Pályázat

2023.11.30. 18:09

A lakosok szemléletét is formálja Debrecen hulladékgazdálkodása

A Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulás csütörtökön tartotta taggyűlésének soron következő ülését a Kölcsey Központban.

Nagy Emese

Balázs Ákos alpolgármester

Forrás: Kiss Annamarie

Az eseményen elhangzott, a pályázat (Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Hajdú-Bihar megyében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre című projekt) célja az, hogy szelektíven gyűjtsenek, amit lehet, hasznosítsanak, valamint minimalizálják a lerakott hulladékmennyiséget. 

Az 5,939 milliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból megvalósult projekt keretében a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulás egy vegyes hulladék mechanikai előkezelésére alkalmas létesítményt épített, hulladékgyűjtő edényeket és járműveket szerzett be, mellyel fontos lépést tett a fenntarthatóság felé. Debrecen regionális szerepét erősíti, hogy segíti a Társulás településeinek hulladékgazdálkodását azzal, hogy megépült a hulladékválogató, amely segíti a vármegye településeit a körforgásos gazdaság előmozdításában. Ezzel a területen újonnan bevezetett technológiával jelentős mértékben csökkenthető a lerakott hulladék. 

A válogató mellett megépültek a hozzá kapcsolódó létesítmények (szociális épület, RDF tároló, hídmérlegek stb.) A válogató kapacitása a gyűjtőkörzetekben keletkező hulladékok alapján maximum 110 ezer tonna/év.

Megjegyezték, 2018 decemberéig 21 darab hulladékgyűjtő, szállító járművet adtak át. Hulladékgyűjtő edényekből 116 ezer 471 darab, különböző méretű edényt szereztek be. A szelektív gyűjtők segítik a lakosság szemléletének alakítását, illetve a hulladékválogató üzem számára előválogatott alapanyagot biztosítanak, mely erősíti a körforgásos gazdaság kialakítását. A komposztáló edényekkel pedig a lakosok helyben hasznosíthatják a hulladékot.

Fenntartható módon fejlődjön

Balázs Ákos alpolgármester beszédében kihangsúlyozta, örül annak, hogy egy újabb fejlesztéssel gazdagodott a régió. – Debrecen négy évvel ezelőtt környezetpolitikát hirdetett, aminek nagyon fontos eleme volt az, hogy életünk minden területén a zöldszempontokat előtérbe helyezzük, és minél inkább figyeljünk arra, hogy Debrecen és a régió fenntartható módon fejlődjön. Nagyon fontos a hulladékgazdálkodás 21. századi megfelelő kezelése és a gondolkodásmód. 

Számunkra fontos, hogy a körforgásos gazdaságot tudjuk városunkban kiépíteni, ebben a szóban forgó projekt nagyon fontos szerepet töltött be

– fogalmazott. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában