Válás

2023.09.26. 07:00

Kevesebb a válás, több a rossz házasság, de miért?

Több mint 17 ezren váltak el tavaly Magyarországon, de a házasságok minősége is meredeken romlik a debreceni terapeuta szerint.

Szakál Adrienn

Mindenki komoly elhatározással vág bele; a nehézségeknél eldől, együtt maradnak-e

Forrás: Illusztráció: MW-archív

A Haon stúdiójának vendége legutóbb Lindák Linda debreceni pszichológus-párterapeuta volt, akit arról kérdeztünk, mik a váláshoz vezető leggyakoribb párkapcsolati problémák, hogyan alakul ez a tendencia a különböző generációk között. 

A szakember szerint még a házasságok felbomlásának mennyiségénél is elkeserítőbb a kapcsolatok minősége, és hiába az öt szeretetnyelv, ha egyet sem beszélnek közülük – még „társalgási szinten” sem – a felek.

Míg a 80-as években ezer házasságkötésre alig több mint háromszáz válás jutott, ma több mint ötszáz – összegzett a szakember. A statisztikák szerint a 2000-es évek elejétől volt, hogy hatszáz válás jutott ezer házasságra, és az utóbbi időben javul is a statisztika: ma minden 4. házasságot bontják fel. A házasságok minősége azonban egy fokkal sem lett jobb, mint néhány évvel ezelőtt. Lindák Linda szerint azért csökkent a válások száma, mert a gazdasági kényszer, többek között a hitelek lehetetlenné teszik a párok szétválását. 

Nagyon rossz állapotban vannak a házasságaink, igaz, a Covid-helyzet óta megugrott azoknak a száma, akik szakemberhez fordulnak párkapcsolati tanácsadásért

 – fűzte hozzá. Amikor a járvány elkezdődött, a szakma arra számított, hogy a karácsony utáni időszakhoz és a nyári szünethez hasonlóan sokan döntenek majd a különválás mellett.

Debrecen Lindák Linda haon
Lindák Linda párterapeuta a Haon podcast-stúdiójában
Forrás: Molnár Péter

Hány évesen válnak el leggyakrabban?

A terapeuta kitért arra is, hogy a fiatal házasok és a régi kapcsolatokban élők körülbelül egyenlő arányban mondanak nemet a saját házasságukra, a párkapcsolatok élettartama átlagosan 14 év, és a válás a 40-es korosztályra a legjellemzőbb.

Az első nagy krízis a friss házasoknál az első gyermek megszületése, majd, amikor a gyerekek közösségbe kerülnek, és az anya újra dolgozni kezd. Ezek az úgynevezett normatív krízisek, ami azt jelenti, hogy minden párnak meg kell vele küzdeni. A vízválasztó problémák jellemzően később jelentkeznek, amikor már „leereszthetünk”: túl vagyunk a nagy kihívásokon és felszabadulnak az energiák. A gyerekek kirepülése utáni időszakban kell leginkább odafigyelnünk arra, hogy ha nincs új cél vagy kihívás, annak válás lesz az eredménye.

A misztikus választóvonalként megjelölt „hetedik évnek” a pszichológus szerint nincs statisztikai alapja, az viszont igaz, hogy a házasság felbontását 71 százalékban a nők kezdeményezik. Ez Lindák Linda tapasztalatai szerint a nagyobb érzelmi fókuszból adódik. – A nők hamarabb észreveszik, ha baj van, és próbálnak is változtatni ezen. Tűrnek, várnak, majd azt mondják: elég volt. A férfiak gyakran nem is tudják, hogy baj van: van ennivaló, tiszta ruha és munkahely – fejtette ki a szakértő.

A házasságot is meg lehet tanulni

A váláshoz vezető problémák három leggyakoribb forrása a hűtlenség, a kapcsolati kihűlés-eltávolodás, és a kezeletlen konfliktusok. 

Nagyon sok pár tévhitben él, mert sehol nem tanuljuk meg korábban, hogyan kell párkapcsolatban élni. A válási statisztikák pedig azt mutatják, hogy egyre kevesebb fiatalnak volt otthon jó mintája a szülei által. A legtöbb tévhit a romantikus filmekből és a felnőttfilmekből, a közösség médiából és az ismerősöktől kerül az emberekhez, akik később ezek alapján akarják élni az életüket 

– magyarázta.

A pszichológus azt látja, hogy a jó házasság egyik alapjával, az öt szeretetnyelv megismerésével sincsenek a legtöbben tisztában. Kiemelte, hogy a minőségi idő, a testi érintés, az ajándékozás, a szívességek, és az elismerő szavak közül a párok 94 százaléka nem ugyanazt a „nyelvet” beszéli. – Ha a férj például drága ajándékokkal halmozza el a feleségét, de a nőnek a testi érintés a szeretetnyelve, akkor tudni fogja, hogy szereti a férje, de érezni nem. Az első fontos dolog, amit egy kapcsolatban meg kell tanulnunk, az, hogy mi a másik szeretetnyelve, és azt minden nap használni kell utána – szögezte le a párterapeuta.

Lindák Linda végül hangsúlyozta, hogy bár egyre többen merik felvállalni, hogy segítségre van szükségük, és keresik a megoldást, de sokan vannak azok is, akik még mindig nem hisznek abban, hogy egy kívülálló meg tudja oldani a problémájukat.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint tavaly 63 ezer 900 házasságkötés és 17 ezer 700 válás volt Magyarországon, és a nők átlagosan 43, a férfiak 46 évesen döntöttek a különválás mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában