Honvédelem

2023.09.27. 09:51

Államtitkár is végigjárta az idei Bocskai Portyát– videóval

A résztvevők célja ezúttal sem a győzelem volt.

Haon.hu

Gion Gábor államtitkár (feketében) az idei Bocskai Portyán

Forrás: Snoj Péter / bocskaidandar.hu

Idén már a tizennegyedik Bocskai Portyát tartotta meg az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítő Ezreddel, illetve a Kratochvil-iskolával közösen, a Debreceni Nagyerdő Sportkör szervezésében, számolt be a dandár honlapja.

A túra célja hagyományosan az, hogy nagy erőnlétet igénylő teljesítmény felmutatásával emlékezzenek a debreceni alakulat névadójára, egyúttal lehetőséget teremtve arra, hogy katonák és civilek közösen hódolhassanak a sportnak. A portya kiváló alkalmat jelent a honvédelmi nevelésben részesülő fiatalok számára is, részben, hogy megismerjék saját magukat, képességeiket, egyúttal tapasztalt katonáktól tanulhassanak.

A rendezvény – amelynek megnyitóján Legoza Bálint ezredes, a debreceni dandár parancsnoka köszöntötte a résztvevőket – továbbá tisztelegni kíván a doni harcok hősei előtt is, ennek megfelelően a Bocskai Portya részét képezi a katonai hagyományőrzők által végrehajtott Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenet is.

Háromféle távon „portyáztak”

Amint azt a szervezők is hangsúlyozták, a teljesítménytúra nem verseny, a cél nem a győzelem, hanem a távok előírt menetvonalon, valamint előírt szintidők alatt történő teljesítése olyan állapotban, amely további feladatok végrehajtását is lehetővé tenné. A portyát három menettávon lehet teljesíteni: 20, 40 és 70 kilométeres útvonalakra vállalkozhattak a résztvevők.

A teljesítménytúrát mások mellett Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára – a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjaival és felkészítőivel közösen – húsz kilométeren, dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja pedig hetven kilométeren végrehajtotta.

A portyával egyszerre és ugyanott rendezték meg szeptember 23-án a Magyar Honvédség Járőrbajnokságát is, amely ezúttal a portyához hasonló útvonalon végrehajtandó menetgyakorlatból állt. Az összlétszám velük együtt megközelítette a hétszáz főt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában