Tragédia

2023.09.11. 17:10

„Emberek ugráltak ki az ablakon a tűz elől”

Hazánkat is megrendítette a 2001. szeptember 11-i terrortámadás híre.

Bekecs Sándor

22 éve történt a szeptember 11-i terrortámadás

Forrás: AFP

„Terrortámadás Amerika ellen” címmel és a New York-i Világkereskedelmi Központ lángoló, füstölő ikertornyainak fotójával fogadta olvasóit a Hajdú-bihari Napló szeptember 12-i lapszáma. Mint ismeretes, 22 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terroristái utasszállító gépek eltérítésével mértek támadást az Amerikai Egyesült Államokra. A hajdú-bihari napilap különszámában foglalkozott másnap a tragédiával.

Többek között internetes véleményekből is szemléztek.  Az egyik kommentelő a helyszínről tudósítva azt írta: 

Én most is itt vagyok az USA-ban és az élet megállt, mindenki csak a TV előtt ül! Az egyetemen nincs tanítás! Rengeteg az áldozat! Emberek ugráltak ki az ablakon a tűz elől a WTC-ből! New York látképe most úgy néz ki, mint egy nagy gomolygó füstgomb! Mindenkit evakuálnak és az összes repülőt töröltek az USA-ban! A környéken a kórházak megteltek sebesültekkel!

Megtelt kórházak, óriási dugók

– Nincs világvége-hangulat Amerikában, de olyan megrázó élmény érte az amerikai társadalmat, amilyen még sohasem. A kommentátorok Pearl Harbor elleni japán támadáshoz hasonlítják, és azt emelik ki, hogy a világtörténelemben ilyen nagyságrendű terrortámadás még nem ért országot – olvasható a 3. oldalon. Az idézet Túri Gábortól, a washingtoni magyar nagykövetség akkori sajtóattaséjától, a Napló egykori szerkesztőjétől származik. A napilap megkeresésére a diplomata tájékoztatott a tengerentúli állapotokról. Egyebek mellett arról számolt be, hogy New Yorkban megteltek a kórházak, a lakosságot véradásra szólították fel. Washingtonban megkezdték a belváros kiürítését, minden rendőrt szolgálatba vezényeltek, ennek ellenére elég nagy a felfordulás, óriási dugók alakultak ki.

A kiadványban Ősz György, a debreceni Autó-Eskort Kft. ügyvezetője beszélt a Naplónak arról, hogy lánya Bostonban dolgozik kutatóként. Lányától úgy tudta, hogy a New Yorkban és Washingtonban, illetve a két nagyváros környékén tartózkodó, vízummal rendelkező külföldiek egy részét már kiutasították az országból.

– A lányom egyelőre maradhatott, de közölték vele, hogy egy hetes személyi átvilágításnak vetik alá – osztotta meg. Donald E. Morse, a Debreceni Egyetem korabeli vendégprofesszora az újság megkeresésére úgy fogalmazott: hirtelen minden olyan törékennyé vált, ami eddig a XXI. századi amerikai élet alappillérét jelentette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában