Idősköszöntés

2023.10.16. 16:11

Kaviárral és lazaccal terített asztallal várta vendégeit a 90 éves debreceni Ági néni

Dani Ágnes kilencvenévesen is vonatra pattan, hogy meglátogassa családját Bécsben.

Nagy Emese

Az ünnepelt, Ági néni, két oldalán testvéreivel

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Dani Ágnes október 16-án töltötte be 90. életévét, ebből a jeles alkalomból köszöntötte őt hétfőn debreceni otthonában Barcsa Lajos alpolgármester és Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa. Ottjártunkkor megtudtuk, az ünnepelt Szilágysomlyón született, gyermekkorát ott töltötte, valamint az elemi iskoláit is a településen végezte, majd a további tanulmányait a nagyváradi gimnáziumban folytatta. Könyvelőként dolgozott Nagyváradon egy szövetkezeti vállalatnál egészen a nyugdíjazásáig. 

Férjét korán, 1984-ben elvesztette, azóta egyedül él. Egy fiuk született, azóta pedig két unokájára és öt dédunokájára lehet büszke. Ági néni valamennyi rokona áttelepült Debrecenbe, ezért 20 évvel ezelőtt ő is úgy döntött, hogy a cívisvárosba költözik. A fia és annak családja Ausztriában él, de sokat látogatják az idős asszonyt, és ő maga is rendszeresen vonatra ül, hogy a családja körében lehessen Bécsben.

Debrecen Dani Ágnes haon
Dani Ágnes október 16-án töltötte be 90. életévét
Forrás: Kiss Annamarie

A mai napig süt, főz, takarít

Ági néni láthatóan nagyon jó egészségnek örvend, legalább 20 évet letagadhatna a korából, és ez szerinte azért van, mert világéletében mozgékony volt. A mai napig süt, főz, takarít, nem szeret tétlenkedni, ha úgy tartja kedve, akkor létrán állva pucolja az ablakot. Magának vásárol be, nem okoz számára gondot, ha 20-25 percet kell sétálnia; ha pedig a Nagypiacra megy, akkor villamossal utazik. Mindent megeszik, egyáltalán nem válogat, naponta egy, maximum két kávét iszik, és ugyanúgy megeszi a szalonnát és a kolbászt, ahogyan a 30-40 évesek. Sok zöldséget fogyaszt, az egyik kedvenc étele a paprikás csirke nokedlivel. Most azonban a vendégeit igazi csemegékkel várta: kaviár, lazac, libamáj és mindenféle sós sütemény helyet kapott az asztalán.

Fő a mértékletesség

Az ünnepeltet két testvére, a 81 éves Dombi Árpád István és a 86 éves Bálint Olga Judit is felköszöntötte a nagy napon.  – A mai napig úgy ugrik fel a vonatra, mint egy húszéves – fogalmazott mosollyal az arcán fiútestvére, aki büszkén beszélt Ági néniről.

Nem kérek segítséget senkitől, úgy vagyok vele, amíg magam el tudom végezni az itthoni teendőket, addig nem zargatok vele senkit. Ha éppen nincs mit csinálnom, akkor keresek valami tennivalót, mégsem unatkozhatok, 90 éven át nem lógattam a lábamat, akkor bizony nem most fogom elkezdeni

 – mondta az ünnepelt. Hozzátette, szerinte a hosszú élet titka abban rejlik, hogy oda kell figyelni a mértékletességre. – Együnk és igyunk annyit, amennyi jólesik, de ne vigyük túlzásba egyiket sem, mindemellett mozogjunk eleget, abból biztosan nem származhat semmi bajunk – fogalmazott.

Debrecen Dani Ágnes Barcsa Lajos haon
Ági nénit Barcsa Lajos debreceni alpolgármester is köszöntötte
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában