Megérte megépíteni

2023.09.10. 19:56

Húsz éve áll a gyógyulni vágyók szolgálatában a ladányi fürdő – fotókkal

A strand- és a gyógymedencék mellett összetett gyógyászati portfólióval csábítja a vendégeket az intézmény.

Hajnal László

A húszéves püspökladányi strandon jártunk

Forrás: Kiss Annamarie

Szeptember 15-én ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a püspökladányi Sárrét Kincse Gyógy- és Strandfürdő gyógyászati központja. E jeles alkalomból emlékeztek meg a kezdetekről, az elért eredményekről a fürdő épületében vasárnap délután.

Tóth Lajos polgármester elmondta, megépülésétől kezdve számos esemény hozzájárult a fürdő fejlődéséhez.

– Az előző évezred végén is napirenden volt a fürdő fejlesztése, heves viták előzték meg a döntés pillanatát, amikor többségi támogatást kapott a gyógyászati részleg kialakítása is. Az elmúlt húsz év azonban igazolta a határozat létjogosultságát – mondta a polgármester.

Tóth Lajos polgármester
Tóth Lajos polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Hozzátette, személyes tapasztalata alapján országszerte jó véleménnyel vannak a püspökladányi fürdőről, és valóban a Sárrét kincseként emlegetik, akik igénybe veszik a gyógyvizét.

Előrevetítette, tervben vannak további fejlesztések is a létesítmény kapcsán, habár a Püspökladányban folyamatban lévő egyéb fejlesztések némileg korlátozzák az erőforrásokat. Elmondta, napirenden van egy újabb kút fúrása a gyógyfürdő területén, emellett a strandfürdőt is fejlesztenék, azonban a város beruházása mellett szükség lesz pályázati forrásokra is a megvalósuláshoz.

Barátságos kezelési díjak, szívélyes fogadtatás

Szabó Máté, a gyógyfürdő vezetője kiemelt fontosságú dátumnak nevezte az 1987-es évet, amikor gyógyvízzé minősítették a püspökladányi termálvizet. Innentől komoly munkafolyamat vette kezdetét, és 400 millió forintos költséggel járt, hogy 2003. szeptember 15-én átadhassák a patinás épületet.

Az elmúlt 20 év alatt több mint 36 ezer látogató vette igénybe a gyógyászati szolgáltatásokat, mely magába foglalja a reumatológiai, az ortopédiai szakorvosi, valamint a járóbeteg-ellátást egyaránt. Ezen felül rengetegen igénybe veszik a gyógytornatermünket, számos helyi vállalkozás, egyesület, baráti társaságok érkeznek hozzánk, hogy a szolgáltatási lehetőségeket bővítsék

 – fejtette ki a vezető.

Szabó Máté, a gyógyfürdő vezetője
Szabó Máté, a gyógyfürdő vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Szabó Máté hangsúlyozta, nemcsak a helyi lakosoknak biztosít gyógyulási lehetőséget, hanem a körzetben élők számára is, emellett Magyarország teljes területéről érkeznek a gyógyfürdőbe. Egyrészt azért, mert nagyon kedvezőek a díjfeltételek, a várakozási idő, ráadásul nagyon barátságos és segítőkész a személyzet.

Elmondta azt is, a két évtized alatt megannyi programnak adott helyszínt a fürdő. Így festménykiállítások, hangversenyek, szépségversenyek, rajzversenyek is színesítették a kínálatot.

Komplex gyógyászati rendszert rejt az épület

A gyógyfürdő vezetője körbevezette a Haon stábját az épületben. Mint megtudtuk, a szakrendeléseken túl a babakuckóban víz alatti mozgásfejlesztésre is van lehetőség a gyermekek számára, valamint a felnőttek alakformáláson is részt vehetnek.

A fürdő rendkívül összetett rendszert alkot, széles palettával. A medencefürdő mellett szénsavas fürdőt, iszappakolást, súlyfürdőt, orvosi gyógymasszázst, víz alatti csoportos, valamint száraz egyéni tornát és még vízsugármasszázst is igénybe vehetnek a vendégek.

Megtekintettük az eletkroterápiának helyet adó termet is, ahol az alternatív elektromos kezeléseket végzik.

A gyógyfürdő 2022-ben bekerült a hírekbe, mivel azon kevés fürdők közé tartozott, amelyek az energiaválság ideje alatt sem zártak be. Szabó Máté elmondta, ezt az tette lehetővé, hogy a gázmotor segítségével az épület energetikai ellátását meg tudták oldani, az üzemeltetése nem kerül súlyos költségekbe.

Szintén egyedülálló a püspökladányi fürdővel kapcsolatban, hogy tízéves hagyománynak megfelelően május elsején, a nyitás napján ingyenesen látogatható. A vezető szerint ekkor az ezer férőhelyes strand teljesen megtelik, míg évente csaknem 40 ezren látogatják a fürdőrészleget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában