Jubileum

2023.11.23. 10:47

Ünnepel a 20 éves Gyógyszerésztudományi Kar

Jubileumi ünnepséget tartott a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara.

Kosztin Éva

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program előadás-sorozatával egybekötött eseményt november 22-én, szerdán rendezték meg a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában.

A rendezvényen elsőként Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Visszaemlékezett, hogy jelen volt a kar születésénél, amikor az alapító Mezey Gézával optimistán tekintettek a jövőbe. – Trianon után Magyarország területe jelentősen lecsökkent, mégis a két világháború között ez a pici ország a világ ötödik gyógyszergyártójának és exportőrének számított. Akkoriban 28 eredeti magyar készítményt forgalmaztak, amik közül szinte mind az egyetemi szférából került a gyártókhoz. Azért lehettünk sikeresek, mert az egyetemek és a gyártók összedolgoztak, a kar alapításakor ennek az együttműködésnek a revitalizációja jelent meg a lelki szemeink előtt – elevenítette fel a rektor.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora
Forrás: unideb.hu

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja szerint az elmúlt két évtizedben a kar kiugró fejlődésének lehettünk szemtanúi és úgy látja, ez a tendencia folytatódik. Ezt alátámasztandó, a kancellár felhívta rá a figyelmet, hogy néhány hónapon belül átadják a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszertudományi Kar új épületét, amely nemcsak a képzésekhez és kutatásokhoz szolgáltat majd korszerű infrastrukturális feltételeket, hanem az egészségipari klaszterhez kapcsolódó ipari partnerek számára kutatási és gyártási lehetőséget is biztosít. 

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Forrás: unideb.hu

– A gyógyszerésztudomány az a terület, ahol bármi megtörténhet: klaszter-struktúra kialakítása, együttműködés az ipari vállalatokkal és saját cégek alapítása. Kívánom, hogy ha 20 év múlva visszanézünk, akkor azt lássuk, nemcsak álom volt, amiről beszéltünk, hanem meg is csináltuk, és még pénzt is kerestünk – mondta Bács Zoltán.

Kovácsné Bácskay Ildikó Katalin, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánja
Forrás: unideb.hu

Kovácsné Bácskay Ildikó Katalin, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánja egyesével mondott köszönetet a kar életében meghatározó szerepet betöltőknek, külön kiemelve a Szilvássy Zoltánt és Bács Zoltánt határtalan támogatásukért. A köszönetnyilvánítások után a dékán oklevelet adott át Sajtos Csillának, Lovas Miklósnak és Hosszú Zsoltnak, a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat elnyert hallgatóknak.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán szintén a kezdetekre emlékezett. Mint elmondta, amikor Mezey Géza először javasolta, hogy Debrecenben is induljon gyógyszerészképzés, a feltételek már adottak voltak. – Kimagasló oktatói kapacitással és infrastruktúrával rendelkezett a térség, de az országos átlaghoz képest a kelet-magyarországi gyógyszerész-ellátottság alacsonyabb volt. Amikor 1990 és 1995 között jelentősen megugrott a gyógyszertárak és a többletfeladatok száma egyaránt, országos szintű igény jelentkezett új szakemberek képzésére, ez a felismerés döntő szerepet játszott az úttörő kezdeményezés sikerében – emelte ki a kamara elnöke. Mint elmondta, ma már Budapest, Szeged és Debrecen mellett Pécsett is folyik gyógyszerészképzés. A 4 kar egyszerre konkurens és együttműködő partner, akikkel öröm egyeztetni akár a felvételi keretszámokról, akár a jogszabályi követelményekről legyen szó – tette hozzá.

Forrás: unideb.hu

Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke arról beszélt, eleinte akadtak kétkedők, akik megkérdőjelezték a képző intézmények növekvő számának szükségességét. – Mára azonban ott tartunk, hogy 4 kar sem elég, megnőttek az igények a közforgalmazásban, az egészségügyi intézményekben és az ipar területén is – hangsúlyozta, majd legalább ennyire dinamikus haladást kívánt a továbbiakra.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke, Lukácsné Fodor Enikő zárta a köszöntők sorát. Elmondta, 2003-ban vált intézményessé a Debreceni Egyetem kapcsolata a MOSZ-szal, azóta több 100 rendezvény biztosított találkozót a két szervezet tagjai között, együttműködésükben kulcsszerepet vállal Kovácsné Bácskay Ildikó Katalin dékán, aki aktívan részt vesz a kapcsolat ápolásában. – Az építkezés azonban nem áll meg, folyamatosan megy előre, komoly szakmai munkával a háttérben – összegezte végül.

A köszöntők után a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának történetéről, jelenéről és jövőjéről szóló-, valamint szakmai előadásokon vehettek részt a megjelentek. Az egész napos rendezvényt a Tehetséggondozó Program hallgatóinak előadás-sorozatával zárták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában