Közgyűlés

2023.12.21. 07:00

Az elmúlt öt év debreceni kultúrafejlesztése kerül napirendre

A Csokonai Színház mellett több közösségi tér is megújult a cívisvárosban.

Bekecs Sándor

Új kulturális térként nyílt meg a Csokonai Fórum

Forrás: Kiss Annamarie

A Debrecen Megyei Jogú Város Kulturális Stratégiája 2018-2030 elnevezésű dokumentumot még 2017-ben fogadta el a város közgyűlése. A stratégia rögzíti – összhangban a város életét érintő egyéb folyamatokkal – a kulturális területtel kapcsolatos hosszú távú terveket, fejlesztési célokat, a város országban és régióban betölteni kívánt kultúraközvetítő szerepét, amihez reálisan megvalósítható és fenntartható folyamatokra épülő konkrét cselevési tervet rendelt. A stratégia megvalósítása első öt évének értékelése, különösen a befejezett kulcsprojektek összegzése kerül december 21-én a debreceni közgyűlés tagjai elé. 

A Kulturális Stratégia elfogadása óta hazai és európai uniós források, valamint jelentős önerő felhasználásával látványos és lényegi eredményeket sikerült elérnünk a kulturális szolgáltatások infrastrukturális feltételrendszerének javítása és bővítése terén. A tervszerű építkezést az Új Főnix Terv, a Modern Városok Program, később pedig a Debrecen2030 tette lehetővé. A fejlesztések egyaránt érintették a kulturális alapellátást és a regionális központi szerep erősítését

– olvasható az előterjesztésben.

Felépült a Csokonai Fórum, megújult a Csokonai Színház

Debrecen egyik legnagyobb kulturális fejlesztése során újult meg a Csokonai Színház, továbbá elkészült a Csokonai Fórum is. Utóbbi mintegy 6 milliárd forintos beruházás a legkorszerűbb technikával ellátott akadálymentesített, multifunkcionális színházi tereket (350 fős Latinovits Zoltán-terem, 150 fős Kóti Árpád-terem, valamint a Simor Ottó Orfeum) hívott életre, melyek nemcsak színházi térként, hanem igazi fórumként, találkozási pontként is működnek. A 2022/2023-as művészeti évad során 8 bemutatót, több mint 200 előadást láthatott a közönség.

Debrecen Csokonai Színház haon
Debrecen egyik legnagyobb kulturális fejlesztése során újult meg a Csokonai Színház
Forrás: Napló-Archív

Az 1865-ben átadott Csokonai Színház a debreceniség egyik jelképe. A 19. századi műemléképület jellegének, karakterének tiszteletben tartása mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő színházi teret hoztak létre összesen 12,7 milliárd forintból. 

A felújítás eredményeként nőtt a teljes értékű színpadi rálátást biztosító ülőhelyek száma, világszínvonalú hangosítást, fény- és világítástechnikát kapott a színpad. Az országban egyedülálló színpadgépészeti berendezések kerültek a régi színpadtérbe, valamint javult az épület akusztikája, elegáns belső teret alakítottak ki benne.

Megújult a Debreceni Zenede műemléki védettségű épülete is. Az energetikai korszerűsítéshez és a külső homlokzat megújításához 360 millió forint pályázati forrás mellé további 45 millió forintot biztosított az önkormányzat. A 86 millió forintos belső munkálatok elvégzéséhez a Debreceni Tankerületi Központ pályázati forrásból 50 millió forinttal, az önkormányzat pedig 36 millióval járult hozzá. A Vojtina Bábszínház új telephelyén, a Piac utca 22. szám alatti ingatlan kiállító terében kapott helyet Kemény Henrik öröksége. 2025-ig kialakítják a Vitéz László BábTér és Látvány-Tár – Interaktív bábműhelyt, amely a vásári bábjáték módszertani központjaként működik majd.

Debrecen csapókerti haon
Megújult a Csapókerti Közösségi Ház
Forrás:  Napló-archív

Több közösségi teret is fejlesztettek 

Energetikai felújítás történt a DEMKI Újkerti Közösségi Háznak, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárnak is helyet adó épületegyüttesben 1,5 milliárd forint értékben. A közösségi ház 34 csoportnak biztosít állandó helyet. A könyvtár pedig közel 37 ezer kötetes gyűjteményével évente mintegy hétezer kölcsönzést bonyolít, gazdag helytörténeti, irodalomtörténeti, valamint idegen nyelvű állománnyal rendelkezik.  

Megújult a vénkerti településrész új közösségi tere, a DEMKI Borsos-villa. A közösségi ház és a park rekonstrukciója 153 millió forint értékű támogatásból történt meg. A kiállítótér évente mintegy 50 rendezvénnyel várja az érdeklődőket, továbbá több mint 10 csoportnak biztosít állandó helyet.

EFOP pályázatból, összesen 120 millió forintból megújult a Tímárház, továbbá a DEMKI Ondódi Közösségi Ház épületének felújítása is befejeződött 2022-ben. Utóbbira 46 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, amelyet egy helyi vállalkozó további 7 millió forinttal egészített ki. A fejlesztés összköltsége – az önkormányzati saját forrással együtt – 70 millió forint volt.

Debrecen Sziget-kék haon
Gyorsan népszerű lett a Sziget-kék
Forrás: Napló-archív

A Debreceni Nagyerdő éke lett a Sziget-kék

Az előbbieken túl 600 millió forintot fordítottak a Csapókerti Közösségi Ház fejlesztésére, idén megnyílt a Téres Könyvsarok. Tavaly pedig átadták Sziget-kék Tematikus Parkot, mely beruházás 1,2 milliárd forintos uniós támogatásból készült el. A fejlesztéssel a természeti értékek maximális figyelembevételével az ország egyik legzöldebb játszótere jött létre, négyévszakos, akadálymentes épülettel.

A Nagysándor-telep közösségi életét kiszolgáló, a Pósa utca 1. szám alatt lévő közösségi ház egész évben gazdag programkínálatot és gondoskodást biztosít a debreceniek számára. Az itt zajló közösségfejlesztést az UNICEF is támogatásra érdemesnek találta, így megújul a konyha, néhány kiszolgáló helyiség és a rendezvényterem is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában