Őszi-téli csemege

2023.11.14. 07:00

Így készíts otthon tökéletes sült gesztenyét – a debreceni adventi vásár árusa elárulta a titkot – fotókkal

Zelenák Szabolcs tizenhárom éve árul sült gesztenyét, ami a karácsonyi vásár elmaradhatatlan része.

Nagy Emese

Zelenák Szabolcs megosztotta velünk a finom sült gesztenye titkát

Forrás: Kiss Annamarie

– Az igazán finom sült gesztenye alapja a friss, egészséges alapanyag, titka pedig az előkészítés – osztotta meg a Haonnal Zelenák Szabolcs, aki tizenhárom éve árulja az ízletes nasit a debreceni adventi vásárban. – Gesztenyevásárláskor mindig ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs fényes és kemény legyen, ugyanis a puha gesztenyéről tudni érdemes, hogy az már jó ideje áll a kosárban, nem friss. 

Először is vagdossuk be, a domború részét kell éles késsel vízszintesen hosszan bevágni, majd öntsünk rá vizet, és hagyjuk állni egy egész éjszakán át. Ha szorít az idő, akkor is legalább 2-3 óráig pihentessük, mert fontos, hogy megszívja magát nedvességgel – osztotta meg velünk ottjártunkkor.

Zelenák Szabolcs a kedvünkért kétféleképpen is elkészítette a sült gesztenyét, kemencében és serpenyőben. – Ha serpenyőt kívánunk használni, akkor a gesztenyéket beleborítjuk, kevés vizet öntünk rá, és 15 percig fedő alatt pároljuk. Hasonlóképpen járunk el akkor is, ha kemencében, sütőben készítjük, akkor alufóliát teszünk a tepsire, és 200 fokon pároljuk a gyümölcsöt. Ha letelt az idő, levesszük a fedőt, alufóliát és 10-15 percig sütjük, amíg azt nem látjuk, hogy a gesztenyék kinyílnak, mint egy kagyló. 

Akkor az igazi, ha szépen megpirult és könnyen le tudjuk húzni a héját – hangsúlyozta. Mint kiemelte, a vásárokra olasz vagy spanyol gesztenyét használ, azonban nekünk magyar szelídgesztenyét készített, ami apróbb szemű, viszont finom édes.

Az idősebb korosztály keresi

Megosztotta, közkedvelt nasi a sült gesztenye, azonban a vásárokban leginkább az idősebb korosztály keresi, a fiatalabbak nem nagyon ismerik, ha kipróbálják, akkor azt az ízt várják, amilyen a gesztenyepüré. A debreceni árus fő profilja a krumplilángos, emellett forralt bort és kocsonyát kínál; azért kezdett el gesztenyét is árulni, mert hiány volt belőle a Kossuth téri karácsonyi vásáron. 

Elárulta, már októberben elkezdenek készülni a decemberi forgatagra, átnézik a különböző gépeket, beszerzik az alapanyagokat, hogy a nyitás napján minden flottul menjen.

Miközben erről beszélt, letelt a sütési idő: a gesztenyék szép aranybarnák, kinyíltak, ahogyan kell. Természetesen megkóstoltuk őket, és a várakozásunk nem volt hiába való. A finom illattól már csak a gesztenye íze volt fenségesebb, könnyen le tudtuk szedni a héját, krémes és édes ízt kaptunk, ahogyan egy sült gesztenyénél lennie kell.

Hazánkban is honos

Érdeklődésünkre a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közölte, a szelídgesztenye hazánkban is honos, azonban nagyon igényes. Termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni: kiegyenlített, csapadékosabb időjárás és savanyú talaj szükséges. Emiatt csak az ország néhány táján lehetséges az üzemi méretű termesztése, így a dél- és nyugat-dunántúli, illetve a börzsönyi termesztőtájakon. A mogyoróhoz hasonlóan jellemzően kisüzemi növény.

Mint írták, az 1970-es években telepített, összesen mintegy 450 hektár felületű áruültetvények mára szinte teljesen kipusztultak, az éves termés nagy részét ma is főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják. A TERA adatbázis szerint a teljes magyar termőterület 284 hektár, ebből Vas és Somogy vármegyében 75-75 hektár, Zalában 60 hektár, Győr-Moson-Sopron vármegyében pedig 26 hektár található, ez a négy megye ad a teljes 284-ből 236 hektárnyi területet. 

Az országos éves termésmennyiség 200-500 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk. Az import évente 1000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból. Mindez azt jelenti, hogy elsősorban nem a magyar termés volumene, hanem az olasz import határozza meg az árak alakulását. Jelenleg a Budapesti Nagybani Piacon az import első osztályú szelídgesztenye ára 2000 és 2500 forint/kilogramm között mozog, de hazai másodosztályú árut már 1500-1600 forint/kilogramm közötti áron is lehet kapni, míg a hazai első osztályú szelídgesztenye 2000-2200 forint/kilogrammot kóstál

– tájékoztattak.

Betegségek tizedelik

Kiemelték, a szelídgesztenye perspektivikus gyümölcsfaj, termesztése azonban kockázatos. Az utóbbi másfél évtizedben egy gombás betegség, a kéregelhalás (Cryphonectria parasitica) járványszerűen tizedeli a fákat. Mellette néhány éve megjelent a szelídgesztenye gubacsdarázs (Dryocosmos kuriphylus), amely szintén komoly károkat képes okozni. Hatékony védekezés egyelőre egyik károsító ellen sincs, bár a szelídgesztenye gubacsdarázs természetes ellenségének (a hazánkban nem honos Torymus sinensis fürkészdarázsfajnak) betelepítésével kapcsolatos vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak.

Egyre több bevásárlóközpontban lehet kapni szelídgesztenyét, érdemes jól körülnézni, figyelni az akciókra, mert míg az egyik helyen 3 ezerért, a másik nagyáruházban 4 ezer forintért kínálták a gesztenyét; de megfordultunk olyan boltban is, ahol 2 ezer forintot („amíg az akció tart”) kértek el a gyümölcs kilójáért.

Fogyasszunk sok gesztenyét!
A szelídgesztenye igen tápláló és egészséges, hiszen magas a tápértéke, illetve számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedő az antioxidáns hatású C- és E-vitamin, valamint a vízben oldódó B-vitamin tartalma (B1, B2, B6). Az ásványi anyagai közül a kálium a legjelentősebb, de magnézium, foszfor, kalcium, a nyomelemek közül pedig vas, cink, mangán és réz is található benne. Energiatartalma az olajos magvakéhoz képest jóval alacsonyabb, zsírtartalma elhanyagolható, így a zsírszegény étrendbe is beilleszthető. Fehérjetartalma alacsony, szénhidráttartalma ugyan magas (45 gramm/100 gramm), de lassú felszívódású, ezért nem megterhelő a szervezet számára. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában