Borkóstoló

2023.11.27. 07:37

XII. Debreceni Bormustra: 3 ország, 16 borvidék 50 pincészetének több mint 200 féle borát kóstolhatták

Haon.hu

Kiváló magyar borászatok kaptak csúcsbor minősítést a Debreceni Bormustrán

Forrás: Németi Attila Viktor

A XII. Debreceni Bormustrát november utolsó szombatján a Debreceni Borbarátok Társasága és a Debreceni Borozó folyóirat idén egy vadonatúj helyszínen, Debrecen legmodernebb közösségi terében, a Csokonai Fórumban tartotta meg – tudatta a folyóirat közlésében.

Magyarország egyik legnagyobb vidéki borseregszemléjén Kovács Pál borakadémikus, Borászok Barátja-díjas főszervező köszöntötte a közel félezer megjelent vendéget. A szakember kiemelte: a Debreceni Borozó magazin 2012-ben határozta el, hogy a vaktesztjein legjobban szereplő pincészeteknek lehetőséget kínál arra, hogy minden év novemberében a nagyközönségnek is megmutathassák legszebb boraikat. Ennek köszönhetően évente egy alkalommal Magyarország TOP 20 borászata hozza el díjnyertes borait a cívisvárosba, azokat, amelyek az újság bortesztjein a legjobban szerepeltek. Rajtuk kívül meghívást kaptak a Debrecen Város Bora kitüntetéssel rendelkező pincészetek, az Országos Bio Borverseny győztes borászatai és most először a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fórumának, a Borumnak idei nyertesei.

A programon külön köszöntötték és díszoklevéllel jutalmazták a tesztgyőztes borászatokat. Pezsgő kategóriában csúcsbor minősítést kapott a Basilicus Szőlőbirtok Tokaji Pezsgő Brut Nature 2019-es, illetve a Thummerer Pincészet Rosé Brut Nature MT 2017-es pezsgője. Száraz fehérbor kategóriában a csúcsbor a Cseri Pincészet Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2022-es bora lett. Rozé kategóriában a legjobb eredményt a Szentpéteri Borpince Kunsági Kékfrankos 2022-es bora érte el. Vörösbor kategóriában csúcsbor minősítést kapott a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő Egri Bikavér Superior 2018-as bora. Édes bor kategóriában pedig a legjobb eredményt a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Édes Szamorodni 2017-es bora szerezte meg.

A színvonalas társasági eseményen a közönséget külön produkcióval lepte meg a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen két színművésze, Tolnai Hella és Nagy Norbert. Az este során 3 ország, 16 borvidék 50 pincészetének több mint 200 féle borát, illetve a Spájz Pallag borkorcsolyáit lehetett megkóstolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában