Csak óvatosan!

2023.12.28. 17:30

Ér százezer forintot egy tizenöt perces tűzijáték? Itt a debreceni tűzijátékárus válasza!

Mától négy napon át lehet szilveszteri tűzijátékot vásárolni, azonban fontos szem előtt tartani: a pirotechnika nem játék!

Nagy Emese

December 28-től lehet vásárolni tűzijátékot, Debrecenben is elkezdődött az árusítás

Forrás: Czinege Melinda

December 28-tól, csütörtöktől a vármegye több településén a tűzijátékot árusító bódék és konténerek veszik át a fenyőfaárusok helyét a bevásárlóközpontok parkolóiban. Még csak most lett vége a karácsonynak, azonban már készülhetünk a szilveszteri partira, és arra, hogy méltóképpen köszöntsük az újévet. Csaptunk egy kört a debreceni belvárosban, hogy megtudjuk, idén milyen áron juthatunk hozzá légi bombákhoz, rakétákhoz és tűzijátékokhoz.

Öt százalékos növekedés érzékelhető a piacon

Kövesdi Róbert a Kishegyesi úti bevásárlóközpontban várja mindenféle színes, hangos durrogtatni valóval az érdeklődőket, akik a tűzijátékárus bevallása szerint évről évre többen vannak.

Minden évben emelkedik minimálisan a pirotechnikai eszközök ára, jelenleg is egy 5 százalékos növekedést érzékelhetnek a vevők. Különböző termékkategóriák vannak, nyilván vannak olyan eszközök, amiket kifejezetten a gyerekeknek gyártanak, és persze akadnak olyanok is, amiket csak a felnőtteknek adhatunk el

– fogalmazott a Haon érdeklődésére. Rámutatott, pár száz forintért is találunk terméket, viszont több tízezerért is, ezek már igencsak komoly tűzijátéknak számítanak.

debrecen, tűzijáték, petárda, szilveszter
Kövesdi Róbert elmondta,  pár száz forintért is találunk terméket, viszont több tízezerért is vannak pirotechnika eszközök 
Forrás:  Czinege Melinda

Megosztotta, fiatalok és idősek egyaránt keresik a pirotechnikai eszközöket, már az első nap sok kíváncsiskodó megfordul a bódé előtt. – Az első két nap leginkább a tudatosabb vásárlók keresnek fel minket, ők már érkezésükkor tudják, mit szeretnének hazavinni. Otthon megtárgyálják a szeretteikkel, barátaikkal, mivel járulnak hozzá a partihoz, és szépen tartják magukat a megbeszéltekhez. 

Az utolsó két nap van az igazi dömping, amikor többen a fejükhöz kapnak, a virslit és a lencsét már rég megvették, viszont a tűzijátékról megfeledkeztek – tette hozzá.

Átlagosan 10-20 ezer forintot fordítanak tűzijátékra

Kihangsúlyozta, a vásárlókat felvilágosítják arról, hogyan kell alkalmazni az eszközöket, de egyébként minden dobozban van használati utasítás, magyar nyelvű tájékoztató.

Átlagosan 10-20 ezer forintot nyugodt szívvel elköltenek nálunk a vásárlók, de az sem ritka, hogy 100 ezer forint felett hagynak nálunk itt, ugyanis vannak vevők, akik több telepet is elvisznek

– hangsúlyozta. Hozzátette, hiába nőnek az árak, az igény is növekszik, az emberek szeretnek ünnepelni, és tűzijátékkal üdvözölni az újévet.

debrecen, tűzijáték, petárda, szilveszter
Az első két napban a tudatosabb vásárlók érkeznek a tűzijátékárusokhoz 
Forrás: Czinege Melinda

Kérdésünkre elmondta, nincs olyan nap, hogy a vásárlók ne érdeklődnének a petárdák iránt, hiába nem lehet árusítani és vásárolni, a vevők bekérdeznek, és abban reménykednek, hátha valamelyik tűzijátékárusnál sikerrel járnak.

Több vevőt is megkérdeztünk a parkolóban, és egyöntetűen úgy fogalmaztak, a szilveszter akkor az igazi, ha van tűzijáték.

Évek óta vásárolunk 10 ezer forint értékben pirotechnikai eszközöket, leginkább a gyerekek miatt, imádják, ha éjfél után kimegyünk az udvarra, és a rakétákat a levegőbe repítjük

– mondta egy kétgyermekes édesanya.

Szigorú szabályok vannak

A rendőrség a napokban közzétette, tűzijátékozni lehet, azonban petárdázni továbbra is tilos. Továbbá összegezte, mikor és hogyan lehet használni a pirotechnikai eszközöket, illetve néhány fontosabb tudnivalót is megosztott.

Továbbá tájékoztatott, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg. A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus – érvényes felhasználási engedély birtokában – vásárolhatjuk meg. A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók fel. Ehhez nem szükséges külön engedély. A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni. Kiemelte, az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

Engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk

A rendőrség felhívta a figyelmet, pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve a termék minőségileg bevizsgált. Ne vegyünk illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyeztetjük. 

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Fontos, hogy tartsuk távol más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől zárjuk el! Tetőtérben, alagsorban ne tároljuk! Az eredeti csomagolást ne bontsuk meg, a hibás vagy sérült terméket ne használjuk fel! – áll a közleményben.

Továbbra is tilos petárdát birtokolni és felhasználni! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 200 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Minden évben történnek balesetek a petárdázás miatt hazánkban is. Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat. A végtagok roncsolódása, csonkolódása, a hallás károsodása senkinek sem hiányzik! – nyomatékosította a hatóság. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában