Helyi közélet

2023.12.28. 10:14

Felszentelték a Szent István kápolnát Debrecenben

Az Érseki Hivatalban található kápolna püspöki liturgiáján számos hívő és pap vett részt.

Haon.hu

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Ünnepélyes keretek között szentelték fel december végén a debreceni Érseki Hivatalban található kápolnát, melyet Szent István oltalmába ajánlottak – tudatta közlésében a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

A püspöki Szent Liturgián számos hívő, paptestvér és munkatárs vett részt. Megtisztelte jelenlétével a szertartást Cyril Vasil kassai megyéspüspök, Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke, Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Papp László, Debrecen polgármestere és Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere is.

A szentelés legelején az elhelyezendő ereklyék (Szent Flórusz és Laurusz vértanúknak az ereklyéi) díszes menetben érkeztek meg a kápolna bejáratához, majd a püspökök, papok és hívek egymás után léptek be a helyiségbe. Az ereklyék ünnepélyes elhelyezése után vörösborral és rózsavízzel mosták le az oltárt, majd szappannal kereszt alakban megjelölték az oltár lapját, és kezükkel átmosták azt. Miután az oltárt a kendőkkel teljesen szárazra törölték, az oltár fölkenése és felöltöztetése következett. A szentelés következő mozzanata, melyet már a hívek is láthattak, az a templom falainak megszentelése volt. Atanáz püspök müróval kente meg, Ábel püspök szenteltvízzel hintette meg, Fülöp metropolita pedig tömjénezővel áldotta meg a falakat.

A szertartás végén Kocsis Fülöp metropolita és Seszták István főhelynök köszönetet mondtak mindazoknak, akik sokat tettek és imádkoztak azért, hogy ezen kápolna elkészüljön és egy újabb, csodás helyszínnel gazdagodjon Debrecen, ahol együtt imádkozhatnak a hívek.

Orosz Atanáz püspök atya teljes prédikációját ITT olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában