Gyász

2023.09.11. 15:05

Elhunyt Fahidi Éva debreceni születésű holokauszt-túlélő

Haon.hu

Fahidi Éva

Forrás: MW-archív

97 éves korában hétfőn Budapesten elhunyt Fahidi Éva debreceni születésű magyar holokauszt-túlélő, számolt be a Mandiner. Mint írták, a hírt a Nemzetközi Auschwitz Bizottság jelentette be Berlinben.

Ahogy arra a lap is emlékeztet, az 1925-ben született Fahidi 18 évesen túlélte az Auschwitzba való deportálást, valamint a buchenwaldi koncentrációs tábor allendorfi altáborában töltött fogságot és kényszermunkát. Sok évvel a felszabadulás után fáradhatatlanul próbálta átadni emlékeit a később születőknek.

Fahidi Éva könyveket írt, és mint koronatanú jelent meg a nyilvánosság előtt. Németországba is újra és újra eljött, hogy párbeszédet alakítson ki.

Még 90 évesen is fellépett táncosként a Budapesti Vigszínház egyik produkciójában, amely az ő életéről szólt. Fahidi tagja volt a buchenwaldi emlékhely tanácsadó testületének. 2012-ben megkapta a Szövetségi Érdemkeresztet. Weimar városa 2020-ban díszpolgárrá avatta.

Fahidi Éva idén júniusban vehette át Debrecen Megyei Jogú Város díszpolgári címét. Portálunknak legutóbb januárban nyilatkozott, ezt a beszélgetést ide kattintva olvashatják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában