Megkérdeztük

2023.11.02. 20:00

Az örök kérdés: Kinek a feladata az úttestre felhordott sár letakarítása?

Hajdú-Bihar vármegyében bármely útszakaszon előfordulhat, hogy sáros az úttest, mert sűrűn van kialakítva a mezőgazdasági útcsatlakozás.

Nagy Emese

Hajdú-Bihar vármegyében bármely útszakaszon előfordulhat, hogy sáros utakkal találkozunk

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Az őszi időjárás önmagában is megnehezíti a közlekedők dolgát, az eső, az alacsonyabb hőmérséklet és a falevelek önállóan is veszélyforrást jelentenek – ezeknek van viszont rosszabb körülmény is, mint például: az úttesten lévő sárfelhordás.

Sáros úttest többnyire mezőgazdasági területek közelében tapasztalható, néhol csak éppen az abroncsok nyomát láthatjuk, de van, amikor koponyaméretű tömbök között találhatjuk magunkat. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője a Haon érdeklődésére kifejtette, Hajdú-Bihar vármegyében bármely útszakaszon előfordulhat, hogy sáros utakkal találkozunk, mivel a környéken mezőgazdasági útcsatlakozás viszonylag sűrűn van kialakítva.

A jogszabály értelmében, minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése. A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét stb. között. Szankcionálni, büntetni csak a hatóság tud és ők is csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt. Amennyiben társaságunknak kell például sárfelhordást letakarítani, akkor a munka nagyságrendjétől függően akár a 100 ezer forintos összeget is elérheti a beavatkozás értéke

– tudatta.

Seprűs kocsival takarítanak

Kiemelte, ha olyan a kifolyt anyag, ami további szakértelmet igénylő beavatkozást von maga után, akkor értesítik a katasztrófavédelmet, akik elhárítják a problémát. A sárfelhordásnál kézi erővel, vagy seprűs kocsival takarítanak, de igyekszenek valamennyi esetben felszólítani a szennyezést elkövetőt a közút tisztítására.

Amennyiben ismeretlen a tettes, rendőrségi feljelentést teszünk. Társaságunk útellenőri szolgálata egyébként folyamatosan, meghatározott rend szerint járja a 31 ezer kilométeres országos közúthálózatot, ha közúti szennyezést tapasztalunk és a helyszínen van gépjárműmozgás, akkor helyben felszólíthatjuk a szennyezést okozó személyeket

– emelte ki. Hozzátette, lakossági bejelentéseket is fogadnak, telefonon a megyei diszpécserüknél lehet jelezni az észrevételeket, írásban pedig elsősorban a www.kozut.hu oldaluk E-Ügyfélszolgálat menüpontján keresztül.

sárfelhordás, balesetveszély, debrecen, közút
Sáros úttest többnyire mezőgazdasági területek közelében tapasztalható
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Teljes egészében elfogy a tapadás

Sokakban felvetődhet a kérdés: miért is tartunk ennyire a sártól, ha az eső miatt is megcsúszhatunk? Hajdu Kristóf gépjárművezető-szakoktató megjegyezte, 

az esővel ellentétben a sár jóval vastagabb réteget képez, ezáltal a gumiabroncs mintázata nem tudja kiszorítani maga alól a sarat olyan jól, mint a vizet. Ha nem szorítja ki, akkor teljes egészében elfogy a tapadás az adott keréknél, mint ahogyan a jégen is. A jéggel ellentétben a sár viszont az autó egyensúlyát is kibillentheti, mert a vastag réteg kell áthuppannia az autónak. 

– A tapadásvesztés önmagában nem okoz azonnali kontrollvesztést. Ez azt jelenti, hogy ha egyenesen haladunk, sárra hajtunk és hirtelen elfogy a tapadás, akkor a járművünk ugyanúgy arra megy tovább, amerre a lendületünk tart. A gond akkor kezdődik, ha a tapadásvesztés kanyarodás közben történik. Ilyenkor könnyedén le is csúszhatunk az útról – mondta, továbbá megosztotta, mit tehet a járművezető, ha sáros útszakaszt észlel.

A legegyszerűbb és legcélravezetőbb megoldás a sebességének mérséklése - gázelvétel és lágy fékezés. A hirtelen fékezés nem feltétlenül jó megoldás, mert a mögöttes forgalom nem feltétlenül tudja, hogy van előttünk akadály. A sárbuckák közötti nagy sebességű szlalomozást sem javaslom, mert a hirtelen irányváltoztatás talán rosszabb is, mint a hirtelen sebességváltozás. Extrém esetben akár a megállás és félrehúzódás, majd önkéntes takarítás által érhetünk biztonságban haza

– hangsúlyozta.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kérdésünkre közölte, a rendőrség a jogsértések visszaszorítása érdekében folyamatos hajt végre ellenőrzéseket főleg azokban az időszakokban, amikor a szabálysértés előfordulása jellemző. Ilyen lehet például a tavaszi és őszi mezőgazdasági munkák, nagyobb építkezések környéke. 

A rendőrök a helyszínen figyelmeztethetik, helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tehetnek a jogsértővel szemben. Utóbbi esetben a szabálysértési hatóság pénzbírság kiszabására jogosult. 

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a balesetek elkerülése érdekében az alábbiakra kéri a járművezetőket:

  • Elindulás előtt ellenőrizzék a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését. Forgalomba történő bekapcsolódás előtt a gumiabroncsokra tapadt sarat, az úttestre felhordott szennyeződéseket takarítsák le!
  • Az irányváltoztatást, a közútra, földutakra történő fel- és lehajtást kiemelt körültekintéssel végezzék!
  • A mezőgazdasági járműveket fokozott óvatossággal közelítsék meg, a földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződéséhez közeledve lassítsanak!
  • Fontos az is, hogy az aszfaltozott úton közlekedők a sáros, csúszós útszakaszt kellő körültekintéssel közelítsék meg, ezzel is felkészülve arra, hogy ki tudják azt kerülni. Nagyobb követési távolság tartásával, ennek révén hosszabb útszakasz beláthatóságával időben észlelhetik a veszélyt. Ilyen útszakasz észlelése esetén – a veszély elhárítása végett – értesítsék a közút kezelőjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában