Megemlékezés

2023.10.20. 17:51

1956 történéseire emlékeztek Nádudvaron

Helyben is alakult forradalmi bizottmány nyolc szekcióval 1956 októberében.

Marján László

Koszorúzó városvezetés

Forrás: Marján László

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján emlékeztek Nádudvaron a nemzet hőseire és arra a forradalomra, amelyre okkal lehetünk büszkék európaiként és magyarként egyaránt.

Az október 20-án, pénteken tartott városi ünnepségen Maczik Erika polgármester kiemelte: október 23-át a pesti srácok forradalmaként tartjuk számon, de vidéken, így Nádudvaron is zajlottak események. Rimóczi Sándor, Baranyai Imre, Soós Zoltán, Rasó Imre, Fazekas István és Tóth Béla alkotta a Nádudvari Forradalmi Bizottmány tagjait, amelynek nyolc szekciója alakult október 27-én, aznap amikor a helyi nemzetőrség Kádár Józseffel az élén. Másnap a szintén a településhez tartozó borzasi állami gazdaságban szintén jött létre forradalmi bizottmány 24 fővel. – A nádudvariak összesen 34 pontban, az országos kívánalmakkal összhangban, ám a helyi problémákat is szem előtt tartva foglalták írásba követeléseiket – tudtuk meg a városvezetőtől.

A Kövy iskola végzős diákjainak előadás
A Kövy iskola végzős diákjainak előadása
Forrás: Marján László

Hell Tibor református lelkipásztor a Nemezis könyvéből idézve beszédében elmondta: bármilyen birodalom kényszeríti ránk akaratát, előbb-utóbb zsarnokká válik, s végül el is bukik. Így járt a kommunizmus is.

A Kövy Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. évfolyamos diákjai „…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” című előadásukkal idézték ’56 eseményeit a közönség elé. A műsort összeállította és a gyerekeket felkészítette Asztalos Kitti, Szilágyi Aletta, Beke Lajos és Horváth Imre osztályfőnökök. Végezetül a forradalmi események tiszteletére állított kopjafához vonult a közönség és a város önkormányzati intézményei, egyházi és civil szervezetek elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Maczik Erika és az emlékező közönség
Maczik Erika és az emlékező közönség
Forrás: Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában