Jóvátétel

2023.12.14. 13:33

A szabadság utáni vágyukat vitték vászonra a debreceni rabok - fotókkal

Lenyűgöző festményeken ábrázolták azokat a helyeket, amiket nincs lehetőségük saját szemmel látni.

Hajnal László

Forrás: Kiss Annamarie

A fogvatartottak keze munkáját dicsérő festményeket adtak át a Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai csütörtökön délelőtt a debreceni Pallagi úti idősotthon számára.

Az otthon lakói izgatottan várták az eseményt az épület ebédlőjében, a képek megtekintése közben számos emlék és érzelem tört a felszínre, a debreceni helyszíneket ábrázoló festményekről régi történetek, mulatságos helyzetek jutottak az eszükbe, melyeket nevetve osztottak meg egymással.

Az átadón Nagy Lajosné, az idősek otthonának vezetője köszöntötte az intézmény lakóit. Mint mondta, több alkalommal előfordult már az évek során, hogy a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai adománnyal érkeztek. Az idősek napján kosarakat, papírból készített ajtódíszeket adtak át a rabok nevében.

20231214-festmeny-adomany-Debrecen-KA_9
Nagy Lajosné, az idősek otthonának vezetője köszöntötte a jelenlévőket
Forrás: Kiss Annamarie

Fazekas László alezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, a korábbi átadások alkalmával, látva a díszítésre váró falfelületeket, megfogalmazódott bennük a gondolat, hogy további ajándékokkal is segítsék az időotthon tevékenységét.

Mint megtudtuk, az együttműködésnek köszönhetően Nagy Lajosné vállalta azt a feladatot, hogy beszerzi a festményekhez szükséges alapanyagokat, a vásznakat, a kereteket és a festékeket, a fogvatartottak pedig elkészítették a festményeket.

A tehetségeseket továbbképzik

A képeket megtekintve magunk is meglepődve tapasztaltuk, hogy nem csupán egyszerű rajzokról van szó, számos, valóban lenyűgöző művészi munka került az idősotthonba, egyúttal elszomorító volt abba belegondolni, hány és hány elvesztegetett tehetség élete siklik ki, hogy végül a börtönben végezze.

Fazekas Lászlót arról kérdeztük, hogyan tudták elérni, hogy ilyen minőségű alkotások szülessenek, valamint érdeklődtünk a program jótékony hatásáról is. A parancsnok a Haonnak nyilatkozva elmondta, azokat a rabokat, akiknek nincs lehetőségük az intézeten belüli munkáltatásban részt vállalni, különböző foglalkozásokba vonják be. Kifejtette, több kollégája végzett különböző képzéseket, elsajátították többek közt a jobb agyféltekés rajzolási módszert, amit aztán továbbadtak az elítélteknek:

Igyekszünk mindenkit bevonni ezekbe a foglalkozásokba, amelyik fogvatartotton látszik, hogy ügyesebb, tehetségesebb, kicsit jobban patronáljuk, illetve továbbképezzük, így tudunk eljutni az hasonló szintű végeredményig 

– árulta el. A parancsnoktól megtudtuk, a rabok elsősorban családjuk számára készítenek képeket a saját terveik alapján, ám ezúttal irányított volt a foglalkozás: arra kérték a fogvatartottakat, hogy Debrecen nevezetességeiről készítsenek festményt. Az épületeket a rendelkezésükre bocsátott fényképekről mintázták, valamint egyes helyszíneket a saját gondolataik alapján vittek vászonra, így többek közt a levendulamezőt és a hegyvidéket a képzeletük szülte.

20231214-festmeny-adomany-Debrecen-KA_1
Forrás: Kiss Annamarie

Az alezredes hozzáfűzte, bíznak a foglalkozások jótékony hatásában. Úgy látja, kiemelten fontos az intézeten belül a hasznos szabadidő eltöltése, ugyanis az unatkozó raboknak könnyen járhat olyasmin az esze, ami nem helyénvaló.

– Amennyiben lekötik az idejüket, az számukra is sokkal hasznosabb. Ha eljutunk odáig, hogy a szabadulásuk után leülnek a gyermekükkel karácsony előtt, és közösen készítenek egy rajzot, azzal már előre léptünk – mondta Fazekas László.

Hangsúlyozta, habár a társadalmi jóvátétel nem a korábbi bűncselekményben érintett, konkrét sértettek felé irányul, hanem ezúttal az idősek felé nyitottak a fogvatartottak. Reményét fejezte ki, hogy a festmények és tájképek kedves, régi emlékeket ébresztenek majd az idősekben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában