Monitoring

2023.12.04. 12:42

Papp László: „A gazdasági folyamatokat kontroll alá vonjuk!”

Az ellenőrző rendszer feladata a várost érő környezeti hatások folyamatos ellenőrzése, és az adatok értékelése.

Bekecs Sándor

Elkészült a Debreceni Környezeti Ellenőrző Rendszer stratégiai dokumentuma, még a következő évben elindulhat a rendszer működése. A részletekről Papp László polgármester beszélt

Forrás: Molnár Péter

A város környezetének megóvása érdekében hosszú távon, folyamatosan működő ellenőrző rendszert hoz Debrecen önkormányzata és a Debreceni Egyetem. Az erről szóló együttműködési megállapodást még idén áprilisban írták alá a felek. A projekt első mérföldköve, a Debreceni Környezeti Ellenőrző Rendszer (KER) stratégiai alapdokumentuma elkészült, amelyet december 4-én ismertettek a Református Kollégium Oratóriumában.

Debrecenben az elmúlt két és fél évtizedeben, de különösen az elmúlt években egy igen intenzív fejlődési folyamat indult. Ezen folyamat kezdete óta célunk – s erre törekszünk is –, hogy ez a fejlődés a debreceni polgárokat, valamint az agglomerációban és a régióban élőket támogassa, egy jobb életet biztosítson számukra. De célunk az is, hogy ez a gazdasági fejlődés ne járjon semmilyen hátránnyal, így arra a környezetre, természetre sem, amit örökül kaptunk

– hangsúlyozta köszöntőjében Papp László, Debrecen polgármestere.  

debrecen, monitoring rendszer
Papp László, Debrecen polgármester
Forrás: Molnár Péter

A városvezető rámutatott, a fenti célok érdekében komoly szövetség alakult, s működik együtt: a polgármesteri hivatal, az önkormányzat szakemberei, a Zöld Munkacsoport tagjai és a Debreceni Egyetem professzorai azon dolgoznak, hogy a város jó irányba fejlődjön.  

Kontroll alatt a debreceni gazdasági folyamatok

A januári közmeghallgatáson tettem egy ígéretet: a gazdasági folyamatokat kontroll alá vonjuk. Erre egyrészről garanciát jelentenek a jogszabályok, továbbá az, hogy minden vállalkozás kötelezett egy belső ellenőrző rendszer működtetésére. De reális az igény egy független rendszer működtetésére is 

– mondta Papp László. Ez utóbbi a KER, amely egy tudományos alapokon nyugvó, megfelelő szakértelemmel előkészített projekt, amely lefedi a város egész területét.  

A munkacsoportok kijelölték azokat a megfigyelési pontokat, melyek által a KER biztosítja a teljes várost lefedő ellenőrzést. Külön munkacsoport felel a levegő, a víz, a talaj, valamint a biodiverzitás folyamatos ellenőrzéséért. Emellett az információs technológiai rendszerek működtetésére és a jogszabályoknak való megfelelésre is külön munkacsoport állt fel, s működik. – Amikor a kormány júliusban a második debreceni fejlesztési programról döntött, akkor az kiterjedt arra is, hogy a megfelelő forrás rendelkezésre álljon, hogy 2024-ben elinduljon a KER kiépítése. Még azelőtt, hogy a nagyobb ipari létesítmények megkezdik termelésüket – tette hozzá Papp László.

Objektív tényeken, adatokon alapuló információk

Nem kérdés, hogy a tudományt a lakosság szolgálatába állítsuk, valamennyi munkatársunk örömmel állt a feladat mellé. A KER a debreceniek életminőségének javítása érdekében folyamatosan tud megbízható adatokat nyújtani

– hangsúlyozta Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Mint fogalmazott, a tudomány semleges, objektív tényeken, adatokon alapuló információkkal szolgál. – A mai világban fontos, hogy az emberi élet minőségét garantáló ökoszisztémák megmaradjanak, a biodiverzitás fennmaradjon. Ez a város pedig tesz azért, hogy élhető jövő legyen. Ehhez járul hozzá ez a régiónkban is egyedülálló ellenőrzési rendszer – tette hozzá.

debrecen, monitoring rendszer, környezetvédelem
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke
Forrás: Molnár Péter

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője, Debrecen korábbi polgármestere egy történelmi példán keresztül szemléltette, hogy milyen hatással van egy adott település életére, ha visszautasítja a fejlődési lehetőségeket. – A 19. század elején, a vasútfejlesztések korszakában, Szabolcs vármegye székhelye Nagykálló volt. A helyiek azonban ellenezték a vasútvonal kiépítését. Így a vasút Nyíregyháza irányában épült meg. Láthatjuk ma ennek az eredményét. A haladást, fejlődést az szolgálja, ha támogatjuk és nem fékezzük – mutatott rá.

Hallgassunk a tudósainkra!

A honatya beszédében kiemelte, vitathatatlan tény, hogy a megújuló energiaellátásnak kell meghatározó szerepet szánni Magyarországon, ugyanis sem földgáz-, sem pedig kőolajlelőhelyekkel nem rendelkezünk.

De a zöldenergiát nem csak termelni, tárolni is kell, s ebben az akkumulátorgyártásnak kulcsszerepe van. Az akkumulátorokat viszont úgy kell előállítani, hogy az ne veszélyeztessen senkit 

– hangsúlyozta. Az akkumulátorgyártást ellenzőkre reagálva megjegyezte, a gyógyszergyártás is különböző veszélyekkel jár, mégse akarja senki bezáratni a gyógyszergyárakat.  

debrecen, monitoring rendszer, környezetvédelem, akkumulátor
Kósa Lajos országgyűlési képivselő
Forrás: Molnár Péter

– A város vigyáz a lakóira, itt nem lehet semmi olyat csinálni, ami a helyiek életét veszélyeztetné. Természetesen minden kétkedőt, ellenzőt nem lehet leszerelni, de javaslom, hallgassunk a tudósainkra – mondta Kósa Lajos.

Többfrontos együttműködés a Debreceni Egyetemmel

Balázs Ákos, a KER kidolgozásáért felelős bizottság elnöke, Debrecen alpolgármestere úgy fogalmazott, csak az elnökség több mint 34 alkalommal ülésezett a munkacsoportokkal az elmúlt hónapokban.

Debrecen 2019-ben új környezetpolitikát hirdetett, amelynek alappilléreit adják a helyi tudásra való támaszkodás és a Debreceni Egyetemmel történő szoros együttműködés. Együtt dolgozunk több projekten, köztük a Környezetvédelmi Program elkészítésén, amelynek fontos része lesz biztonságunkat, jóllétünket szolgáló KER

– emelte ki Debrecen alpolgármestere. 

debrecen, monitoring rendszer, környezetvédelem, akkumulátor
Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Molnár Péter

Az eseményen a KER kidolgozásában résztvevő munkacsoportok képviselői mutatták be az egyes területek céljait, feladatait és működését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában