Fejlesztés

2023.12.12. 15:59

Több mint tizenegy milliárd forintból épült a Debreceni Egyetem új komplexuma – videóval

Elkészült a Debreceni Egyetem Vezér utcai innovációs parkjában a felsőoktatási intézmény Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzeme és a Gyógyszertudományi Kar háromszintes, mintegy 200 helyiségből álló, hétezer négyzetméter alapterületű épülete.

Nagy Emese

Elkészült a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem létrehozása és Gyógyszertudományi Kar épülete

Forrás: Debreceni Egyetem

Elkészült a Debreceni Egyetem ipari parkjában található Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató (NGYKO) Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épülete, melynek részleteiről többek között Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar oktatási dékánja számolt be a Learning Centerben megtartott, kedd délelőtti projektzáró rendezvényen.

Tőzsér József, a Debreceni Egyetem élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese köszöntőjében elmondta, az épület nemcsak az oktatást és a kutatást szolgálja, hanem gyártókapacitással is rendelkezik, ez pedig mutatja, az egyetemnek stratégiai célja, hogy kilépjen a piacra és ipari szereplővé is váljon.

A Gyógyszerésztudományi Kar mindenképpen az egyik legdinamikusabban fejlődő kar, teljesítménye megkétszereződött az elmúlt 5 évben, ami rendkívül előremutató, és úgy látjuk, a jövőben még nagyobb sikereket érhet el

– mondta.


Elkészült a Debreceni Egyetem Vezér utcai innovációs parkjában a felsőoktatási intézmény Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzeme és a Gyógyszertudományi Kar háromszintes, mintegy 200 helyiségből álló, hétezer négyzetméter alapterületű épülete.
Tőzsér József, a Debreceni Egyetem élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese
Forrás: Kiss Annamarie

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte, sok év után egy nagy mérföldkőhöz érkeztek – és itt nemcsak a szóban forgó projektre mutat rá, hanem arra a rendszerfejlesztésre, ami a Debreceni Egyetem körül megvalósul, leginkább az egészségipari innováció és a gyógyszeripari ökoszisztéma kapcsán.

Figyelembe veszik az elvárásokat

Bácskay Ildikó kiemelte, egy intenzív munkával eltöltött közel három év, nagy összefogást igénylő munka zárult le, ami egyben egy új időszak kezdete is.

A karunk életében azért is jelentős a projekt, mert eddig nem volt otthonuk, amire kiírhatták, hogy Gyógyszerésztudományi Kar. Most ez megvan, és a kar nemzetközi szinten is tovább pozicionálhatja magát

 – fogalmazott beszédében. Kihangsúlyozta, Magyarország versenyképességét a kiművelt emberfők támogatják évszázadok óta.


Elkészült a Debreceni Egyetem Vezér utcai innovációs parkjában a felsőoktatási intézmény Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzeme és a Gyógyszertudományi Kar háromszintes, mintegy 200 helyiségből álló, hétezer négyzetméter alapterületű épülete.
Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar oktatási dékánja
Forrás: Kiss Annamarie

Ennek kiemelt része, hogy a felsőoktatás megfelelően biztosítsa a tudástermelést, a tudástranszfert és ezeket megfelelően hasznosítsa. Ehhez a Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Kara és a tanszékei úgy tudnak hozzájárulni, hogy kiemelten figyelembe veszik a felsőoktatással szembeni elvárásokat, foglalkoznak a munkaerőpiaci szereplők elvárásaival, fontosnak tartják a mintatervek frissítését és az oktatás módszertani programok bevezetését, akár hazai és/vagy külföldi vendégoktatók bevonása által

– tette hozzá. Megjegyezte, a gyógyszerképzésnek követnie kell a gyógyszerészi tudományok interdiszciplináris keretek közötti fejlődését, figyelembe kell venni a meghatározó innovációs irányokat.

Bácskay Ildikó leszögezte, céljuk: a Gyógyszerésztudományi Kar élen járó legyen az egyetem egészségipari KFI tevékenységének megvalósításában, ezáltal a Debreceni Egyetem egyik meghatározó alappillérévé váljon.

Ennyiből valósulhatott meg

Az eseményen elhangzott, a projekt kiemelt célja volt a Debreceni Egyetem, mint tudásbázis és az innovatív ipari szereplők közötti kapcsolat további erősítése. Az egyetem stratégiai céljai között régóta fontos szerepet kap az innováció támogatása és ezzel párhuzamban az ipari partnerekkel való szoros együttműködés, amelynek eredményességéről számos sikeres terv tanúskodik. A 11,496 milliárd forint összegű vissza nem terítendő európai uniós projekt sikeres megvalósulásával, a Gyógyszerésztudományi Kar számára kiemelkedő lehetőséget ad arra, hogy közvetlenül reagálva a nemzetközileg is sikeres és nemzetstratégiai jelentőségű hazai gyógyszeripar szakemberigényére, olyan gyógyszerészeket képezzen, akik már a graduális képzésük során releváns ipari tapasztalatot szereztek – ez a gyakorlati tudás a munkaerőpiacon értékes és versenyképes értékként jelenik majd meg.

Hozzájárul a gyógyszerbiztonsághoz

Mindemellett a program megvalósításával létrejött a tudományos innovációs park legfontosabb szereplője: egy gyorsreagálású, rövid ellátási láncot biztosító, ezáltal a magyar gyógyszerbiztonsághoz hozzájáruló, gyártó oktató középüzem, amely egyidejűleg üzletileg önfenntartó gyógyszergyártó vállalkozás és az Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara számára könnyen elérhető gyakorlati képzőhely, ami rövidtávon jelentős mértékben előremozdítja a Debreceni Egyetem azon stratégiai célját, hogy az erős alapkutatási bázisra építve tovább erősödjék a régióban a gyógyszeriparhoz, az egészség- és élelmiszeriparhoz kötődő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység háttere és eredményessége.

A felszólalók kihangsúlyozták, a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem termék előállítási feladatai közé a szilárd termékek, azaz granulátum, kapszula és tabletta előállítása és vizsgálatai tartoznak, mely mind oktatási területen, mind kutatási területen magas színvonalú fejlődést jelentenek a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar számára.

A projekt alatt az üzemi gyártáshoz szükséges eszközöket elhelyezték, melyek használatát a szilárd gyógyszergyártás oktatásában résztvevő kari dolgozók elsajátították. A hallgatók fél évente 8 órában tanulják jelenleg a beszerezett eszközök működését. A gyakorlat során olyan hasznos új tapasztalatokat szerezhetnek, melyek ipari vállalatoknál nem lennének lehetségesek, hozzáférhetnek a gépekhez megfelelő felügyelet mellett az oktatás során, betekintés nyerhetnek a gyártásba a későbbiekben, továbbá lehetőség nyílik tudományos munka folytatására is. A NGYKO működéséhez kapcsolt kurzussal a hallgatók minden lépcsőfokát bejárják az üzemnek, rálátásuk nyílik az ISO és GMP alapú gyártási műveltekre, megtanulják a gyártási dokumentumok helyes kitöltését és megfelelő tudásanyagot kapnak ahhoz, hogy a későbbiekben ezeket a dokumentumokat önállóan is el tudják készíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában