Vármegyei közgyűlés

2023.09.29. 13:04

A közösség igényeihez is igazították a hajdú hagyományok programkínálatát

A vármegyei közgyűlésen a hajdú hagyományok nyomában projekt közösségépítő ereje mellett kritika is megfogalmazódott.

A nyári szünet utáni első ülésen hat napirendi pontban határoztak

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat

A tervezett hét helyet hat napirendi pontban hozott döntést a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat közgyűlése a nyári szünet utáni első ülésén, péntek délelőtt a debreceni Vármegyeháza Árpád-termében. A Vidékfejlesztési Program előrehaladásáról szóló tájékoztató elfogadását célzó határozatot a soron következő ülésre halasztották.

A közgyűlésen jelentős többséggel elfogadták a lejárt határidejű határozatokról, a megtett intézkedésekről szóló jelentést, valamint a közszolgálati dolgozókat megillető juttatásokról, támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet is.

Ez utóbbi értelmében az önkormányzati dolgozók a korábbi gyakorlatnak megfelelően plusz juttatást kapnnak a cafetérián felül, mely teljesítményük elismerését és ösztönzésüket szolgálja. Az ismételt bevezetésnek az volt az oka, hogy a korábbi rendeletben a kiutalható cafetéria összegét maximalizálták, így annak keretében nem adódott lehetőség plusz juttatások kiosztására. 

Demeter Pál (Jobbik) köszönetet mondott az előterjesztésért, úgy véli, ez egy nagyon fontos dolog a dolgozói kollektívát illetően. Hozzátette, a Pénzügyi Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra javasolta az előterjesztést.

A költségvetési mérleg egyensúlyban fog zárni

Szintén döntő többséggel fogadták el a vármegye önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletének módosítását. Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke megjegyezte, az önkormányzat gazdálkodása a szokásosnak megfelelően kiegyensúlyozottnak mondható. Kifejtette, a 311 millió forintos központi támogatásból kiemelkedő eredményeket ugyan nem lehetne elérni, azonban az önkormányzati dolgozók munkájának köszönhetően egyre több finanszírozást pályázati forrásokból sikerül megvalósítani.

„A hajdú hagyományok nyomában” című projekt előrehaladásáról szóló tájékoztatóban a Hajdú-Biharban megrendezett hagyományőrző és meseprogramok, gyermek- és családi napok, táncházi rendezvények, fényfestéshez kapcsolódó programok szerepeltek. Pajna Zoltán szerint a rendezvények száma jelentősnek mondható, és szinte minden településen sikerült lebonyolítani legalább egy eseményt. Mint mondta, „A hajdú hagyományok nyomában” egy komplex együttműködésnek köszönhetően valósult meg a helyi önkormányzatokkal, polgárőrséggel, civilszervezetekkel.

A kritikák ellenére mindenki elismerte a programsorozat sikerét

Ménes Andrea (FIDESZ-KDNP) felszólalásában elmondta, többen kiemelték a pályázat pozitív hatását. Polgármesterként köszönetét fejezte ki, hogy Vámospércs közösségépítéséhez is számos programmal járult hozzá a vármegyei önkormányzat.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) kiemelte, ebben a mostanában tapasztalható nehezebb anyagi helyzetben valóban minden település számára segítséget jelentettek programok, hiszen a közösségfejlesztésről a nehéz időkben sem szabad lemondani.

Kiss László (Momentum) a táncházi programok kapcsán tett észrevételt, szerinte fontos lenne a sárréti településeket is megcélozni a hasonló rendezvényekkel, hiszen a térségben is jelentős kultúrája van a táncházaknak.  

Demeter Pál nem tudott elismerően nyilatkozni a sorozatról, elmondása szerint egyes előadók nem a hajdú hagyományokat erősítették. Ugyan elismerte a programok közösségépítő erejét, ám példaként említve Nótár Mary balmazújvárosi fellépését, szerinte lehetett volna olyan fellépőket választani, akik jobban erősítik a hajdúsági gyökereket, és nem a „kulturális mélységet” tükrözik.

Pajna Zoltán hozzáfűzte, a programokra olyan szemüvegen keresztül érdemes tekinteni, mely szerint nem egyforma a kulturális igényünk. Mint mondta, a programokat a helyiekkel egyeztetve és a lehetőségek függvényében szervezik meg.  A fellépők kiválasztásával nem biztos, hogy mindenki egyetért, és nem is lehetséges egyik napról a másikra átformálni a közízlést, ám még így is túlsúlyban van a programok tekintetében a nemzeti identitást sugárzó üzenet. Konkrétan Balmazújvároshoz kapcsolódóan elárulta, éppen az elkövetkező időszakban egy határon túli táncegyüttes programját fogják bemutatni a településen. 

Ménes Andrea hozzátette, valóban a közösség kéréseit szem előtt tartva szervezik a programokat, ami azzal jár, hogy sajnálatosan kevésbé kulturális értékeket hordozó műsorokra is igény mutatkozik. Egyúttal számos település olyan mély, tartalmas és szép rendezvényt tudott szervezni, amelyeket saját forrásból nem lettek volna képesek megvalósítani.

Bulcsú László, a közgyűlés alelnöke összegezve a hozzászólásokat kifejtette, minden visszajelzés fontos, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a programoknak a közösség minden résztvevőjét meg kell szólítania. Megjegyezte, a rendezvények szervezéskor mindenféle megkülönböztetés nélkül egyeztetnek a településen élőkkel.

Az ülés végén a közgyűlés a  2023. évi kitüntető díjak adományozásáról zárt ülésen határozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában