás István, a cívisváros alpolgármestere beszédében kifejezte, a ma embere, amikor a téli időben, mínusz 5-7 fokban a szabad ég alatt sétál, s gyönyörködik a hófedte tájban, megéli ezt a pillanatot és örül, hogy igazán télies időjárás van.  

Ezen, a számunkra kedves, kissé hideg időben talán eszünkbe sem jut az, hogy 81 évvel ezelőtt a Don-folyónál több tízezer honvédnek mennyi megpróbáltatást, mennyi szenvedést jelentett a tél. Mi, akik most békében, biztonságban éljük meg a téli mindennapokat, nagyon nehezen tudjuk átérezni azt, mit élhettek át azok a magyar honvédek, akiknek a mínusz 30-35 fokos hidegben kellett helytállniuk egy kimondottan nehéz és tragikus katonai, politikai helyzetben

 – fogalmazott Debrecen alpolgármestere.  

A mai nap az emlékezésről kell szóljon 

Puskás István beszédében rámutatott, ahogy egy-egy tragikus eseménytől időben egyre távolabb kerülünk, úgy mind nehezebb annak átélhetősége. Így egyre inkább válnak a megemlékezések protokolláris rendezvényekké. 

– Próbáljuk a mai napon kicsit beleképzelni magunkat annak az embernek a helyzetébe, aki meg kellett, hogy élje azokat az órákat, napokat, heteket, melyeket az otthonától többszáz kilométerre szenvedett el. Úgy gondolom, az emlékezés ideje erről kell, hogy szóljon. 

Az év többi napján vitatkozhatunk azon, hogy kinek, s mi volt a felelőssége ebben a tragédiában, de amikor együtt vagyunk, és ezt az időt az emlékezésnek szánjuk, akkor azok előtt a nemzettársaink előtt hajtsunk fejet, akiknek borzalmas körülmények között kellett akkor helytállniuk

 – fogalmazott Debrecen alpolgármestere.  
Az ünnepség végén a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár, Debrecen önkormányzata, valamint a társ-, fegyveres- és civil szervezetek helyezték el emlékkoszorúikat az 1943-as doni áttörés áldozatainak emléktáblája előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában