Tankerület

2023.12.19. 14:07

A bérrendezés és az alfa generáció is téma volt a Debreceni Tankerület tanácskozásán – fotókkal

Megtartotta alakuló ülését a Debreceni Tankerületi Központ Tankerületi Tanácsa.

Kosztin Éva

A Debreceni Tankerületi Központ Tankerületi Tanácsa alakuló ülésén (szemben Türk László)

Forrás: Kiss Annamarie

– Kezdődhet a munka! – mondta a Debreceni Tankerületi Központ élére december 1-én kinevezett Türk László, miután átadta az öt évre szóló megbízóleveleket hat különböző intézmény delegáltjainak kedden a Központ Új Városházán lévő irodájában.

– Még csak két hete neveztek ki, de máris érzem a feladat súlyát. Az országban működő hatvan tankerületből Debrecen az élen jár; felelősségem olyan innovatív módon irányítani a szervezetet, amivel továbbra is a lehető legmagasabb színvonalat képviseli – folytatta.

Az igazgató előrevetítette, hogy a tanács 2024. évi legnagyobb projektje egyértelműen a pedagógusbérek rendezése lesz. – A kormányzat keresi a megoldásokat a kialakult helyzet feloldására, a törekvéseiket már jövő januárban fogjuk látni. A minap bejelentett, december 1– től hatályos bérminimum emelkedés már most egy hozzávetőleg ezer fős populációt érint – emelte ki. Hozzátette, mind a közel háromezer kollégával intenzív és közvetlen párbeszédet szeretne folytatni a várható bérrendezés során.

Azt is hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy ebben a mai digitális világban emberien tudjunk egymáshoz kapcsolódni. Beszélt arról, hogy elsősorban a Debreceni Egyetemmel és a társfenntartókkal, az egyházi felekezetekkel és a Debreceni Szakképzési Centrummal való együttműködésnek szán kiemelt szerepet. 

– A végzős középiskolásokat szintén meg kell szólítanunk, hogy a jövő nemzedékének is biztosítsunk pedagógusokat. Kell a tanító és a tanár – jelentette ki.

Elég iskola van

Papp László a Megyei Jogú Városok Szövetségének delegáltjaként indítványozta, hogy kezdeményezzenek oktatási tanácsülést, ahol megvitathatják Debrecen növekedési stratégiáját. Arról beszélt, hogy az intézmények száma mára elérte azt a szintet, ami kiszolgálja az oktatási igényeket, ezért nem új iskolákat kell építeni, hanem a meglévők minőségét emelni.

 – Szeretném felajánlani a támogatásomat egy, akár anyagi hozzájárulásokat is magába foglaló ösztönzőrendszer kialakításában. Minél több tudást szereznek a debreceni pedagógusok, annál jobban szerepelnek az iskolák is az országos ranglistákon, nagyon sok intézményben ott van a potenciál – fogalmazta meg.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének delegáltja, Porkoláb Gyöngyi rámutatott, a város dinamikus gazdasági fejlődése megköveteli, hogy Debrecen oktatási és kulturális élete is lépést tartson. 

Beszélni kell a trendekről, a mai alfa generációnak nagyban mások a szokásai. Akkor lesz az oktatási rendszer is rugalmas, ha a 60 éves tanár és a 16 éves diák megtalálja a közös hangot

 – emelte ki.

Porkoláb Gyöngyi abban látja még a kihívást, hogy az általa olvasott kutatások szerint a 14-25 éves fiatalok nem munkavállalói státuszra vágynak, hanem vállalkozni szeretnének. Javasolta, vegyék fontolóra egy pilot projekt elindítását, ami a vállalkozói kompetenciák erősítése mellett arra is fókuszálna, hogy orientált képzés keretein belül tisztább képet kapjanak a diákok arról, mire számíthat, aki ezt a foglalkoztatási formát választja.

Személyre szabottan

A vidéki oktatási intézmények szemszögéből tekintett Pajna Zoltán, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének küldöttje a tanácsra váró feladatokra. Főként a pályaorientációt szeretné támogatni, úgy látja, sok vidékinek nincs jövőképe. 

Elmondta, szeretné elérni, hogy legyenek személyre szabott képességfejlesztések, amik által ismereteket szerezhetnek az elérhető technológiákról, lehetőségekről.

 A kapcsolatok ápolása Pajna Zoltán számára is elsőrangú, a polgármestereket tervezi jobban bevonni az oktatással kapcsolatos programokba.

A Nemzeti Pedagógus Kar delegáltjaként Posta László 8 ezer 500 Hajdú-Bihar vármegyei pedagógus képviseletében vett részt az ülésen. 

Budapestről is ezt az intézményrendszert és tudást választják, amit Debrecen kínál. Jó a Debreceni Tankerület megítélése, a pedagógusok is várakozásokkal tekintenek előre a közös munkára. 

Kritikus időket élünk, lesz feladat bőven, de biztos vagyok benne, hogy együtt, egymást segítve meg fogjuk tudni ugrani a magasra tett lécet – fogalmazta meg.

Pappné Gyulai Katalin a Klebelsberg Központból 40 éves közoktatási tapasztalatát ajánlotta fel a tanácsnak, Zelenák Vanessza a diákönkormányzatok delegáltja pedig a diákok tízezreinek a hangját viszi el a testülethez.

Türk László zárszóként egy ünnepi gondolatot osztott meg. – A karácsony az öröm, a szeretet és a megbékélés ünnepe, amikor elfeledjük a bosszúságokat. Ilyenkor mindenkibe egy kis angyal bújik és megajándékozzuk egymást. Családomnak azt szoktam mondani, ha együtt vagyunk, az a legnagyobb ajándék – én most is ezt érzem – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában