Fórum

2023.12.11. 21:40

Jelentős fejlesztések, erősödő hadsereg – Debrecenben tartott fórumot a Magyar Honvédség

Az Obsitos 2023 országos program keretében az észak-alföldi régió nyugállományú katonáinak tartottak fórumot december 11-én Debrecenben a Füredi úti Kossuth laktanyában. A nyugállomány számára szervezett fórumon a honvédség kihívásairól és aktualitásairól Böröndi Gábor vezérezredes számolt be.

Horváth Péter

Magyarország jövője, a magyar emberek biztonsága múlik a honvédségen

Forrás: Czinege Melinda

Fotó: Africa Studio

Az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál tartott rendezvény 10 órától ünnepélyes megnyitó beszédekkel vette kezdetét. Gion Gábor, a honvédelmi minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára elmondta, a minisztérium és a Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a nyugállománnyal és nyugdíjasokkal való kapcsolat és együttműködés. 

Idén több alkalommal is szerveztek már fórumokat, a sorozat utolsó állomásaként érkeztek most a cívisvárosba. 

Debrecen patinás katonaváros múltbéli hagyományokkal és jövőbemutató tervekkel méltán lehet büszke. Az egyetem hallgatói között is sok katona van – állapította meg, majd hangsúlyozta, Magyarország kormányának kiemelten fontos, hogy az aktív állomány számára jövőképet kínáljon, de e mellett a nyugállományról és családjaikról se feledkezzenek meg. – Önök honvédségi pályájuk elején esküt tettek, ezért egész életükben érezniük kell a honvédség gondoskodását – szólt a jelenlévőkhöz Gion Gábor, majd hozzátette, az idősügyi nemzeti stratégia hosszú távú célokat fogalmaz meg, azt alapul véve egészségmegőrzési programokkal és más intézkedésekkel is igyekeznek hozzájárulni az idős katonák jólétéhez. Magyarországon ugyan béke van, de nem tehetjük meg, hogy nem veszünk tudomást a körülöttünk zajló konfliktusokról. 

Jól felszerelt, jól kiképzett haderőre van szükségünk. Eddig is jelentős fejlesztések történtek, de sok még a tennivaló. Kiemelte, Magyarország jövője, a magyar emberek biztonsága múlik a honvédségen.

A honvédelem aktuális kérdéseiről, az idáig megtett útról és az elkövetkezendő időszakról Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke számolt be. Tudatta, a honvédség komoly változásokon és fejlesztéseken megy keresztül, azonban az a kettős feltételrendszer ami a sikert garantálja, a helyén van. A jövő haderejében a kiképzett, felkészült katonák az új technológiákat is magabiztosan működtetik. – Ez a hadseregépítés a gyermekeinkről, unokáinkról szól, hogy itt tudjanak felnőni, hogy Magyarország 100 év múlva, 1000 év múlva is Magyarország legyen. Önálló kultúrával és nyelvvel itt, a Kárpát-medencében – fogalmazott Böröndi Gábor.

Minden téren erősödik a Honvédség

A szárazföldi hadviselés fejlesztése kapcsán Böröndi Gábor elmondta, a nehézdandárság felszerelése is folyamatban van. A Lynx-család technikai újítások sorával erősíti a katonáink túlélőképességét, valamint olyan pusztítóerőt is felsorakoztat, amellyel eddig még nem rendelkeztünk. Európa egyik legkorszerűbb nehézdandára lesz, ha elkészül – hangsúlyozta a vezérkari főnök. A légierő kapcsán is arról számot be, jelentős fejlesztések történtek mind az eszközpark, mind az azt működtető személyzet kapcsán. Elsorolta, az új típusú fegyverzetek beszerzése, a Grippenek modernizációja, valamint a helikopterflottánk beszállítása is folyamatban van. Tudatta, az eszközpark, amely szavatolni tudja a légtér szuverenitását már rendelkezésre áll. A műveleti képességek további javítását is megcélozták, amelyet például a saját pilótaképzési programmal és további hadászati beruházásokkal is erősítenek. Ez természetesen kéz a kézben jár majd az infrastruktúra további fejlesztésével is. 

A vezérkari főnök kiemelte, a légtérvédelemre és légtér-szuverenitásra is kiemelt figyelmet fordítanak, éppen ezért saját pilótaképzési programot is indítanak.

Jó úton haladunk

A politikai és gazdasági keretek kapcsán kiemelte, Magyarország katonai kiadásai GDP-arányosan nemrégiben elérték a média által is sokat emlegetett és a szövetségi rendszer tagjai felé elvárásként támasztott 2 százalékot. A vezérkari főnök hangsúlyozta, Magyarország elkötelezett a béke mellett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egy magyar tábornok vezeti majd az EU Bosznia-Hercegovinai műveletét.

Ezek erős diplomáciai jelzések annak tükrében, hogy milyen a nyugat-balkáni biztonsági helyzet – szögezte le Böröndi Gábor.

A vezérkari főnök emlékeztetett, hiteles haderő védelmi ipar nélkül nem létezhet. Ha minden technikai eszközt Németországban vagy Franciaországban készítenek, az nehéz időkben kiszolgáltatott helyzetbe sodorhat egy országot. Aki nem gyárt és nem tudja reprodukálni az eszközparkját, az közép- és hosszútávon vereségre van ítélve. A hazai beszerzések és beruházások kapcsán kiemelte, időben kötöttük meg a szerződéseket. – Ha valaki ma szeretne venni hasonló kaliberű harcászati eszközöket, 7-8-10 évet kellene várnia. A Rheinmetall által gyártott egységeket pedig nem csak Németországban, hanem Zalaegerszegen is fogják majd gyártani.

Fontos, hogy az emberek tudják és érezzék, hogy van egy hadseregük, ehhez pedig a társadalom támogatására is szükség van. Nemzetközi kapcsolataink tekintetében is elmondhatjuk, minden követelmény és szempont szerint jól teljesít a Magyar Honvédség 

– zárta gondolatait.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában