Tanszerosztás

2023.09.01. 20:34

„Itt sem szóval, sem mással nem vagyunk bántva”

A kapott írószerekkel házikót rajzolt a három kisfiú, akik nemrég költöztek ki otthonukból.

Szakál Adrienn

Most kilenc család lakik a Katica Családok Átmeneti Otthonában

Forrás: Czinege Melinda

Zenés köszöntés után írószereket, füzeteket és más, az iskolakezdéshez elengedhetetlen kellékeket adott át pénteken a hajdúböszörményi Katica Családok Átmeneti Otthona ellátottjainak a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió. A Baptista Imaházban a csomagot nagy örömmel vette át Kevin, Józsika és Lorenzo is, a három testvért édesanyjuk, Beatrix menekítette ki zagyvarékasi otthonukból két héttel ezelőtt. – Örülök, hogy befogadtak ide minket, ahol sem szóval, sem mással nem vagyunk bántva – válaszolta a Haonnak az anyuka, aki párkapcsolati, és az ebből adódó lakhatási problémák miatt került ide. Az utolsó menedéke az édesanyja lett volna, de ő sem fogadta be a drogfogyasztó férj elől menekülő nőt és három kisfiát.

Elhagyták, most rajzolják otthonukat

Kevin, a legkisebb fiú ötéves, a kora délutáni adományátadás után el is aludt, korán kelt ő is pénteken az iskolába induló két bátyjával. Lorenzo elsős, és bár kicsit feszélyezi az újságírói faggatózás, elmondja, kőműves lesz, ha nagy lesz, ezzel a távlati céllal érkezett első nap a hajdúböszörményi iskolába. Az ajándék rajzeszközökből házat rajzol majd, ahogy hatéves öccse, Józsika is, aki szintén házat rajzol majd először. Már az első tanítási napon lettek barátaik, a menzakoszttal is minden rendben volt. Hatkor keltek, mosakodtak, reggelit pakoltak, és elindultak mind a négyen az iskolába. Főzés, pakolás – ez volt a dolga iskolaidőben Beatrixnak, aki kedden már kezdi is a takarítást az otthonban, mint a vezetőtől megtudjuk, közfoglalkoztatási mintaprogramban.

Beatrix igyekszik mindent megtenni a fiaiért
Beatrix igyekszik mindent megtenni a fiaiért
Forrás: Czinege Melinda

A kapaszkodóhoz két ember kell

Kilenc családnak, összesen negyvennégy embernek nyújt menedéket most a Katica Otthon. Lakói bántalmazottak vagy megoldhatatlan lakhatási problémával küzdenek. – Jellemzően drog-, egyre ritkábban alkoholproblémák miatt esik ki az apa a családból. Nem dolgoznak, ezzel ellehetetlenítve a családot, a gyerek és az anyák életét. Ezt már Ötvös Erika, a Katica Családok Átmeneti Otthonának intézményvezetője osztotta meg portálunkkal. A szakember szerint ilyenkor gyakran nincs más megoldás, akár a saját tulajdonú otthonaikból is el kell menniük, mert bántalmazza őket a párjuk. A kiváltó ok az alkohol-drog-börtön háromlépcsős útvesztője: majdnem mindegyik férfi droghasználó, akik jellemzően a család jövedelmén élősködik, ahogy Beatrix is végigszenvedte mindezt.

– A helyi családsegítő szolgálathoz önként térhet be bárki, aki hasonló élethelyzetbe kerül. Ha nincs hely, várólistára tudjuk csak tenni őket, majd üresedéskor befogadjuk – fűzi hozzá Ötvös Erika, aki szerint ez önmagában még nem egyenes út felfelé. Sokszor gondolja meg magát az anya, így a bántalmazás ellenére gyakran mennek vissza oda, ahonnan elmenekültek, a gyerekkel együtt.

Azok az anyukák, akik itt maradnak, a közfoglalkoztatási mintaprogramban dolgoznak, ők takarítják a otthont, van egy kis kert, ahol megtanítják nekik, hogyan kell megművelni. Szőnek-varrnak, gyerekfelügyeletet vállalnak, mindezt bejelentett közfoglalkoztatási jogviszonyban.

Önkéntesként és támogatóként is segíthetünk

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Alapítvány évek óta végzi ezt a munkáját, országosan húsz helyszínen nyolcszáz csomagot osztanak ki ezekben a napokban az iskolakezdés álló gyerekek.

– Az alapítvány célja, hogy azokat a gyerekeket támogassuk, akik azonos képességekkel, de messze lemaradó lehetőségekhez állnak rajtvonalhoz – összegzett kérdésünkre Bacsó Benjámin, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Alapítványelnöke. Elmondta, a misszió több olyan intézményt működtet, melyhez nehéz sorsú családok tartoznak, és így a tanévkezdés is komoly kihívásokat jelent. – Az intézményeken keresztül igyekszünk a felnőtteknek segíteni, ebben a kampányunkban Szegedtől Ózdig, Kaposvártól Tuzsérig, Hajdú-Bihar vármegyében pedig Debrecenben és Hajdúböszörményben – mondta. Bacsó Benjámin szerint itt kétféle értékről van szó, az egyik a tárgyi, ami a tanszercsomagban realizálódik, a másik a benső érték, a hité, amit szeretnének a gyerekekkel is megosztani. 

A ceruza elkopik, a papír elfogy, de valódi reményre óriási szükségünk van, amikor nagy kihívásokkal nézünk szembe az életünkben. A tárgyi ajándékokon túl sokkal mélyebb érték is van ezeken az alkalmakon, és mi ezt szeretnénk megosztani 

– mutatott rá.

Bacsó Benjámin szerint a tárgyi adomány a reménység átadása nélkül csak félsegítség
Bacsó Benjámin szerint a tárgyi adomány a reménység átadása nélkül csak félsegítség 
Forrás: Czinege Melinda

Van, aki a szaktudásával, például fodrászként segít, más adományozással járul hozzá az alapítvány missziós munkájához. A szervezet az ország több pontján, többek között Debrecenben is várja mindazokat, akik segítségüket felajánlanák a tevékenységükhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában