Közlekedés

2023.08.21. 19:00

Ismét változott a forgalmi rend a Sámsoni úton, de pánikra nincs okunk!

A balesetek elkerülése érdekében érdemes fokozott figyelemmel lenni a táblákra.

Bekecs Sándor

Az Acsádi út előtti középszigetet elbontották

Forrás: Molnár Péter

Javában zajlik az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában a 471-es számú főút Debrecen belterületi szakaszának, a Sámsoni útnak a fejlesztése. Augusztus 21-től, hétfőtől a korábban már bevezetett ideiglenes forgalomkorlátozáshoz képest újabb változtatásokat eszközölt a kivitelező, ismét módosult a forgalmi rend.

– A 2023. augusztus 21-től bevezetendő ideiglenes forgalomkorlátozás célja, hogy a közlekedők a kivitelezés alatt álló szakaszon továbbra is 2x1 forgalmi sávon tudjanak közlekedni, ennek érdekében a kivitelezést végző vállalkozó ideiglenes szélesítéseket épített ki – tájékoztatott közleményében a minisztérium. 

A Sámsoni útra már a kivitelezés előtt is jellemző volt, hogy hétköznapokon a reggeli, valamint a délutáni órákban a legforgalmasabb, így augusztus 21-én, délután megnéztük, mire számíthatnak az errefelé közlekedők.  

Bár még a tanév nem kezdődött el, a nyári vakációs időszakból sokan már visszatértek a mindennapok kerékvágásába. Ez a Sámsoni út forgalmán is érezhető volt, ugyanis 16 óra után folyamatosan egymást érték az autók az úton. Azonban ebben semmi újdonság nincs az elmúlt évek tapasztalataihoz képest, hisz pont emiatt döntött úgy a kormány, hogy támogatja az útfejlesztést.  

A munkálatok tavasszal kezdődtek, első körben a közművek kiépítését végzi el a kivitelező. Ennek nyomaival találkozhatunk is útközben: frissen kiásott árkok, nagyméretű műanyag csövek fogadják az arra járó tekintetét. Egy útépítés mindig körülményes, s rengeteg kompromisszummal jár mind a beruházó, mind pedig a közlekedők részéről. Most sincs ez másképp: új táblák, sárga vonalak jelzik, hogy a megszokott forgalmi rendben változás történt. Viszont a forgalomban nem! Egy környékbeli lakost kérdeztünk arról, mennyire lett körülményes a közlekedés, mióta megkezdődtek a munkálatok a 471-es Debrecen belterületi szakaszán.

Mint fogalmazott, mindig is körülményes volt bizonyos időszakokban ezen az úton a városba való be, illetve kijutás, azonban a kivitelezés nem súlyosbított a helyzeten. Elmondta, a környéken sokan várják a beruházás befejezését.  

A belváros felé vezető utat végül tömegközlekedéssel tettük meg. Jó hír lehet a DKV és a Volán járatait használóknak, hogy nem tapasztaltunk késéseket, a buszok menetrend szerint érkeztek meg a megállókba.

A kétsávon való közlekedés továbbra is biztosított
A kétsávon való közlekedés továbbra is biztosított
Fotó:   / Forrás: Molnár Péter

Ezekkel a változásokkal találkozhatunk

A Körösi Csoma Sándor és a Simon István utca között korábban elbontott gyalog és kerékpárutat ideiglenesen helyreállították annak érdekében, hogy a gyalogosok ezen a szakaszon is biztonságosan tudjanak közlekedni, ugyanakkor a kerékpárosok ezt továbbra sem használhatják.

Az Acsádi út előtti középszigetet elbontották, továbbá Hajdúsámson irányából az Acsádi útra az önálló balra kanyarodás nem lehetséges. Az Acsádi úti csomópont és a Benzinkút közötti szakaszon szennyvíz nyomóvezeték építése miatt a jobb oldali parkolási lehetőség megszűnt.  

A Diadal utca szennyvíz-nyomóvezeték építése miatt ideiglenesen, kifelé a Sámsoni út irányába egyirányúsítottak. A Diadal utcát a Kapitány utca felől lehet majd megközelíteni. Az autóbusz-közlekedés továbbra is biztosított. A kétirányú közlekedés a vezetékszakasz megépítését követően visszaáll. A Penny áruház előtti szakaszon történő vízvezeték építése miatt a gyalogos forgalom a szelvényezés szerinti jobb oldalon, a két gyalogátkelőhely (Penny bejáró és Szalók utca) között megszűnt. A Katalin utcán víziközmű-építés miatt időszakosan korlátozásra számíthatnak az arra közlekedők.

A beruházó a fentiekre tekintettel kéri, hogy a Sámsoni utca, Mátyás Király és Simon István utcák közötti szakaszán közlekedők fokozott figyelemmel legyenek a kiépített ideiglenes közúti jelzésekre és a balesetek megelőzése érdekében maradéktalanul tartsák be azokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában