Lesz választék

2023.11.22. 07:00

Utánajártunk, mennyiért kerülhet hal a debreceniek karácsonyi asztalára - fotókkal, videóval

Az idei év tapasztalatairól és eredményeiről érdeklődtünk a Hortobágyi Halgazdaság és a Bocskai Halászati Kft. vezetőinél.

Bekecs Sándor

Ottjártunkkor háromnyaras pontyokat, valamint harcsákat emeltek ki a Fényes tóegység vizeiből

Forrás: Czinege Melinda

Októbertől elindult a lehalászás a hajdú-bihari halastavakon, így karácsonyhoz közeledve ismét felmerül a kérdés: lesz-e elég hal a magyar piacon, és ha igen, akkor mennyibe fog kerülni? A tavalyi év ebből a szempontból (is) tele volt negatívumokkal, hiszen a háború, az infláció és az aszály a haltermelést is megdrágította. Arról, hogy idén mire számíthatunk a halpultoknál, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. és a Bocskai Halászati Kft. vezetőit kérdeztük.

CM20231120_Hortobágy_halászat_HAON (2)
Forrás: Czinege Melinda

Mintegy ötezer hektáron gazdálkodnak az 1916-ban alapított Hortobágyi Halgazdaságban, ahonnan évente körülbelül 1500 tonna halat – főleg pontyot – értékesítenek nagymértékben hazai áruházláncoknak, halastavaknak és kereskedőknek, de exportálnak Romániába és Ausztriába is. A társaság a lehalászás felén már túl van, ottjártunkkor épp háromnyaras pontyokat, valamint harcsákat emeltek ki a szakemberek a Fényes tóegység tározóiból. Halkedvelő olvasóinknak innen is jelezzük: aggodalomra semmi ok, szép és nagy pontyok közül válogathatnak ez évben is a halpiacon.

– Az idén 107 éves halgazdaság története során még nem tapasztaltunk olyan mértékű aszályt, mint a tavalyi, amikor 200 hektárnyi tófelületet fel sem tudtunk tölteni – emlékezett vissza Simon Károly vezérigazgató. Jelentősen csökkentek idén a takarmányárak. A halgazdaság halait kukoricával, árpával, tritikáléval és napraforgóval takarmányozzák. A gazdaság energiakiadásai is csökkentek a tavalyihoz képest.

Drágul-e idén a hal?

– Október elején kezdtük a lehalászást, körülbelül december első felében végzünk majd vele. Mennyiség szempontjából már jobban állunk, mint az előző évben. Nem lesz halhiány az országban – értékelt Simán Károly.  

A hortobágyi halgazdaság halait december 2-án kezdik el árusítani. Az árakkal kapcsolatban a cégvezető úgy fogalmazott: ugyan a takarmányárak és az energiaköltségek a tavalyihoz képest csökkentek, a bérköltségek – mely a legnagyobb tételt teszi a társaság költségvetésében – jelentősen nőttek, így csökkenés nem, de szerencsére emelés sem lesz, tehát 1900 forint körül várható majd például a ponty kilója.  

CM20231120_Hortobágy_halászat_HAON (22)
Forrás: Czinege Melinda

Több halat termeltek idén a Bocskai Halászatban

– Összesen 464 hektáron gazdálkodunk. Fő halfajunk a ponty, mely a termelés 80 százalékát teszi ki. Emellett a busa aránya 8 százalék, az amuré pedig 5 százalék. A harcsatermelés 3 százalékot tesz ki, míg a maradék 4 százalékot a süllő, keszegfélék és a compó alkotják – részletezte érdeklődésünk Horváth Ferenc, a Bocskai Halászati Kft. ügyvezetője. Az idei év körülményeiről összességében pozitívan számolt be. Mint kifejtette, akárcsak országosan, úgy náluk is növekedett a haltermelés mennyisége.  

– Tavaly a kedvezőtlen időjárás mellett az extrém magas takarmányárak is negatív hatást gyakoroltak a termésre. Idén minden tekintetben normalizálódott a helyzet és az eddigi eredmények alapján 15-20 százalékkal több halat termelünk, mint az előző évben – osztotta meg a cégvezető. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában