Beharangozó

2023.09.14. 13:13

Egyedülálló hangversenysorozattal készül a Debreceni Egyetem

Folytatódnak az egyetem Zeneművészeti Karának koncertsorozatai.

Panyiczki-Berényi Viktória

Folytatódnak a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának koncertsorozatai

Forrás: Napló-archív

A Konzervatóriumi Esték, az Universitas-Debrecen, a Steinway hangversenysorozat és a Hang-Játék-Zene élménykoncerteken összesen több mint húsz színvonalas klasszikus zenei programmal várja a kar és A Jövő Művészetéért Alapítvány az érdeklődőket a következő zenei évadban. Mindemellett a Lélekmelengető koncertek, valamint a Kölcsey központtal együttműködésben megvalósuló Vasárnapi muzsika elnevezésű zenei események is különleges élményeket kínálnak majd. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának munkatársai.

 Mindig minden változik, ezért is nagyon fontos, hogy legyenek olyan fix pontok, amelyek egyfajta megnyugvást adnak, ugyanakkor progresszió is található bennük 

– utalt a komolyzene létjogosultságára prof. dr. Tőzsér József, a Debreceni Egyetem élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese a sorozat csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kitért arra, hogy az egyetem és a város kulturális életében is meghatározó tevékenységet végez a Zeneművészeti Kar. – A Debreceni Egyetem egyik különlegessége, hogy rendkívül diverz, ami azt jelenti, hogy talán a legszélesebb spektrumú képzést nyújtja hazánkban. 

A zene egy közös pont, egy közös nyelv a hallgatók között, közösségteremtő ereje kulcsfontosságú – emelte ki.

Debreceni egyetem, koncertsorozat
Tőzsér József, Lakatos Péter és Váradi Judit beszéltek a részletekről 
Forrás: Molnár Péter

Megmutathatják magukat a hallgatók

Dr. Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja hangsúlyozta, hogy a Karon nagyon erősen jelen van a gyakorlatorientáltság. – A pandémia alatt kiderült, hogy a távoktatás a zenei képzésben nem működik. Gyakorlati képzésünk lényeges eleme, hogy megmutassa, milyen koncertkörülmények között, közönség előtt játszani. 

A koncertsorozat többek között ezért is nagy jelentőségű a hallgatók számára, hiszen így élőben láthatják az itt fellépő nagy művészeket a színpadon zenélni. A programsorozatban egyébként több olyan koncert is lesz, ahol az egyetemi hallgatók mutathatják meg tudásukat, és próbálhatják ki magukat koncertkörülmények között

– mondta.
A Zeneművészeti Kar legrégebben indult koncertsorozata, az Universitas-Debrecen, harmincegy éve töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mindig képes megújulni és páratlan élményt nyújtani. – Már akkoriban felismerte az egyetem, hogy egy olyan közegben, ahol a leendő értelmiséget képezzük, elengedhetetlen, hogy a kultúra és a művészet is jelen legyen – mutatott rá dr. Váradi Judit, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának művészeti menedzsere.
A komolyzene iránt érdeklődők szeptember végétől egészen jövő év tavaszáig válogathatnak a különböző műfajú hangversenyek közül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában