Előadás

2023.11.13. 11:50

Neves szimpóziumon képviselte a Debreceni Egyetemet Baráth Benjámin Regő orvostanhallgató

Az emberi méhlepényekből származó makrofágokkal kapcsolatos kutatás eredményeit ismertette az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetem All Children’s Hospital 12. éves tudományos szimpóziumán (12th Annual JHAC Research Symposium) Baráth Benjámin Regő hatodéves orvostanhallgató.

Haon.hu

Baráth Benjámin Regő Floridában képviselte a Debreceni Egyetemet

Forrás: unideb.hu

Baráth Benjámin Regő a szimpózium egyetlen orvostanhallgató előadójaként – neves amerikai egyetemek szenior kutatói és orvosai között – képviselte a Debreceni Egyetemet az október végi konferencián Floridában. A Humán Hofbauer sejtek izolációja, molekuláris karakterizálása és átprogramozása címmel tartott angol nyelvű előadásában a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet Magreceptor munkacsoportja, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika együttműködésében végzett kutatás eredményeit mutatta be az Infection and Immunity szekcióban - írja az unideb.hu.

– Óriási megtiszteltetés és életre szóló élmény volt előadóként szerepelni a Johns Hopkins Egyetemen. Hálás vagyok azoknak, akik hozzásegítettek ehhez a sikerhez. A kutatócsoport munkájába idén tavasszal kapcsolódhattam be Nagy László professzor úr témavezetésével. Örülök, hogy eddig minden a lehető legjobban alakul a projekttel kapcsolatban, valamint hogy a kutatócsoport és a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika között ilyen gördülékeny az együttműködés – mondta a hirek.unideb.hu-nak Baráth Benjámin Regő.  

A Debreceni Egyetemen végzett kutatás tárgya az anya és a fejlődő magzat közötti kapcsolatot biztosító méhlepény egyik fontos sejttípusa, az úgynevezett Hofbauer sejtek.

– Ezek a speciális immunsejtek, úgynevezett makrofágok vagy falósejtek irányítják a méhlepény működését. Kinyerésük nem könnyű feladat, de sikerült megoldanunk, és így lehetőségünk nyílt a sejtek megvizsgálására élvonalbeli molekuláris és sejtbiológiai módszerekkel. Sok érdekes adatot kaptunk, melyeket elemezve már most jobban értjük, hogyan keletkeznek ezek a sejtek és mi lehet a pontos molekuláris funkciójuk. Ezt kívánjuk tovább tanulmányozni és patológiás terhességekben is megvizsgálni, hogy megértsük, miért sérül az anya és a magzat közötti anyag- és információáramlás, hogy a jövőben gyógyszerekkel vagy terápiás fehérjemolekulákkal befolyásolni tudjuk a betegségek kialakulását – ismertette Nagy László, a DE ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet egyetemi tanára.

A professzor hozzátette: az, hogy a több tucat absztrakt közül a Benjáminét választották ki, visszaigazolása annak, hogy Debrecenben is lehet érdekes élvonalbeli kutatást végezni klinikai és alapkutatást végző szakemberek és munkacsoportok jól szervezett, jól működő együttműködésében.  

A kutatás egyike az Általános Orvostudományi Karon zajló azon projekteknek, melyek hatékonyan kapcsolják össze az alapkutatást a klinikummal, lehetőséget adva egyetemistáknak is a bekapcsolódásra. A megfelelő vizsgálati anyagokat a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, orvosai és szülésznői Deli Tamás egyetemi adjunktus koordinálásával biztosítja.

A Debreceni Egyetem orvostanhallgatója jelenleg is az Egyesült Államokban tartózkodik, ugyanis az Amerikai Magyar Orvosszövetség szervezésében három hónapot tölthet a houstoni Methodist Hospitalban, ahol sebészet, neurológia és aneszteziológia gyakorlatokon nyerhet bepillantást a kórház működésébe. Most a gyakorlatai és a szigorlatai élveznek prioritást, de mellettük próbál minél többet foglalkozni a tudományos projekttel is.

A jövőben klinikusként, a tervei szerint szülész-nőgyógyászként szeretne dolgozni. Úgy gondolja, hogy az alapkutatásban megszerzett tapasztalatok és megismert szemlélet hosszú távon hasznos lehet minden klinikus számára. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában