Tűrési kötelezettség

2023.10.05. 07:00

Akkor most lehet a szomszéd háza elé parkolni? Utánajártunk, mi a helyzet Debrecenben

Nem lehet trükközni a sziklakerttel, de a kaszni megkarcolása sem megoldás.

Hajnal László

A rendelkezések településenként eltérhetnek

Forrás: illusztráció / MW-archív

Sok mindennel képesek az emberek kiakasztani a szomszédaikat. Házibuli, vasárnapi fűnyírás, a kertünket alomként használó macska, vagy éppen az, amikor rendszeresen parkolónak használja a portánkat.

Érthető, hogy a garázsba az asszony áll az új SUV-val, a kisebbik fiú egy leharcolt tanulóautón gyakorol, és néha a nagylány is befut látogatóba, ezért kell a hely. Nekünk is kéne, mondogatja ilyenkor a bosszús háztulajdonos, így ő a másik szomszéd háza elé parkol. Jogosnak érzi: állhatnak oda a vendégek is, míg végül kialakul egy szép nagy, körbemutogató, bosszankodó szomszédság.

Egy korábbi cikkünkben egy szélsőséges esettel is foglalkoztunk: olvasói megkeresésre jártunk utána egy konkrét ügynek, mely szerint a fél utcát elfoglalta járművekkel egy illegális autókereskedő Debrecenben, akadályozva a környékbeli lakók parkolását.

De nem nagyon kell ezt körülírni: mindenkivel előfordult már, hogy pár órára meglapulva egy idegen ház előtt tette le a kocsit, hiszen az ingyen van, ahogy fordítva is megesett: az a nyavalyás fehér transzporteres mindig kitakarja a kilátást, amikor kinézünk az ablakon, és még az ajtócsapkodást is hallgatni kell.

Ami nem tiltott, azt szabad

Ha dühítő is, nem mindenki teszi szóvá, az autós és jogi fórumokon, a közösségi oldalakon bezzeg egymást fojtogatják a névtelen hozzászólók, azon vitázva: most akkor lehet a szomszéd háza elé parkolni vagy sem?

Egyetértés már csak azért sincs, mert a rendelkezések településenként eltérőek lehetnek. A Hajdú Online megkereste a Debreceni Közterület Felügyeletet, mi a vonatkozó szabály a cívisvárosban.

Amennyiben a gépjármű elhelyezése nem sért közlekedési szabályt meg – például nem útkereszteződésben áll, nem tiltja a megállást tábla vagy útburkolati jel – akkor meg lehet állni 

–  tájékoztatta portálunkat Tőzsér Gyula.

A felügyelet hatósági osztályvezetője kifejtette, a kapubejáróban történő szabálytalan várakozást a KRESZ szabályozza. A rendelet szerint ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást, illetve a szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozza, ott tilos megállni. Hozzátette, út menti ingatlannak számít a telek, kapualj, udvar és a garázs is.

Természetesen, ha egy kerti sütésre érkezünk egy családtagunkhoz, és ő megengedi, hogy a kapubejáró elé parkoljunk, mondván, már úgyis megivott néhány pálinkát, és nem ül autóba, nem kell attól félnünk, hogy azonnal elvontatják a kocsit.

– A kapubejárót, garázsbejárót szabálytalanul elálló gépjárművekkel szemben a Debreceni Közterület Felügyelet munkatársai abban az esetben tudnak intézkedést kezdeményezni, amennyiben az ingatlan tulajdonosa, bérlője telefonon bejelentést tesz a felügyelet felé. A panaszos a bejelentését követően a helyszínen marad, hogy a kiérkező közterület-felügyelő jegyzőkönyvet tudjon a jelenlétében felvenni  – fejtette ki az osztályvezető.

A sziklakert és a vasszeg sem ajánlott

Gyakran előfordul, hogy a bosszús lakó úgy próbálja megakadályozni, hogy a szomszéd a háza elé parkoljon, hogy különböző térelemeket, sziklakertet, láncot, oszlopot helyez ki az ingatlan elé. Kevesen tudják azonban, hogy ez sem tehető meg önkényesen.

Tőzsér Gyula arról tájékoztatott, hogy a fenti elemek kihelyezéséhez – például ingatlan előtti zöldterület és járda védelme érdekében – közútkezelői hozzájárulás szükséges, melyet Debrecenben a polgármesteri hivatal Városüzemeltetési Osztálya ad ki.

Közterületre engedély hiányában semmilyen tárgy nem helyezhető el, tehát kövek, szikladarabok, betontömb, karó, oszlop sem. Az oszlopok között semmilyen összekötés – például drót vagy lánc – nem lehetséges. Az oszlopok kihelyezésének további feltételeit a közútkezelői hozzájárulás tartalmazza – áll a Közterület Felügyelet válaszában.

Amennyiben mégis ilyen formában szeretnénk bosszút állni a nemtörődöm szomszédokon, érdemes tudni, hogy az önbíráskodás odáig fajulhat, hogy egy esetleges baleset vagy rongálódás esetén még kártérítést is kell fizetnünk.

Ezek után valószínűleg már mondanunk sem kell, hogy a drasztikusabb megoldások – az autó megkarcolása, a betonra szórt vasszegek, a szélvédőre borított szurok, a gyilkosság – még komolyabb büntetőjogi következményekkel járnak, így tartózkodjunk ezektől.

Az egyetlen megoldás tehát, ha megpróbálunk diplomatikusan szót érteni a szomszéddal, és elmondani neki, hogy minket zavar az autója a kerítés előtt. Ha szerencsénk van, hallgat ránk, és talán majd boldogít valaki mást, aki nem mer szólni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában