Jó vétel?

2023.08.08. 10:35

Illegálisan értékesíthetnek autókat Debrecenben – az utca a bemutatóterem

Az adóhivatal szerint nem ez az egyetlen eset.

Hajnal László

Forrás: Illusztáció/Shutterstock

Debrecenben egy, a Sámsoni és a Kassai út közötti utcában lakó személy már tíz éve működtet illegális autókereskedést a háza előtt, ahol rendszeresen 5-10 forgalomból kivont személygépkocsit tárol, melyeket az interneten eladási céllal hirdet. Erről számolt be a Haon egyik olvasója júliusban. A panaszos szerint levele írásakor az illető hét autót tartott illegálisan a helyszínen, ezzel akadályozza a lakók parkolását.

Olvasónk egy fényképet is csatolt, amelyen a járművek rendszámmal együtt láthatóak. Ellenőriztük a Jármű Szolgáltatási Platformon az autók nyilvántartási számait, mely alapján valamennyi gépkocsit ideiglenesen kivonták a forgalomból, többségük pedig lejárt műszaki érvényességgel rendelkezik.

A nyilvántartásban szereplő adatok alapján az egyik autót megtaláltuk az egyik ismert internetes apróhirdetési oldalon. A rendszám megegyezett, a járműről készült fotó hátterében pedig egy Sámsoni úti autókereskedés volt látható. A kép az ingatlan bejárata előtt, a kerítésen kívül készült.

Akár a kereskedő tulajdonában vannak az autók, akár csupán megtévesztésként fényképezte le egy hitelességet sugalló üzlet előtt, a járművek közterületen való parkoltatása nem szabályos.

Mit a hatóság álláspontja?

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese érdeklődésünkre elmondta, a hasonló esetek az adóhatóság körébe tartoznak.

Megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vármegyei kirendeltségét, érkezett-e hozzájuk hasonló bejelentés, és ha igen, milyen eljárást folytatnak le ilyen esetben.

A NAV Hajdú-Bihar Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságához (HajdúAVIG) rendszeresen érkeznek hivatalukba olyan közérdekű bejelentések, amelyek tárgya engedély és adószám nélküli gépjárműszerelési és -bontási vagy jármű-, esetleg alkatrész-értékesítési tevékenység

 – áll a válaszukban.

Hozzátették, a megalapozott bejelentések nyomán a HajdúAVIG eljárási cselekményeket végez, és ellenőrzi többek közt az adott üzletszerű tevékenység szabályszerűségét, a vállalkozás adatszolgáltatásainak teljesítését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a vállalkozáshoz szükséges engedélyek meglétét és az üzleti kapcsolatokat.

A hatóság egyúttal tájékoztatott minket, hogy konkrét adózóra és eljárásra vonatkozó, azonosításra alkalmas információkat az adótitokról szóló törvényi rendelkezés okán nem hozhat nyilvánosságra.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában