Közgyűlés

2023.10.17. 07:00

Megváltoztatnák a debreceni Csokonai Színház nevét

Debreceni kulturális és szociális intézmények működését érintő döntések is lesznek csütörtökön.

Bekecs Sándor

A felújított Kossuth utcai épület a Csokonai Teátrum nevet kapta

Forrás: Napló-archív

A Csokonai Színház névváltoztatására, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár telephelyeinek változására vonatkozó előterjesztéseket is tárgyalja a debreceni közgyűlés a soron következő, október 19-i ülésén.

A Csokonai Színház igazgatója szeretné az intézmény nemzeti minősítését és Debrecent hangsúlyosabbá tenni az intézmény nevében, ezért azzal a kérelemmel fordult a fenntartóhoz, hogy módosítsa a költségvetési szerv megnevezését Csokonai Nemzeti Színház Debrecenre. Magyarországon csupán hat nemzeti besorolású vidéki színház van, melyek közül egyedül a debreceni intézmény esetében nem szerepel a megnevezésben a nemzeti státusz megjelölése

– olvasható az előterjesztésben.

Az intézmény nevének megváltoztatása mellett javaslat érkezett több telephely elnevezésére is: a Liszt Ferenc utca 7. szám a Színészház, a Határ Úti Ipari Park területén lévő ingatlan a Műhelyház, a Várad utca 35. szám a Szolgálati lakás, a Nagyerdei park 6. szám a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, valamint a Csapó utca 30. szám a Csokonai Fórum megnevezéssel szerepelne az alapító okiratban.

Egy telephelyét megszűntetné a Méliusz

Az előterjesztés másik részében a Méliusz Juhász Péter Könyvtár telephelyeinek módosítására érkezett javaslat. Az intézmény folyamatosan monitorozza a lakosság számára nyújtott szolgáltatásait, rendszeresen elemzi a kölcsönzői igényeken alapuló adatokat és törekszik a felhasználóbarát könyvtári ellátórendszer kialakítására. Ennek eredményeként az elmúlt években elkezdődött a városi hálózat megújítása, új nyitvatartási rend bevezetése, a könyvtári ellátásra alkalmatlan terek bezárása és új, korszerű könyvtári terek kialakítása, valamint új könyvtári eszközök (konténerkönyvtárak, kölcsönző automaták, önkölcsönző rendszerek) telepítése.

A könyvtár igazgatója a Thomas Mann utca 45. szám alatti könyvtárrész megszüntetését javasolja, mivel az a feladatellátásához a továbbiakban nem szükséges, hiszen ezen a telephelyen – a statisztikai adatok alapján – a könyvtárat használók száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, mivel a városrészen élők jelentős része az Újkerti Könyvtár, valamint a Központi Könyvtár szolgáltatásait veszi igénybe. A telephelyen dolgozó közalkalmazottak továbbfoglalkoztatása a hálózatban biztosított.

A könyvtár vagyonkezelésébe kerül a Nyíl utcai ingatlan

A Méliusz kezdeményezte továbbá Nyíl utca 2., fszt. 6. szám alatti, 60 négyzetméter területű ingatlan bérleti szerződésének közös megegyezéssel való megszüntetését október végére. A közgyűlés jóváhagyásával az ingatlan a könyvtár ingyenes vagyonkezelésébe kerülne, határozatlan időtartamra. A tervek szerint itt kap helyet Térey János debreceni születésű író, költő tárgyi hagyatékának egy része, a Könyv barátai hálózat és az Alföld folyóirat egyes rendezvényei, valamint az Alföld Stúdió is ide helyezheti át tevékenységét.

Bővül a szociális szolgálat telephelye

A Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálat (VSzSz) Nagyerdei Gondozó Szolgálat Thomas Mann utcai Idősek Klubja az előzőekben említett Thomas Mann utcai fiókkönyvtárral azonos címen és helyrajzi számon, ugyanabban az épületegységben helyezkedik el. A VSzSz feladatellátását 510 négyzetméter nagyságú – a Cívis Ház Zrt-től bérelt – ingatlanrész szolgálja, mely az önkormányzat tulajdonában és az 1994-ben kötött vagyonkezelési szerződés szerint a Cívis Ház Zrt. vagyonkezelésében áll. Az intézmény vezetője a bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezte a Cívis Ház Zrt-nél és az ingatlanrészt ingyenes vagyonkezelésbe kérte az önkormányzattól határozatlan időtartamra közfeladat (szociális szolgáltatások) ellátása és az ahhoz szükséges infrastruktúra biztosítása céljából.

A VSzSz a Thomas Mann utcai telephelyén étkeztetés (szociális konyha), házi segítségnyújtás (80 férőhelyen) és idősek nappali ellátása (30 férőhelyen) szolgáltatásokat biztosít. Az intézménynek helyet adó ingatlanrészt tavaly egy pályázat keretében felújította az önkormányzat. Ott számos rendszeres foglalkozás, program és különböző rendezvény színesíti az ellátottak mindennapjait. 

A jelenleg még a Könyvtár részére biztosított, de elvonásra javasolt ingatlanrész tisztasági festést, mázolást követően alkalmas lenne a Thomas Mann utcai Idősek Klubja egyes rendszeres foglalkozásainak, programjainak átvételére. A nagyobb tér lehetőséget nyújtana a rendezvények egyidőben történő lebonyolítására, valamint a VSzSz ellátottjai által készített kézműves munkák, dísztárgyak kiállítására.

 Hosszú távon, amennyiben az igények azt mutatják, a helyiségek alkalmassá tételét követően akár a demens idős személyek nappali ellátásának biztosítását is lehetővé tenné a telephely ily módon megnövekedett alapterülete – áll az előterjesztésben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában