Összefogás Fabu Lászlóért

2023.10.26. 10:47

„Apa a legerősebb, meg fog gyógyulni” – idézte gyerekeit a Ewing-szarkómával küzdő édesapa

A debreceni klinikán kezelt Fabu Lászlóért egy ország fogott össze, hogy visszakapja régi életét.

Nagy Emese

Családja számára mindig az édesapa jelentette a biztonságot, most viszont ez fordítva van

Forrás: Fabu László-archív

Egy újfehértói háromgyerekes család élete februárban óriási fordulatot vett, ugyanis a harminchárom éves édesapánál, Fabu Lászlónál nagyon súlyost kórt, úgynevezett Ewing-szarkómát diagnosztizáltak. Ez egy nagyon agresszív daganatos betegség, aminek a kezelése érdekében végzett állandó vizsgálatok nagyon sokba kerülnek. Éppen ezért a férfi felesége, Fabuné Szalóki Brigitta a közelmúltban egy felhívást tett közzé a Facebook-oldalán, arra kérve a segítő szándékú embereket, ha van rá módjuk, anyagilag támogassák férje felépülését.

Rémálomba csöppent a család

Egyik napról a másikra történt minden, egy rémálomba csöppentünk, ami azóta is tart

 – osztotta meg gondolatait Fabu László a Haonnal, aki elmondta, azért fordult orvoshoz, mert gerincpanaszai voltak. Gerincsérvre gyanakodtak, ami egy MR-vizsgálat után be is igazolódott, azonban rávilágított egy annál sokkal nagyobb problémára, rosszindulatú vesedaganatot diagnosztizáltak nála. Mindezek után sorra következtek a különböző vizsgálatok, és kiderült, nem csak egy rosszindulatú vesedaganattal kell megküzdenie a háromgyerekes édesapának.

Más rákos megbetegedésekkel összehasonlítva a Ewing-szarkóma előfordulása nagyon ritka, azonban ez a második leggyakoribb csontrák a gyermekek és fiatal felnőttek körében.

Bármelyik csontban kialakulhat, általában a hosszú csontokat, például a combcsontot, a sípcsontot és a felkarcsontot érinti. A medence csontjaiban is gyakran megjelenhet. Néha a daganat az izmokban és a lágyrészekben alakul ki. Továbbá átterjedhet a test más részeire, például a tüdőre, a csontvelőre és más lágyrészekre.

debrecen Fabu László édesapa betegség haon
Forrás: Fabu László

Egyre több rosszullét

– Túl vagyok egy koponyaműtéten, amit júniusban végeztek el, ugyanis a koponyámban áttét keletkezett. Lokális sugárterápiát – a koponyaműtétet követően –, valamint kemoterápiás kezelést kaptam a debreceni Onkológiai Klinikán, most pedig a Honvédkórházban kezelnek – fogalmazott Fabu László. Hozzátette, szervezetére a kemoterápia eleinte nem volt jelentős hatással, voltak szédülések, hányás is, de a bomba akkor robbant, amikor az előírt négy kezelés harmadik etapján túl volt. 

Egyre gyengébb lettem, a fehérvérsejtszám drasztikusan csökkent, szinte nem volt immunrendszerem, ekkor bekerültem a kórházba, és ott sikeresen feltornázták megfelelő tartományba az értékeimet. A kezelések között viszont a feleségem adta be a fehérvérsejtszám-növelő injekciókat. Az utóbbi hetekben az állapotom folyamatosan romlik. Igaz, tudok valamennyit enni és inni, picit sétálni is, de sajnos nehezen megy, viszont még ezért is nagyon hálás vagyok

– emelte ki.

Mint elmondta, a közelmúltban hallottak egy olyan vizsgálati lehetőségről, amit kifejezetten szarkómával küzdők számára fejlesztettek ki: egy személyre szabott kezelési protokollt állít fel a beteg saját génhibáira alapozva – ez azonban igencsak költséges. – Több tízmillióra lehet szükség, de sajnos nincs kizárva annak eshetősége sem, hogy ettől sokkal többre. Igaz, pontos összeget nem tudunk, de nagyon reméljük, hogy körülbelül az említett összeg elegendő lehet ahhoz, hogy visszakapjuk a régi életünket – húzta alá.

Egy ország fogott össze

Kiemelte, a gyermekei 8, 6 és 3 évesek, nagyon kicsik. Tudják, hogy édesapjuk beteg, de mégsem értik pontosan, mi zajlik körülöttük.

Számukra én vagyok a legerősebb, nagyon sokszor kihangsúlyozzák: »Apa a legerősebb!«

– fogalmazott elcsukló hangon. Rámutatott, az utóbbi időben a gyerekek végignézték, ahogyan a legerősebb férfit, akit ismertek, két nagy műtéten átesett, és az milyen fájdalmakkal és korlátozottságokkal jár.

debrecen Fabu László édesapa betegség haon
Forrás: Fabu László-archív

– Rettenetesen nehéz erősnek maradnom ebben a helyzetben, de kénytelen vagyok, és mindent megteszek annak érdekében, hogy felépüljek. Mindig én jelentettem a biztonságot a családom számára, most pedig ez fordítva van, ők jelentik számomra a támaszt. Most én merítek belőlük erőt.

Tudom és érzem, hogy a családom, a barátok, az ismerősök és mára már azt is kijelenthetem, hogy egy ország fogott össze a gyógyulásom érdekében, mindent megtesznek azért, hogy meggyógyuljak, ezért a köszönetem azzal szeretném kifejezni, hogy legyőzöm a betegséget

– nyomatékosította.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában